«Συν-Εργασία» στον τουρισμό: Τι αλλάζει σε ωράριο και μισθούς – Τι θα ισχύει για τους εποχικούς εργαζόμενους

2.463

Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης, ψηφίστηκε την Παρασκευή το βράδυ και θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.  Επίσης από σήμερα και για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας επιτρέπεται η παράταση της αναστολής ή η εκ νέου αναστολή συμβάσεων ακόμη και για το 100% των εργαζομένων σε αυτές.

Τι θα ισχύει για τους εποχικούς εργαζόμενους

Ειδικά στα εποχικά ξενοδοχεία, οι αναστολές μπορούν να συνδυάζονται και με το πρόγραμμα «Συν-εργασία» για διαφορετικό τμήμα του προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού και ειδική αποζημίωση 534 ευρώ ανά μήνα. Αν η αποζημίωση υπολογίζεται κατ’ αναλογία ημερών (λιγότερες από 30 ημέρες) δικαιούνται 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Για τους εποχικά εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης προβλέπονται τα εξής:

-οι εργοδότες-επιχειρήσεις που επαναπροσέλαβαν εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020 έχουν δικαίωμα από 1.06.202Ο έως 30.09.2020 να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης.

-οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. Το ανωτέρω μέτρο καταλαμβάνει και τους εργαζόμενους-οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.

-οι ανωτέρω εργοδότες-επιχειρήσεις υποχρεούνται i) να ανακαλέσουν οριστικά την αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία και ii) να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

-οι συμβάσεις εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων επιχειρήσεων- εργοδοτών, που δεν θα επαναλειτουργήσουν τίθενται σε αναστολή και οι εργαζόμενοι αυτοί είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, το ύψος της οποίας ορίζεται στο ποσό των 534 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Για τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης προβλέπονται τα εξής:

-Καταβάλλεται μηνιαία έκτακτη αποζημίωση ποσού ίσου προς το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν, στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, που απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση, και για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης, εφόσον έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας τριών (3) μηνών και πέντε (5) ημερών, εντός του διαστήματος από τον Σεπτέμβριο 2019 και έως το Φεβρουάριο 2020.

-Η εν λόγω αποζημίωση καταβάλλεται για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020, εφόσον οι ανωτέρω δικαιούχοι παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) για το αντίστοιχο διάστημα.

-οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των ανωτέρω εργαζομένων, οι οποίοι έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν έως τις 30.09.2020 με μερική απασχόληση, καλύπτονται το κρατικό προϋπολογισμό για το διάστημα 01.06.2020-30.09.2020.

-Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Η έκτακτη αποζημίωση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, Τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2Ο11, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και λοιπούς φορείς (ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα, Κ.λπ.) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα. (άρθρα 2 και 3)

Όροι και προϋποθέσεις για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν από 15 Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας με μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους προηγούμενους 2-4 μήνες της πανδημίας (Μάρτιο – Ιούνιο, ανάλογα τον μήνα ένταξης) σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019.

Οι εργοδότες μπορούν μονομερώς να μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του 4μήνου 15/6 – 15/10.

Ο μηχανισμός αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης την 30ή Μαΐου. Οι εργοδότες νομιμοποιούνται να καταβάλλουν τουλάχιστον το 50% του καθαρού μισθού, ανάλογα με τη μείωση του ωραρίου. Το κράτος συμπληρώνει το 60% των καθαρών αποδοχών που χάνονται, επειδή αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο ο μισθωτός δεν εργάζεται. Πλαφόν προς τα πάνω στην κρατική επιδότηση δεν υπάρχει, αλλά ο καθαρός κατώτατος μισθός των 550 ευρώ (μετά τη μείωση εισφορών που ισχύει από σήμερα 1η Ιουνίου) λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας. Αν οι καθαρές αποδοχές μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη υπολείπονται των 550 ευρώ, η διαφορά αναπληρώνεται από το κράτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η αναπλήρωση του εισοδήματος, λόγω και των μειωμένων φόρων, κυμαίνεται από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού. Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μικτά. Το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν μόνο όσοι εισπράττουν τον κατώτατο. Μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται κοντά σε αυτόν (π.χ. 7% για μικτά 700 ευρώ). Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34%. Για παράδειγμα, μικτός μισθός 1.200 ευρώ, καθαρός σήμερα 934 ευρώ, διαμορφώνεται στα 783 ευρώ καθαρά.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού καταβάλλεται από το κράτος και αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών. Συνεπώς, όσοι ενταχθούν στο «Συν- Εργασία» αναμένεται να έχουν επίπτωση και στο ποσό του επιδόματος αδείας, όπως και του δώρου Χριστουγέννων.

Οι εργοδότες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καλύπτουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Το ίδιο ισχύει και για τις εισφορές επιδόματος αδείας και δώρου Χριστουγέννων.

Ο μηχανισμός ενσωματώνει ρήτρα μη απόλυσης μόνο για τους μισθωτούς που εντάσσονται σε αυτόν και όχι για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης που κάνει χρήση του μέτρου. Ειδικότερα, για τους μισθωτούς που θα εντάσσονται στον μηχανισμό δεν επιτρέπεται:

– η μεταβολή του είδους της σύμβασης εργασίας,

– η μεταβολή των τακτικών αποδοχών που ίσχυαν κατά τον χρόνο μείωσης του χρόνου εργασίας και

– η απόλυση των εργαζομένων, των οποίων μειώθηκε προσωρινά ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας.