Στόουνχεντζ: Το δημοφιλές μνημείο ανανεώνεται

28

Το δημοφιλές και ιστορικό μνημείο της Βρετανίας, οι λίθοι Στόουνχεντζ αναμένονται να δεχθούν μικρόεπισκευές μετά από 60 ολόκληρα χρόνια, εξαιτίας των ρωγμών που έχουν εντοπιστεί στην επιφάνεια των λίθων. Όπως αναφέρουν και Βρετανικά ΜΜΕ, οι εργασίες αποκατάστασης για στους προϊστορικούς μεγάλιθουςείναι ζωτικής σημασίας .

Σαρωτές λέιζερ εντόπισαν διαβρώσεις στις πέτρες που έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή των κάθετων λίθων, ρωγμές που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα και κυρίως από τον άνεμο και τη βροχή, ενώ μικροκαταστροφές εντοπίστηκαν και στο σημείο που εφάπτονται οι λίθοι.

Η ανώτερη επιμελήτρια, Heather Sebire, δήλωσε για το έργο: “Το Στόουνχεντζ είναι μοναδικό. Τέσσερις χιλιάδες και επιπλέον χρόνια, έχουν προκληθεί ρωγμές από τον άνεμο και αυτό το ζωτικής σημασίας έργο, θα προστατεύσει τα χαρακτηριστικά που κάνουν το μνημείο τόσο ξεχωριστό”. 

“Μερικές από τις φυσικές τρύπες πάνω στην επιφάνεια της πέτρας είναι πραγματικά βαθιές και επειδή ο καιρός έχει γίνει πιο ακραίος, οι τρύπες θα χειροτερέψουν, λόγω της ξήρανσης των λίθων το καλοκαίρι και των λασπόνερων που δημιουργούνται από τις καταρρακτώδης βροχές”, πρόσθεσε η Sebire.

Το έργο, για το οποίο θα ανεγερθούν σκαλωσιές ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στην κορυφή των λίθων (ο μεγαλύτερος έχει ύψος περίπου 9 μέτρων) έχει στόχο να σταματήσει τις υπάρχουσες ρωγμές που μεγαλώνουν και να αντικαταστήσει το κονίαμα από σκυρόδεμα (μπετόν) που χρησιμοποιήθηκε στις επισκευές τις δεκαετίες του 1950 και του 60, με κονίμα από ασβέστη. Και οι ειδικοί συντηρητές αναμένεται να χρειαστούν δύο εβδομάδες για την αποπεράτωση των εργασιών.

Στόουνχεντζ: Oι μεγαλύτερες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τελευταίων 60 ετών | HuffPost Greece

Να σημειωθεί ότι στις 31 Δεκεμβρίου 1900, ο λίθος με τον αριθμό 122, έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να σπάσει περίπου το ένα τρίτο της πέτρας. Το 1958 η πέτρα επισκευάστηκε με σκυρόδεμα και τοποθετήθηκε πίσω στη θέση της, ακριβώς πάνω από τους δύο κάθετους λίθους.