Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχει διχάσει μια ολόκληρη πόλη στις ΗΠΑ

101

Έχει ονομαστεί όμορφο, φοβερό, λαμπρό, ένα υπερβατικό έργο τέχνης που επαναλαμβάνει την εμπειρία των διακοπών με πινελιές από την τοπική ιστορία της ακτής του Τζέρσεϊ.

Έχει επίσης ονομαστεί γελοίο, άσχημο και αποτρόπαιο, παρόμοιο με ένα σωρό κιβώτια αποστολής της Amazon ή ένα γιγάντιο παιχνίδι για να ξύνονται γάτες.

Ένα φρεσκοκομμένο φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως κοσμεί το Γκραντ Αρκέιντ του ιστορικού πεζοδρόμου του Ασμπουρι Παρκ.

Φέτος, όμως, στη θέση του βρίσκεται ένα έργο από χαρτόνι σε σχήμα δέντρου που ενσωματώνει στοιχεία της θαλάσσιας ακτής, της αρχιτεκτονικής της πόλης και της πλούσιας μουσικής της κληρονομιάς, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τον Μπρους Σπρίνγκσταιν. Το δέντρο, επίσης, πρόκεται να ανακυκλωθεί μετά την αποσυναρμολόγησή του.

«Μου αρέσει που είναι διαφορετικό», λέει ο Κρις Τριφάρι καθώς περπατάει δίπλα στο δέντρο. «Είναι αρκετά ενδιαφέρον».

«Νομίζω ότι είναι πολύ δημιουργικό», λέει η Ελίζαμπεθ Κίμιτς, κάτοικος του Ασμπουρι Παρκ, η οποία έφερε τα δύο σκυλιά της για να φωτογραφηθούν μπροστά στο δέντρο. Ταιριάζει στην ατμόσφαιρα του Άσμπουρι, η οποία είναι διαφορετική και ασυνήθιστη.

Άλλοι δεν ήταν τόσο ευγνώμονες.

«Μοιάζει με πακέτο της Άμαζον», λέει ο Άντονι Σολιμάντο, πρώην κάτοικος της κοντινής Νέπτουρ Σίτι.

«Δεν είμαι φαν», πρόσθεσε η Έιμι Μάκι, που ζει κοντά στο πάρκο. «Το Άσμπουρι έχει προσαρμοστεί σε αυτήν την καλλιτεχνική πόλη, αλλά η παράδοση είναι παράδοση! Αυτό είναι τέχνη και δεν θα έβγαζα φωτογραφία το παιδί μου μπροστά σε αυτό το δέντρο. Δεν μπορούμε να έχουμε το παραδοσιακό μας δέντρο;»

«Δεν υπάρχουν φώτα;» λέει η Ζουζάνα Χουμενιούκ του Ουάλ. «Είναι δημιουργικό, αλλά καθόλου εορταστικό».

Η αλλαγή έγινε φέτος όταν η καλλιτεχνική κοινότητα της πόλης προσέγγισε τη Μάντισον Μαρκέ, την ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του πεζόδρομου Άσμπουρι Παρκ, με σκοπό τη δημιουργία ενός γλυπτού χριστουγεννιάτικου δέντρου για το Convention Hall.

«Επειδή ο πεζόδρομος είναι ένα κομβικό σημείο για την ακμάζουσα καλλιτεχνική και μουσική κοινότητα του Άσμπουρι Παρκ, και επειδή έχουμε μια μακροχρόνια και πολύ ισχυρή σχέση με κορυφαίους τοπικούς καλλιτέχνες, όταν παρουσιάστηκε η ιδέα για το γλυπτό, υιοθετήσαμε με πάθος την ιδέα », λέει ο Λέοπολντο, διευθυντής του χώρου.

Ο Μάικλ Λαβάλ, ένας τοπικός καλλιτέχνης που ακούει στο όνομα Πόρκτσοπ και του οποίου τα έργα έχουν παρουσιαστεί σε όλες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δημιούργησε το έργο με τον Μπραντ Χόφερ. Το αποκαλούν «Το Δέντρο που δίνει».

«Μου ζήτησαν να έρθω και να κάνω κάτι γιορτινό», λέει ο Πόρκτσοπ, ο οποίος σπούδασε στη Βιρτζίνια και τη Φιλαδέλφεια. «Δεν ήταν πρόθεσή μου να αφαιρέσω το χριστουγεννιάτικο δέντρο κανενός. Εάν δεν πρόκειται να δώσουμε στους ανθρώπους το μεγάλο δέντρο που θέλουν, κάποιοι από αυτούς θα το μισήσουν. Το καταλαβαίνω. Αλλά δεν επρόκειτο να πάρουν αυτό το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο ούτως ή άλλως».

Το κομμάτι χρησιμοποιεί φυσικό και τεχνητό φωτισμό για να ρίχνει σκιές σε μέρη του δέντρου ενώ φωτίζει άλλα, έτσι ώστε η εμφάνισή του να αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Έιμι Κουίν, αντιδήμαρχος του Άσμπουρι Παρκ, λέει ότι η πόλη δεν συμμετέχει στην έκθεση του Convention Hall, αλλά ότι θεωρεί τον εαυτό της θαυμαστή του έργου.

«Μου αρέσει η άποψη που είχαν οι ντόπιοι καλλιτέχνες για το δέντρο», λέει. «Μου αρέσει που είναι διαφορετικό. Είναι κάτι που το λατρεύεις ή το μισείς και οι οι άνθρωποι μιλούν γι′ αυτό».