Σκορδοστούμπι αλά Τζάντε για να… ταξιδέψετε γευστικά στην παραδεισένια Ζάκυνθο

71

Αυτό το πιάτο ήταν ανέκαθεν σπεσιαλιτέ του νησιού! Μαγειρεύεται κατά κόρον με ντομάτα τριμμένη μπόλικο σκόρδο και ξύδι και αυτός είναι ο λόγος που το έχουν βαφτίσει έτσι, λόγω της ανάμιξης του σκόρδου με το ξύδι. Η νοστιμιά και η παράδοση της Ζακύνθου, βρίσκεται σε αυτό το πιάτο!

Από τη μια η ενετική αστική μαγειρική φιλοσοφία και από την άλλη η παλαιά αγροτική ζακυνθινή παράδοση. Το αποτέλεσμα; Μια κουζίνα με συνταγές οικείες και συγχρόνως ξεχωριστές. Και σίγουρα για καλοφαγάδες! Η Ζάκυνθος είναι ένας τόπος εύφορος και πλούσιος, καθώς, για όσους δε γνωρίζουν, παράγει τα πάντα: από ελαιόλαδο μέχρι λωτούς και από έξοχα εσπεριδοειδή μέχρι μοναδικής γεύσης τυριά. Όμως, οι Ζακυνθινοί δεν τρώνε τα πάντα. Είναι παράδοξα επιλεκτικοί και οι συνταγές τους έχουν κάτι ιδιαίτερο, ασυνήθιστο, μοναδικό όπως οι μελιτζάνες σκορδοστούμπι αλά τζάντε!

Δείτε πως το κάνουν…

(συνταγή από cookpad.gr)

Υλικά

4-5 μελιτζάνες φλάσκες
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε καρέ κομματάκια
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Λιγη πάπρικα
1 κουταλιά ζάχαρη
2 κουταλιές ξύδι
Αλάτι, πιπέρι
Λίγη ρίγανη
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Παίρνουμε τις μελιτζάνες τις πλένουμε και τις κόβουμε σε χοντροκομμένα καρέ κομμάτια τις αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι να ξεπικρίσουν λίγο αν θέλουν ξεπίκρισμα.

Αφού τις αφήσουμε για λίγο στο νερό τις αφαιρούμε και τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο το αφήνουμε να κάψει λίγο. Όταν κάψει προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε λίγο να ροδίσουν ελαφρά και τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ψιλοκόβουμε και το σκόρδο και το αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, την πιπεριά φλωρίνης το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, βάζουμε και το ξύδι και τέλος τη ρίγανη.

Την αφήνουμε να βράσει για να δέσει λίγο.

Αφού ετοιμάσουμε τη σάλτσα παίρνουνε ένα μέτριο ταψί και εκεί μέσα κάνουμε στρώσεις από μελιτζάνες και σκόρδο.

Πρώτα κάνουμε μία στρώση από μελιτζάνες πασπαλίζουμε με το μισό σκόρδο και έπειτα ξανά μελιτζάνες και τέλος σκόρδο.

Προσθέτουμε και την σάλτσα ντομάτα από πάνω που έχουμε ετοιμάσει και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς κελσίου για 30′ λεπτά μέχρι να κάνει κρούστα από πάνω.

Και επειδή μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, σίγουρα θα πεινάσατε, μπορείτε να κλείσετε ένα εισιτήριο μέσω της Levante Ferries και να δοκιμάσετε από κοντά τη γευστικότατη παραδοσιακή συνταγή του νησιού!