Ναυαρίνεια 2019: Αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό των εκδηλώσεων

39

Κάθε χρόνο ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και η Επιτροπή Ναυαρινείων τιμώντας την αυτοθυσία των προγόνων και των συμμάχων του, γιορτάζει την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Πλέον η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την 192 η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, που θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Πύλου-Νέστορος στις 18-20 Οκτωβρίου 2019.

Οι φετινές εκδηλώσεις εορτασμού, που όπως κάθε χρόνο αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες κόσμου, ξεκινούν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 20 Οκτωβρίου με την καθιερωμένη παρέλαση την οποία θα παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος, η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, θα αναβιώσει για τρίτη συνεχή χρονιά, το Σάββατο στις 19 Οκτωβρίου 2019, στην Πύλο στα πλαίσια του εορτασμού της 192ης επετείου των Ναυαρινείων. Μέσα από μια θεαματική αναπαράσταση, που θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό λιμάνι της Πύλου, με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών και τη βοήθεια ειδικών οπτικοακουστικών μέσων και πυροτεχνημάτων, θα ζωντανέψει ξανά η ιστορική ναυμαχία, 192 χρόνια μετά, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό σκηνικό, με ζωντανή αφήγηση έως και την εντυπωσιακή καταστροφή του ομοιώματος της τουρκοαιγυπτιακής ναυαρχίδας. Πρόκειται για μια γιορτή που τιμά την ιστορία όλων των εθνών που συμμετείχαν, αλλά και των ανθρώπων που πέρασαν στην αθανασία βάζοντας την σφραγίδα για την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Σε μήνυμα του ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, κ. Παναγιώτης Καρβέλας ανέφερε: «Το ερχόμενο Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 8:00 μ.μ. και στον ιστορικό όρμο της Πύλου θα λάβει χώρα η Αναπαράσταση της τελευταίας σημαντικής και νικηφόρας Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και συνάμα η τελευταία πράξη της Ελληνικής επανάστασης. Η καταναυμάχηση του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου, σήμανε την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό και άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους συνδημότες μας αλλά και τους επισκέπτες του τόπου μας, να συμμετάσχουν στην παρακολούθηση της Αναπαράστασης της Ναυμαχίας, για την οποία καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια αρτιότερης διοργάνωσης. Η παρουσία όλων μας θα αποτελέσει τιμή και σεβασμό στην ιστορία μας!».

Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος ξεκινάει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, με την διοργάνωση της ιστιοδρομίας παραδοσιακών και σύγχρονων σκαφών, στον όρμο του Ναυαρίνου υπό την αιγίδα του ΝΑΣΠ «ΝΕΣΤΩΡ» και του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 8:00μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων του εικαστικού Γεωργίου Μπουζούνη, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Denis Gaille.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου στην Οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα. Μετά το πέρας των εγκαινίων θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Άρης του Τσαμαδού» με εισηγητές τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου «Πρωτέας» Νικόλαο Βλαβιανό, τον Γεώργιο Βοζίκη μέλος του ΕΛ.Ι.Ν.Τ., τον διευθύνοντα σύμβουλο του Νηογνώμονα “ΦΟΙΝΙΞ” Άρη Αρβανιτάκη και την κυρία Μαρία Γαλούφα Αρχαιολόγο. Διοργανωτές της
εκδήλωσης θα είναι ο Σύλλογος «Πρωτέας», ο ΝΑΣΠ Πύλου «ΝΕΣΤΩΡ» και η Οργανωτική Επιτροπή Ναυαρινείων.

Αμέσως μετά, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων θα ακολουθήσουν εθνικοί παραδοσιακοί χοροί από τον Σύλλογο Κυριών Πύλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλου.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στις 12.00μ.μ. το μεσημέρι θα γίνει η τιμητική εκδήλωση υπέρ θανόντων από Θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 8.00μ.μ. το βράδυ με την Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Παλαιό Λιμάνι της Πύλου.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, στις 09.30π.μ. το πρωί θα γίνει παράταξη στρατιωτικών αγημάτων, μαθητών και πολιτιστικών συλλόγων στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Αμέσως μετά στις 10.00π.μ. θα γίνει τέλεση δοξολογίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Πύλο.

Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα των Ναυαρινείων μπορείτε να βρείτε εδώ: https://cutt.ly/QedhXlZ

Μέγας Χορηγός: Costa Navarino
Χορηγοί: Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Karalis City Hotel, Karalis Beach Hotel, Εστιατόριο Poseidonia, Μαραγκάκης Α.Π. Έργα Πρασίνου Α.Ε., Αιγαίας ΑΜΚΕ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α.Τ.Ε., Λατομία Λαρσινός, Καμαριώτης ΑΤΕ, Παναγιωτόπουλος Αριστείδης Ε.Δ.Ε., Super Market Αφοι Παναγιωτόπουλοι, Α.Β. Βασιλόπουλος, Κατρίτσης, Κοινοπραξία Βιοεφαρμογές Ελευθερίου & ΣΙΑ ΕΕ, Μηχανογραφικό Κέντρο Χονδρολέος Γεώργιος, Camping Erodios, Galaxy Hotel Pylos, SENSES Pylos, Ανυψωτικές εργασίες Βασίλειος Σεφερλής, Insurance spot, Kanakis olive oil, Εστιατόριο 4 Εποχές, Café Bar Sugar, Camping Foinikes, Σουβλακερί, Σουβλίστας, Martin’s, Εστιατόριο Ελιά, Pilia Express, Souvlaki Grill House

Hashtags: #navarinia #navarinonavalbattle
Website: www.navarinia.gr
Facebook Page: www.facebook.com/navarinia
Instagram Page: www.instagram.com/navarinia
Twitter Account: www.twitter.com/navarinia
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UC6qLdxSfyiSgwlbV2FyfEZA

Σχετικά με τα Ναυρίνεια

Στις 20 Οκτωβρίου 1827, οι συμμαχικές Δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας αποφάσισαν να επέμβουν και να δώσουν τέλος στο μαρτύριο των υπόδουλων Ελλήνων, οι οποίοι υπέφεραν από τις επεκτατικές διαθέσεις του Ιμπραήμ Πασά. Η κατάσταση στην επαναστημένη Ελλάδα είχε επιδεινωθεί από το 1825 μετά την απόβαση στην Πελοπόννησο του αιγυπτιακού στρατού. Το γεγονός αυτό θορύβισε τις μεγάλες Δυνάμεις αναγκάζωντάς τες να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Η νευραλγικής σημασίας θέση της Ελλάδας κίνησε το ενδιαφέρον τους. Ο πρέσβης της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη, Κάνινγκ, κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να αναλάβει η χώρα του την πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του ζητήματος. Οι προσπάθειές του προσέκρουσαν στο πρωτόκολλο της Πετρούπολης. Οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονταν καθώς η Αυστρία προσπαθούσε να ματαιώσει την αγγλορωσική συμφωνία.

Η Γαλλία αναλαμβάνει πρωτοβουλία και τον Ιανουάριο του 1827 υπέβαλε στην κρίση της Αγγλίας
σχέδιο συνθήκης για την ειρήνευση στην Ελλάδα, χωρίς όμως να προβλέπει τρόπους εξαναγκασμού
αποδοχής από τους Τούρκους. Μετά από ένα μήνα και την εκδήλωση του ρωσικού ενδιαφέροντος, η
οποία απειλούσε να διαταρράξει την ισορροπία, αλλά και κυρίως εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Πύλης
ανάγκασε τις προστάτιδες Δυνάμεις ότι η διπλωματία δεν θα επιφέρει αποτελέσματα. Καθοριστικής
σημασίας ήταν και οι διπλωματικές προσπάθειες του Ιωάννη Καποδίστρια, ιδίως πρς τον τσάρο Αλέξανδρο της Ρωσίας. Τον Ιούλιο του 1827 ο ναύαρχος Κόδριγκτον λαμβάνει οδηγίες περί μέτρων
κατά του οθωμανικού στόλου οι οποίες όμως δε θα καταλήξουν σε εχθροπραξίες. Οι τρεις δυνάμεις
επιθυμούσαν ειρηνικό διακανονισμό.

Στις 16 Οκτωβρίου 1827 ο Κόδριγκτον έλαβε νεώτερες οδηγίες οι οποίες μεταξύ άλλων ανέφεραν: Όσο για τα τουρκικά και αιγυπτιακά πλοία, που βρίσκονται τώρα στα λιμάνια του Ναυαρίνου και της
Μεθώνης και που θα επιμείνουν εκεί, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επίθεσης. Αν και οι εχθροί υπερτερούσαν αριθμητικά οι καταστροφές που δέχθηκαν ήταν αντίστροφα δυσανάλογες.
Κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις τιμούν πέρα από την ηγεσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οι
πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Οι εκδηλώσεις διαρκούν δυο ημέρες και πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να τις παρακολουθήσει.