Ταξιδέψαμε στα Τζουμέρκα με την AVIS!

73

Τα Αθαμανικά Όρη ή αλλιώς Τζουμέρκα, στα σύνορα Ηπείρου και Θεσσαλίας, στην κεντρική Πίνδο, ανάμεσα από τους ποταμούς Άραχθο και Ασπροπόταμο, και μόλις περίπου 30 χλμ. από τα Ιωάννινα, σας υπόσχονται μαγικές στιγμές!

Τα Τζουμερκοχώρια είναι ένα σύμπλεγμα 47 γραφικών χωριών και παραδοσιακών οικισμών. Τα πιο γνωστά να είναι οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα, η Αθαμανία και το Βουργαρέλι. Αυτό το στολίδι της ορεινής Ελλάδας με τα πυκνά δάση και την εντυπωσιακά πλούσια χλωρίδα, αυτή την εποχή φοράει τα ανοιξιάτικα πέπλα του και σας περιμένει για μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Τα Τζουμέρκα αποτελούν ίσως την πιο απομονωμένη περιοχή της Ελλάδας με το ανέγγιχτο τοπίο να δημιουργεί μοναδικές εικόνες που σπάνια συναντάς στη χώρα. Το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο της περιοχής είναι το μοναδικό μειονέκτημα αυτού του roadtrip, για το οποίο όμως τη λύση δίνει η AVIS , η οποία σας καλεί να ταξιδέψετε όχι μόνο στα μαγευτικά Τζουμέρκα αλλά και σε όλη την Ελλάδα με τις καλύτερες προσφορές (μάθετε περισσότερα ΕΔΩ).

Και επειδή στην AVIS θέλουν το ταξίδι σας να ξεκινήσει γρήγορα και με ασφάλεια, με το Quick Pass, μειώνετε τον χρόνο παραμονής σας στον σταθμό ενοικίασης και παραλαμβάνετε το αυτοκίνητό σας ακόμα πιο γρήγορα. Αξιοποιώντας την εν λόγω υπηρεσία καταφέραμε και παραλάβαμε το αμάξι σε μόλις 10 λεπτά!

Τι να δείτε / να κάνετε

Με αφετηρία τα Πράμαντα

Βρίσκονται στο κέντρο των Τζουμερκοχωρίων Ιωαννίνων και Άρτας και είναι η έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων, είναι χτισμένα αμφιθετρικά στις πλαγιές της Στρογγούλας και αποτελούν το ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνησή σας στην περιοχή.

Στην κεντρική πλατεία κυριαρχεί ο υπεραινώβιος πλάτανος και η ιστορική βρύση “Αράπης”, δίπλα στην κεντρική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, η εκκλησία της Ασπροκκλησιάς στο δάσος του Μαρκοπούλου, ο παραδοσιακός νερόμυλος των Χριστών, το θαυμάσιο σπήλαιο “Ανεμότρυπα”, το ορειβατικό καταφύγιο στο “Ίσιωμα” με εντυπωσιακή θέα στα 1350 μέτρα, το νερό των πηγών “Σκάλα” με θεραπευτικές ιδιότητες και “Αγκάθι” που εμφιαλώνεται στους Μελισσουργούς, είναι μερικά από αυτά που αξίζει να γνωρίσει ο επισκέπτης.

Μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση στο σπήλαιο της Ανεμότρυπας. Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα. Το μεσαίο, έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Ο ποταμός που φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, δημιουργεί ένα καταρράκτη 2 μέτρων, λίγο χαμηλότερα από το μονοπάτι. Το αξιοποιημένο τμήμα έχει μήκος 250 μ. Κάτω από πανέμορφα χρωματισμένους σταλαγμίτες έχουν σχηματιστεί τρεις λιμνούλες.

Σπήλαιο Ανεμότρυπας

Κάντε μία στάση στο Γεφύρι της Πλάκας, στο δάσος του Μαρκοπούλου. Θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Κατέρρευσε τρείς φορές, το 1860, το 1863 και το 2015, την τελευταία φορά έπειτα από βροχόπτωση. Μετά την κατάρρευση του 2015 η ανακατασκευή του δρομολογήθηκε αμέσως μετά και το κυριότερο μέρος του έργου ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019.

Εξερευνώντας τους Μελισσουργούς

Μόλις ένα τέταρτο μακρυά από τα Πράμαντα θα συναντήσετε τους Μελισσουργούς. Είναι το βορειότερο χωριό του νομού και το πιο απομονωμένο και απέχει από την πόλη της Άρτας 72 χλμ και από τα Ιωάννινα 65 χλμ. Σε όλη την περιφέρεια του χωριού υπάρχουν πάρα πολλές πηγές με τα ωραία μεταλλικά και επιτραπέζια νερά. Κεφαλόβρυσο, Κρυονέρι, Βροτόπι, Αγκάθι είναι μερικές από τις πηγές του χωριού. Από το νερό της πηγής Αγκάθι εμφιαλώνεται το νερό «ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ». Η άγρια φύση με τα πολλά νερά και τα ελατόφυτα δάση Αετός, Κερασιά, δίνουν στο χωριό μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και χάρη και το κάνουν να ξεχωρίζει απ’ τα υπόλοιπα Τζουμερκοχώρια.

Κάντε μία στάση στην ταβέρνα του Παπά για να απολαύσετε αυθεντικό σπιτικό φαγητό και φιλοξενία σε μία μοναδική τοποθεσία.

Όσοι αγαπούν την πεζοπορία πάνω από το χωριό θα βρουν και το ορειβατικό καταφύγιο. Η πρόσβαση είναι εύκολη και μπορεί να φτάσει κανείς ακόμη και με αυτοκίνητο οδηγώντας για 250μ. σε βατό χωματόδρομο. Λειτουργεί όλο τον χρόνο και αποτελείται από 5 δωμάτια, σαλέ και κουζίνα. Τα δωμάτια διαθέτουν πέντε κλίνες, θέρμανση και ιδιωτικό μπάνιο. Στο σαλέ υπάρχει τζάκι και αποτελεί το σημείο συνάντησης τους χειμερινούς μήνες των ορειβατών. Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ προσφέροντας πλήρη διατροφή για τους φιλοξενούμενους. Γύρω από το χώρο του καταφυγίου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για κατασκήνωση με εξωτερικές ντουζιέρες για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσκεψη στους Καλαρρύτες και στην Ιερά Μονή Κηπίνας

Bρίσκονται στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου του Νομού Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 1120 μ. Το χωριό περιβάλλεται νότια από τους πανύψηλους ορεινούς όγκους της Νότιας Πίνδου, τα Αθαμανικά Όρη ή Τζουμέρκα (2429μ.) και βόρεια από το όρος Λάκμος ή Περιστέρι (2294μ.). Ανάμεσά τους χύνει τα νερά του ο Καλαρρύτικος ή Χρούσιας ποταμός, παραπόταμος του Άραχθου.
Οι Καλαρρύτες είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Μαζί με το γειτονικό Συρράκο είναι τα μόνα χωριά που διατηρούν αναλλοίωτη αυτή την αρχιτεκτονική στα νότια του νομού Ιωαννίνων . Η γκρίζα πέτρα του τόπου είναι και το βασικό υλικό δόμησης και η ξυλεία από τα Πράμαντα και τους Μελισσουργούς.
Στα αξιοθέατα του χωριού συμπεριλαμβάνονται τα αρχοντικά των: Βούλγαρη, Μπαζάκη , Μπαρμπoύτη, Νέσση, Τουρτούρη, Παράσχη, Πατούνη, Ραφτάνη , Μπαικούση, Κωσταδήμα. Από αυτά, άλλα είναι διατηρημένα και άλλα ερειπωμένα.
Η Ιερά Μονή Κηπίνας είναι παλαιό μοναστήρι -μοναδικής αρχιτεκτονικής κατασκευής- που βρίσκεται στα βόρεια Τζουμέρκα, και είναι δομημένο εξ’ ολοκλήρου μέσα σε απόκρημνο, κατακόρυφο βράχο, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Είναι ανδρική μονή που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Μονή Κηπίνας

Σήμερα τα κελιά της μονής είναι ανακαινισμένα και συντηρημένα, διαμορφωμένα με ξύλινα στοιχεία που συνθέτουν ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα σε δύο επίπεδα, το οποίο είναι εναρμονισμένο με τα βράχια και τα εν γένει φυσικά στοιχεία.

Ακόμα μία γέφυρα που αξίζει την προσοχή σας, είναι η γέφυρα του Γκόγκου η οποία βρίσκεται στην αρχή της χαράδρας του ποταμού Καλαρρύτικου, στον δρόμο που ενώνει τους Ραφταναίους με το Μιχαλίτσι. Πρόκειται για μία κρεμαστή μεταλλική γέφυρα που σχεδιάστηκε από το γερμανό μηχανικό Κάρολο Βάυκμαν το 1932. Η γέφυρα του Γκόγκου αποτελεί σημείο εκκίνησης για τους εραστές των ποτάμιων αθλημάτων (κανό, καγιάκ, ράφτινγκ) στον Καλαρρύτικο, ενώ στον χώρο έχουν πραγματοποιηθεί και River Festival.

Γεφύρι Γκόγκου

Ένα ακόμα καταπληκτικό γεφύρι σκαρφαλωμένο κυριολεκτικά πάνω στα βράχια στις δύο πλευρές του Καλαρρύτικου ποταμού είναι και το γεφύρι του Συγκούνα.

Στους Καλαρρύτες βρίσκεται και ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα στο καφενείο του Ναπολέων Δαγκλή! Το καφενείο  μετρά 174 χρόνια ζωής. 174 χρόνια μετά από την ημέρα που ο προ-πάππους του Ναπολέοντα Ζαγκλή άνοιξε το καφενείο για υποδεχθεί τους χωριανούς είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Το καφενείο του Ναπολέων Δαγκλή

Βόλτα στο Συρράκο

Το χωριό Συρράκο είναι χτισμένο στη πλαγιά του του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, και βρίσκεται πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Χρούσια, ενώ έχει διακριθεί ως παραδοσιακός οικισμός λόγω της γραφικότητας του που το κάνει πραγματικά εντυπωσιακό με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν τις βόλτες στο χωριό που κάποτε πέρασε ένδοξες εποχές.

Εχει πλούσια ιστορία και είναι γενέτειρα πολλών σπουδαίων προσωπικοτήτων. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τα λαογραφικά μουσεία «Κ. Κρυστάλλης» & «Κ. Αυδίκος».

Τα αρχοντικά που θα συναντήσετε στο Συρράκο μαρτυρούν τον πλούτο που γνώρισε το χωριό. Μάλιστα, το χωριό που υποτάχθηκε στους Τούρκους, αλλά κατάφερε να κερδίσει την αυτονομία του, φημιζόταν για τις μάλλινες συρρακιώτικες κάπες -λέγεται πως και ο Ναπολέων εφοδίαζε με κάπες το στρατό του -ωστόσο όταν προσπάθησε να επαναστατήσει απέναντι στους Τούρκους το χωριό κάηκε ολοσχερώς.

Συρράκο

Στάση στο Βουργαρέλι

Στις παρυφές των Τζουμέρκων σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το Βουργαρέλι. Διαθέτει γραφικότητα, παράδοση και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει και τουριστική ανάπτυξη. Θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με καλό ελληνικό φαγητό, αλλά και ξενώνες που προσφέρουν γνήσια ηπειρώτικη φιλοξενία.

Μη ξεχάσετε να πιείτε νερό από τις ξακουστές βρύσες του χωριού, την Κρυστάλω και την Αρχόντω, να επισκεφθείτε στο ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου και την Κόκκινη εκκλησία η Παναγία Βελλάς.

Ώρα για φαγητό

Η Ήπειρος προσφέρει αμέτρητα γευστικά πιάτα, που θα κάνουν την επίσκεψή σας εκεί, μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία! Διαθέτει ποικιλία γαλακτομικών προϊόντων και ντόπιο κρέας όπως ζουμερό πρόβειο κοντοσούβλι, λαχταριστό κοκορέτσι, ψητή προβατίνα, γίδα βραστή και κοκκινιστή. Σουβλιστό αρνί, κατσικάκι στη γάστρα, μοσχάρι στιφάδο, λουκάνικα γεμιστά και μυρωδάτα.

Παράλληλα διαθέτει εξαιρετικά κρασιά και αποστάγματα, αλλά και λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά και φυσικά πεντανόστιμες… πίτες!

Αξίζει οπωσδήποτε να κάνετε μία στάση στη Χασαποταβέρνα Μπούτζας για να δοκιμάσετε πεντανόστιμα κρέατα της ώρας, προβατίνα στα κάρβουνα, αρνί σούβλας και γάστρας, κόκορα κρασάτο και ψητά λουκάνικα, όπως επίσης και καλό κρασί και τσίπουρο.

Και έτσι πλέον με γεμάτο στομάχι μπορείτε να πάρετε τον δρόμο της επιστροφής και να παραδώσετε το αμάξι πίσω στην AVIS. Να σημειωθεί ότι συνολικά σε αυτό το roadtrip κάναμε πάνω από 500 χλμ με άνεση και ασφάλεια απολαμβάνοντας στο έπακρο μία μοναδική εμπειρία οδήγησης.

Κατά την αναχώρηση για Αθήνα