Το Taste Atlas δίνει συχνά στην δημοσιότητα τις περίφημες λίστες του με κάθε λογής κατηγορίες φαγητών, ποτών αλλά και γαστρονομικών προορισμών.
Η Ελλάδα φιγουράρει πολύ ψηλά σχεδόν σε κάθε λίστα, με τον γαστρονομικό οδηγό να την έχει στέψει την δεύτερη καλύτερη κουζίνα στον κόσμο.
Τα παραδοσιακά πιάτα, οι σαλάτες, τυριά, τα γλυκά, οι καφέδες και πολλά άλλα ξεχωρίζουν, με τα εκλεκτά ελληνικά εδέσματα να γίνονται γνωστά σε όλο τον κόσμο.
Αυτή τη φορά, το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα του με τα καλύτερα οινοπνευματώδη ποτά στον κόσμο.
Τέσσερα ελληνικά ποτά φιγουράρουν στα 79 καλύτερα του κόσμου, με τα τρία να βρίσκονται στην «χρυσή» 50άδα.
Συγκεκριμένα, η κρητική τσικουδιά βρίσκεται στην 12η θέση (με βαθμολογία 4,2), το τσίπουρο στην 21η θέση (4,1) και το Μεταξά στην 46η θέση (3,7). Τέλος, στην 54η θέση βρίσκεται το ούζο (3,5).
Η τσικουδιά παίζει κεντρικό ρόλο στην κρητική φιλοξενία. Είναι βασικό ποτό σε διάφορες ειδικές περιστάσεις και χρησιμοποιείται συχνά ως ποτό φιλοξενίας. Σερβίρεται συνήθως σκέτο και καλά παγωμένο και είναι ένα εξαιρετικό απεριτίφ ή χωνευτικό.
Μάλιστα, τα ελληνικά αποστάγματα ξεπέρασαν γνωστά και εμβληματικά ποτά όπως το ιρλανδέζικο ουίσκι, το london dry gin, την μεξικάνικη τεκίλα, το γαλλικό κονιάκ, το αμερικανικό μπέρμπον κ.α.
Στην 1η θέση της λίστα βρίσκεται ένα είδος σκωτσέζικου ουίσκι, το Speyside Scotch. To Speyside είναι μία από τις πέντε επίσημες περιοχές του σκωτσέζικου ουίσκι και γεωγραφικά αποτελεί μέρος του Highlands.
Η λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα οινοπνευματώδη στον κόσμο:
πηγή: iefimerida.gr