Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη;- Ένας χάρτης δίνει την απάντηση

71

Περίπλοκο είναι για τους ειδικούς το να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη;», δεδομένης έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2015, και βάσει της οποίας, στο απόγειο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι δρόμοι της διέσχισαν ηπείρους για να συνδέσουν σημαντικές πόλεις και κωμοπόλεις με την πρωτεύουσα της.

Το εν λόγω οδικό δίκτυο φαίνεται ότι εκτεινόταν από τον ηλιόλουστο του Γιβραλτάρ έως τους βάλτους της Μεσοποταμίας.

Η έρευνα με το «πλέγμα δρόμων» στον ευρωπαϊκό χάρτη

Το 2015, τρεις ερευνητές στο γερμανικό εργαστήριο Moovel (ομάδα αστικού σχεδιασμού που δεν υφίσταται πλέον) δημιούργησαν ένα ομοιόμορφο πλέγμα με χιλιάδες σημεία, πάνω σε χάρτη της Ευρώπης.

Αυτά τα σχεδόν 500.000 σημεία στον χάρτη, δεν αφορούσαν αρχαίες ή σύγχρονες πόλεις, ωστόσο ήταν απλώς τυχαία. Από αυτά ξεκινούσε μια διαδρομή προς την αυτοκρατορική πρωτεύουσα.

Ακολούθως, η ομάδα χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να υπολογίσει την καλύτερη διαδρομή για τη Ρώμη χρησιμοποιώντας σύγχρονες διαδρομές από κάθε ένα από αυτά τα σημεία εκκίνησης.

Τα αποτελέσματά τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υφίσταται ένα πλέγμα δρόμων που οδηγούσαν στη Ρώμη, συνδέοντάς την με άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, η Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τότε, οι πληροφορίες που έδινε ο χάρτης έγιναν viral, όμως δεν απέδειξαν ότι, πραγματικά, «όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη».

«Το πρότζεκτ μας δεν απάντησε στην ερώτηση αν όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη», δήλωσε ο Philipp Schmitt, ένας από τους δημιουργούς του έργου.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι πολλές οδικές υποδομές της Ευρώπης έχουν σχεδιαστεί για να συνδέουν μεγάλες πόλεις με την ιταλική πρωτεύουσα, πιθανώς ως μια άτυπη «κληρονομιά της αυτοκρατορίας». Άλλοι ερευνητές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι αυτό ισχύει.

«Χρησιμοποιήσαμε τη μοντελοποίηση μέσω υπολογιστή για να δούμε τις πιο πιθανές ή πιο λογικές διαδρομές που συνδέουν δύο σημεία. Στη συνέχεια το συγκρίναμε με τις γνώσεις μας για τους ρωμαϊκούς δρόμους για να διαπιστώσουμε εάν είναι παρόμοιες», δήλωσε ο César Parcero-Oubiña, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Επιστημών Κληρονομιάς της Μαδρίτης.

Σαν συμπέρασμα, εξάγεται ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης είναι η «συνέχεια» των τότε ρωμαϊκών δρόμων.

«Η λογική του πώς λειτουργεί μια αρχαία αυτοκρατορία δεν είναι τόσο διαφορετική από μια σύγχρονη χώρα. Οι Ρωμαίοι δεν ήταν τόσο διαφορετικοί από εμάς, απλώς προσπαθούσαν να ελαχιστοποιήσουν τις διαδρομές για να εξοικονομήσουν χρόνο» λέει ο ίδιος.

Ανακεφαλαιώνοντας, ειδικοί επισημαίνουν ότι μια πιθανή απάντηση στο «Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη;» είναι το «όχι», ωστόσο πολλοί έφτασαν τελικά εκεί.

Πηγή: ertnews.gr-LiveScience