Ξυλόκαστρο: Μίνι απόδραση στην αγκαλιά του Κορινθιακού

744

Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για κοντινές και σύντομες αποδράσεις. Η παραθαλάσσια πόλη του Ξυλόκαστρου απέχει 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα και έχει όλα όσα θα χρειαστείτε για μία καλοκαιρινή εξόρμηση!

Κάθε καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Εκεί θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης των παραθεριστών. Σε μόλις 1,5 ώρα μέσω της Ολυμπίας Οδού, το Ξυλόκαστρο σας περιμένει να το εξερευνήσετε…

Τι να δείτε

Δάσος Πευκιά

Bρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Ξυλοκάστρου, ανάμεσα στο Ξυλόκαστρο και τη Συκιά. Είναι ένα φυσικό πευκοδάσος μήκους 1760 μέτρων ηλικίας άνω των 140 ετών. Έχει χαρακτηριστεί από τον Καρυωτάκη σε ποιημά του ως το «πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας». Αποτελούσε επίσης πηγή έμπνευσης του Άγγελου Σικελιανού. Είναι ένα ιδανικός σημείο για περπάτημα και τρέξιμο απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις μυρωδιές από τα κάθε λογής λουλούδια και φυτά.

Μονή της Παναγίας Κορφιώτισσας

Bρίσκεται νότια του χωριού Καμάρι του δήμου Ξυλοκάστρου, σε υψόμετρο 730 περίπου μέτρων, στην κορυφή του λόφου «Κούτσα» και η θέα από το σημείο αυτό είναι μοναδική.

Η ιστορία αναφέρει ότι αρχικά χτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι στα ερείπια αρχαίου κτίσματος και στη συνέχεια το μοναστήρι. Το μοναστήρι αρχικά φιλοξενούσε άνδρες μοναχούς αλλά αργότερα μετατράπηκε σε γυναικείο. Η εικόνα της Παναγιάς της Κορφιώτισσας, που χρονολογείται από το 1816, είναι τοποθετημένη σε σκαλιστό εικονοστάσι, έργο του ξυλογράφου Ιωάννου Βασιλείου.

Το φαράγγι της Φόνισσας

Ανάμεσα στο χωριό Καμάρι και Λουτρό, κοντά στο Ξυλόκαστρο, εκβάλλει ο χείμαρρος Φόνισσα με το γνωστό φαράγγι. Το φαράγγι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ορειβατών, αφού ο βαθμός δυσκολίας για τη διάσχισή του είναι μεγάλος. Η κατάβαση του φαραγγιού ξεκινά από το χωριό Κορφιώτισσα.

Extra Tip: Με βάση το Ξυλόκαστρο μπορείτε να οργανώσετε μοναδικές εκδρομές στα γύρω χωριά, το οροπέδιο της Ζήρειας, την χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, τον Φενεό ή την Αρχαία Κόρινθο.

Και για μπάνιο…

Παραλία Πευκιά

Καταγάλανα νερά, μεγάλα βότσαλα…Μπρόστα από το ομώνυμο δάσος επεκτείνετε η παραλία του Πευκιά, μία οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες, με μεγάλη επισκεψιμότητα λόγο της φήμης της.

Παραλία Αριστοναυτών

Αμμώδης και αρκετά ήσυχη για όσους αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση! Δεν είναι οργανωμένη οπότε προετοιμαστείτε κατάλληλα.

Παραλία Συκίας

Λίγο μετά το Ξυλόλαστρο θα βρείτε το χωριό Συκία και την ομώνυμη παραλία του. Κι εδώ θα βρείτε επίσης βότσαλο και καθαρά νερά.

Θέλετε να αποδράσετε από την καθημερινότητα και να αναζωογονηθείτε χωρίς να ξοδέψετε τη μισή σας μέρα στο δρόμο; Τώρα ξέρετε που θα πάτε!