5 αγαπημένοι προορισμοί που θα σε πείσουν να ταξιδέψεις στη Μακεδονία

254

Στη Μακεδονία θα συναντήσεις πολλές πόλεις γεμάτες άγριες γοητείες και μαγικές εικόνες.

Λίγο πιο μακριά από τα φώτα της Θεσσαλονίκης, μπορεί κανείς να εξερευνήσει ορεινά χωριά, παραμυθένια φαράγγια, γαλήνιες λίμνες  αλλά και οικισμούς σταματημένους στον χρόνο έτοιμους να σας υποδεχθούν…

Βλάστη Κοζάνης

Η Βλάστη, το γραφικό ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης, με παλαιότερες ονομασίες Μπλάτζι ή Βλάτσι, σε υψόμετρο 1.180 μέτρων, με τις πολλές της γραφικές εκκλησίες αλλά και τα ευρωπαϊκά της κτίσματα με μακεδονίτικα στοιχεία (αποτέλεσμα της εμπορικής επαφής του παρελθόντος των κατοίκων της με τα αστικά κέντρα της Ευρώπης), οι γιορτές τα πανηγύρια τα παραδοσιακά εστιατόριά και καφενεία της, οι ξενώνες και το καταφύγιο, δημιουργούν τον απόλυτα κρυμμένο στα όρη της Μακεδονίας προορισμό χειμερινού weekend.

Γρεβενά

Στα 484 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 170 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 100 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά φημίζονται για τα μανιτάρια και τη μανιταροφιλίατων κατοίκων, η οποία μεταξύ άλλων εκφράζεται και με το Μουσείο Μανιταριώνστη Λάβδα Γρεβενών. Με πυκνά δάση και αλπικά τοπία, τα Γρεβενά σίγουρα εμπνέουν για χειμερινές αποδράσεις, αλλά την άνοιξη θα μπορέσετε πιο εύκολα να τριγυρίσετε, να δοκιμάσετε τοπικές συνταγές με μανιτάρια και να κάνετε και μια «πράσινη» εξόρμηση στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα, γνωστός και ως «Ζεστή Κοιλάδα», όπου συγκεντρώνεται ανεκτίμητης οικολογικής αξίας πλούτος σε μια εκθαμβωτική παλέτα χρωμάτων στο νότιο άκρο του νομού, σε υψόμετρο 1400 μέτρων και έκταση 69.000 στρεμμάτων.

Τα λουτρά Πόζαρ

Τα λένε αλλιώς λουτρά… Λουτρακίου, βρίσκονται στον νομό Πέλλας, λίγο δυτικότερα από την Αριδαία. Εδώ θα απολαύσετε την εμπειρία των λουτρών μέσα στην Λουτρόπολη που χτίστηκε καταμεσής ενός δάσους συγκλονιστικής ομορφιάς. Αφού… ζεσταθείτε στους ιαματικούς καταρράκτες και τα θερμά υδροφόρα ρεύματα ή δοκιμάσετε το χαμάμ και το μασάζ στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα υποβλητικά σπήλαια της περιοχής, στο πρώτο Σπηλαιολογικό Πάρκο της Ελλάδας κοντά στο χωριό Άνω Λουτράκι ή να ακολουθήσετε τις πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές που ξεκινούν από τα Λουτρά ή τα Γαλανά Νερά και κινούνται κατά μήκος του Θερμοποτάμου και μέσα από το φαράγγι.

Λίμνη Κερκίνη

Μια από τις ομορφότερες ελληνικές λίμνες, πλημμυρίζει στις αρχές του φθινοπώρου με κοπάδια μεταναστευτικών πουλιών που ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι για τον νότο, και στα τέλη της άνοιξης με χιλιάδες νούφαρα που ανθίζουν στα ακίνητα νερά της. Είναι κάθε εποχή του χρόνου ιδανική για βαρκάδες με φόντο το ονειρικό τοπίο της, παρέα με ερωδιούς, αργυροπελεκάνους και νεροβούβαλους, ποδηλατάδες και βόλτες με τα άλογα στις όχθες της, αλλά και εξερευνήσεις στα όμορφα, σταματημένα στον χρόνο χωριουδάκια γύρω της (Μανδράκι, Κερκίνη, Άνω Πορόια…) και τις ειδυλλιακές ορεινές διαδρομές του όρους Μπέλλες που υψώνεται από πάνω της.

Καταρράκτες Έδεσσας

Η Έδεσσα δεν θα μπορούσε να λέγεται πόλη των νερών χωρίς τους περίφημους Καταρράκτες τους μεγαλύτερους σε όλα τα Βαλκάνια. Οι καταρράκτες Έδεσσας βρίσκονται στην άκρη βράχου σε ένα μοναδικό γεωπάρκο σμιλεμένο από το νερό που λέγεται ‘φρύδι της πόλης’ με 12 καταρράκτες. Οι δύο είναι μεγάλοι, ορατοί, επισκέψιμοι και προσφέρουν μοναδική ατμόσφαιρα της δύναμης της φύσης δημιουργώντας τον μύθο της υδάτινης πολιτείας. Στην περιοχή βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης, το Πολιτιστικό Κέντρο της Έδεσσας, Μνημεία Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, Νερόμυλοι και Υδροκίνητα Εργοστάσια, παραδοσιακές κατοικίες, σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες και πεζόδρομοι με μονοπάτια που οδηγούν τους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης.