Τσεπέλοβο: Το πέτρινο χωριό του Ζαγορίου με τα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια (vid)

11

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό της περιοχής του Ζαγορίου, με απόσταση 51 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων και αν τα καλοκαίρια του είναι ήσυχα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους λευκούς του χειμώνες.

Με την ιδιαίτερη ονομασία Τσεπέλοβο και έναν άκρως αυθεντικό και γνήσια ηπειρώτικο χαρακτήρα, έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις των επισκεπτών και να αποτελεί τον πλέον τουριστικό προορισμό του χειμώνα.

Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική του είναι παρούσα σε όλες τις κατοικίες του χωριού, στα μονοπάτια, ακόμα και στις εκκλησίες του. Ξεκινώντας κανείς από την κεντρική πλατεία του, που ως γνωστών αποτελεί τον πυρήνα της ζωής του χωριού, τα λιθόστρωτα στενά σοκάκια του μαγεύουν τους επισκέπτες με τις ανόθευτες εικόνες τους, χαράζοντας μνήμες παρελθόντος και οδηγώντας τους ακόμα βαθύτερα στο Τσεπέλοβο του τότε…

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά με τα γαλανά ξύλινα πορτοπαράθυρα; Το αρχοντικό Ιωαννίδη που λειτουργεί ως μουσείο; Το γεφύρι του Κονόμου που γεφυρώνει το ρέμα Κοτσώρη; Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το εξάγωνο καμπαναριό και τις αγιογραφίες του 1786; Το Τσούφλειο φαρμακείο του 1874 που πλέον λειτουργεί ως γκαλερί;

Το μόνο σίγουρο είναι πως όσες εικόνες και να συλλέξει, δεν θα θέλει να σταματήσει τον περίπατο στα υπέροχα στενά του. Μα και πάλι, σαν κουραστεί, η κεντρική πλατεία με τα καφεπωλεία με τα υπέροχα γλυκά και τα απλωμένα τραπεζάκια κάτω από τον μεγάλο πλάτανο θα τον περιμένει για να τον ξεκουράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Τσεπέλοβο λοιπόν έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός. Κατά τον 18ο αιώνα υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου, ενώ το 1700 λειτούργησε το πρώτο σχολείο του χωριού. Στις μέρες μας θεωρείται το πολυπληθέστερο χωριό της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο, η άγρια ομορφιά του χωριού αναδεικνύεται καλύτερα τους χειμερινούς μήνες, όντας σκαρφαλωμένο στα 1080 μέτρα υψόμετρο, με τις “λευκές” του ημέρες να του χαρίζουν τις πιο φωτεινές τους ανταύγειες, προσφέροντας ακόμα πιο όμορφες εικόνες στους επισκέπτες που το προτιμούν για να περάσουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας στην ανόθευτη, ζωογόνα φύση του.

Δείτε ένα υπέροχο video από την ομάδα Travel Inspiration: