Σκιουφιχτά: Μακαρόνια με Κρητική καταγωγή

534

Τα Κρητικά σκιουφικτά είναι φρέσκα χειροποίητα κρητικά ζυμαρικά που φτιάχνονται και καταναλώνονται αμέσως. Έχουν σχήμα κυλινδρικό και είναι πεντανόστιμα όπως και να τα μαγειρέψεις. Στο νησί συνηθίζεται να μαγειρεύονται στο ζωμό βραστού αρνιού και να συνοδεύονται με το ίδιο κρέας. Πάμε να δούμε μία πεντανόστιμη συνταγή από το olive magazine!

Υλικά

  • ½ κιλό αλεύρι σταρένιο
  • 2 φλιτζάνια νερό περίπου
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος ή στακοβούτυρο*
  • μυζήθρα ή ξερό κρητικό ανθότυρο τριμμένο
  • αλάτι

Διαδικασία

Ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό, το αλατάκι και το λεμόνι. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.

Πλάθετε κορδόνια σε πάχος λεπτού δαχτύλου και κόβετε κομμάτια ζύμης μήκους 3εκ. περίπου. Στην Κρήτη με επιδέξιες κινήσεις φτιάχνουν τα κοντόχοντρα μακαρόνια λεπτότερα, σχεδόν αδειανά (κουφωτά) στη μέση. Τα αφήνετε να στεγνώσουν απλωμένα σε αλεύρι για 1 ώρα.

Τα κοσκινίζετε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα περίπου.

Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τα πασπαλίζετε με τον τριμμένο ανθότυρο και τα περιχύνετε με καυτό στακοβούτυρο. Σερβίρετε αμέσως.

Tip

Στακοβούτυρο θα βρείτε στα καταστήματα με κρητικά προϊόντα.

Αν αγαπάτε την Κρητική κουζίνα δείτε περισσότερα εδώ.