NASA: Ετοιμάζεται αποικία στη Σελήνη – Το σχέδιο “Άρτεμις”

144

Την κατασκευή μίας βάσης αστροναυτών στη Σελήνη, με την κωδική ονομασία «Άρτεμις» και μία ενδεχόμενη αποστολή στον Άρη, σχεδιάζει η NASA.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να επιστρέψει στη Σελήνη το 2024 και θέλει να κατασκευάσει τη βάση προκειμένου να επιτρέψει σε ανθρώπους να ζήσουν στην έρημη επιφάνειά της.

Η “κατοικία” αυτή θα μπορούσε να κατασκευαστεί στον κρατήρα Shackleton στο νότιο πόλο της Σελήνης και θα επιτρέψει σε έως και τέσσερις αστροναύτες να ζήσουν εκεί για μια εβδομάδα. Εκτός από την κύρια βάση, η NASA θα μπορούσε επίσης να έχει εκεί δύο οχήματα τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες για να μετακινούνται.

«Σχέδιο για τη Σταθερή Σεληνιακή Εξερεύνηση και Ανάπτυξη»

Η βάση και τα οχήματα περιγράφονται σε μια 13σέλιδη έκθεση από τη Nasa που ονομάζεται «Σχέδιο για τη Σταθερή Σεληνιακή Εξερεύνηση και Ανάπτυξη» και εξηγεί ότι οι αστροναύτες της «Άρτεμις» θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη βάση στη Σελήνη ως στάση για μία ενδεχόμενη αποστολή στον Άρη.

Στόχος έως το 2028 μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη

Όπως μάλιστα είχε γίνει γνωστό το 2019, στόχος της NASA είναι να στείλει το 2024 δύο αστροναύτες (οπωσδήποτε την πρώτη γυναίκα, μαζί με έναν άνδρα) κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού και να έχει έως το 2028 εγκαθιδρύσει μια μόνιμη ανθρώπινη παρουσία γύρω και πάνω στη Σελήνη. Για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι του προγράμματος «’Αρτεμις», η NASA θα χρησιμοποιήσει τη διαστημική κάψουλα Orion (έχει ήδη κάνει μια μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση), την οποία θα μεταφέρει ο υπό κατασκευή τεράστιος πύραυλος Space Launch System (SLS).

Παρθενικό ταξίδι για το Space Launch System (SLS)

Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος («Άρτεμις 1») έχει σχεδιασθεί για το 2020 και θα είναι η «παρθενική» χρήση του νέου μεγάλου πυραύλου Space Launch System (SLS) για την εκτόξευση του μη επανδρωμένου σκάφους Orion, που θα πάει ως το φεγγάρι και θα επιστρέψει στη Γη. Θα ακολουθήσει μια ανάλογη πτήση με ανθρώπους («Άρτεμις 2»), ώσπου το 2024 προγραμματίζεται η αποστολή «Άρτεμις 3», που θα στείλει τους Αμερικανούς αστροναύτες ξανά στη Σελήνη.

Δορυφόρος θα ψάξει με λέιζερ για νερό στους πιο σκοτεινούς κρατήρες της Σελήνης

Καθώς οι αστροναύτες της NASA θα εξερευνούν τη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» της NASA, θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν πόρους που ήδη υπάρχουν στην επιφάνειά της, όπως το νερό- τόσο για καύσιμα πυραύλων, όσο και για πόση. Ωστόσο, το ερώτημα είναι πόσο νερό υπάρχει στη Σελήνη και πού μπορεί να βρίσκεται- και εδώ έρχεται το Lunar Flashlight της NASA: Ένας μικρός δορυφόρος (CubeSat), μεγέθους χαρτοφύλακα, με αποστολή τον εντοπισμό πάγου στους πυθμένες κρατήρων της Σελήνης που δεν έχουν δει ποτέ το φως του ήλιου.

«Αν και έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα πως υπάρχει πάγος μέσα στους πιο ψυχρούς και σκοτεινούς κρατήρες της Σελήνης, προηγούμενες μετρήσεις ήταν λίγο διφορούμενες» είπε η Μπάρμπαρα Κοέν, επικεφαλής ερευνήτρια της εν λόγω αποστολής στο Goddard Space Flight Center της NASA. «Επιστημονικά είμαστε καλά, αλλά αν σχεδιάζουμε να στείλουμε αστροναύτες εκεί να εξορύξουν τον πάγο και να τον πιουν, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει».

Το συγκεκριμένο σκάφος, υπό την αιγίδα του JPL, θα δοκιμάσει τεχνολογίες, αποσκοπώντας σε μια σειρά από πρωτιές- όπως η πρώτη αποστολή που θα αναζητήσει πάγο με λέιζερ. Επίσης θα είναι το πρώτο διαπλανητικό σκάφος που θα χρησιμοποίησει «πράσινο» προωθητικό, ένα νέο είδος καυσίμου που είναι ασφαλέστερο στην μεταφορά και αποθήκευση από την υδραζίνη.