O κλάδος των ταξιδιών και του τουρισμού της Ευρώπης δέχθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα παγκοσμίως από την πανδημία το 2020, καταγράφοντας μείωση 51,4% ή κατά 987 δισ. ευρώ.
Αυτή η σημαντική μείωση οφείλεται εν μέρει στους περιορισμούς κινητικότητας που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Αυτά προκύπτουν από την την ετήσια έκθεση Οικονομικών Τάσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, WTTC.
Η έκθεση δείχνει ότι οι δαπάνες για ταξίδια εσωτερικού στην Ευρώπη παρουσίασαν μείωση 48,4%, όμως οι διεθνείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 63,8%.
Παρόλ’ αυτά, η Ευρώπη παρέμεινε ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός για τους διεθνείς ταξιδιώτες βάσει δαπανών.
Η απασχόληση στον κλάδο παρουσίασε μείωση 9,3% αντιπροσωπεύοντας δραματική μείωση θέσεων εργασίας (3,6 εκατ. θέσεις εργασίας).
Η Ασία – Ειρηνικός ήταν η περιοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες, με μείωση της συμβολής του κλάδου στο ΑΕΠ κατά 53,7% έναντι αντίστοιχης παγκόσμιας μείωσης 49,1%.
Οι δαπάνες διεθνών ταξιδιωτών παρουσίασαν μείωση 74,4%, καθώς πολλές χώρες κράτησαν κλειστά τα σύνορά τους και οι δαπάνες εσωτερικού τουρισμού κατέγραψαν μείωση 48,1%.
Η απασχόληση στον κλάδο μειώθηκε κατά 18,4% κατά 34,1 εκατ. θέσεις εργασίας. Όμως η περιοχή παρέμεινε η μεγαλύτερη στον κόσμο όσον αφορά την απασχόληση στον κλάδο, αντιπροσωπεύοντας το 55% (151 εκατ.) των παγκόσμιων θέσεων εργασίας στα ταξίδια και στον τουρισμό.
Το ΑΕΠ ταξιδιών και τουρισμού της Αφρικής μειώθηκε κατά 49,2%, ενώ της Μέσης Ανατολής κατά 51,1%.
Παρά τη μείωση 42,4% του ΑΕΠ ταξιδιών και τουρισμού της Αμερικής, η περιοχή παρέμεινε η λιγότερο επηρεασμένη παγκοσμίως. Παρέμεινε η σημαντικότερη στον κόσμο σε επίπεδο οικονομικής σημασίας, αντιπροσωπεύοντας το 35% του παγκόσμιου άμεσου ΑΕΠ ταξιδιών και τουρισμού.
Η έκθεση του WTTC λεδειξε ότι ο κλάδος θα προσαρμοστεί και θα επιστρέψει τελικά ισχυρότερος μετά τον COVID-19, εντοπίζοντας τάσεις που ήδη κερδίζουν έδαφος και εξερευνώντας αλλαγές που μπορεί να απαιτηθούν για τη βιωσιμότητά του.
Από την άποψη της ζήτησης, ο COVID-19 στρέφει τις τάσεις και τις συμπεριφορές των ταξιδιωτών σε γνωστούς, προβλέψιμους, αξιόπιστους και προορισμούς αντιληπτούς ως «χαμηλού κινδύνου». Σύμφωνα με την έκθεση, βραχυπρόθεσμα θα κυριαρχήσουν οι τοπικές διακοπές, έπειτα από εκτεταμένη έρευνα και προγραμματισμό, καθώς και τα ταξίδια υπαίθρου.
Ο COVID-19 αναδεικνύεται ως καταλύτης στην αναζήτηση καινοτομίας και στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως η βιομετρική, που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη εμπειρία ταξιδιώτη.
Όμως, ενώ η αύξηση της ζήτησης που καταγράφεται είναι σημαντική, οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για κράτηση.
πηγή: tornosnews