Β. Μακεδονία: Συντήρηση τοιχογραφιών βυζαντινού ναού, με τη στήριξη του ελληνικού υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού

33

Εντός του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του σημαντικού βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Ελλάδας, με το υπουργείο Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας, τον Μάιο του 2021.

Χθες, Δευτέρα, έγινε παρουσίαση της προόδου των εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού στο Κουρμπίνοβο (νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας), που υλοποιούνται με τη στήριξη του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η παρουσίαση έγινε από τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Δρα Φλώρα Καραγιάννη και από την Μέρι Στογιάνοβα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μνημείων και Μουσείων του Μοναστηρίου (Μπίτολα).

Στην παρουσίαση παρέστησαν η πρέσβης της Ελλάδας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Σοφία Φιλιππίδου και η υπουργός Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας, Μπίσερα Κοσταντίνοφσκα-Στόιτσεφσκα, οι οποίες χαρακτήρισαν το έργο υπόδειγμα διμερούς συνεργασίας.