Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…

838

Bρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, από την οποία χωρίζεται με τον ομώνυμο πορθμό, και παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο τοπίο, όπου όρμοι, ακρωτήρια, σπήλαια και παραλίες κάνουν κάθε γωνιά της αφορμή για ένα ακόμη φωτογραφικό στιγμιότυπο.

Γραφικοί οικισμοί, κρυστάλλινα νερά και χρυσές αμμουδιές υπόσχονται ένα νοσταλγικό ταξίδι… Πάμε να την ανακαλύψουμε!

Τι να δείτε στην Ιθάκη

Μνημείο Ναυτικών

Το μνημείο βρίσκεται στο Βαθύ, κοντά στην κεντρική πλατεία, απέναντι από το μέγαρο Δρακούλη.

Η Ιθάκη είναι ένα νησί που είχε πάντα πάρα πολλούς ναυτικούς. Κάποιοι από τους ναυτικούς έχασαν την ζωής τους στην θάλασσα, ή όπως γράφει και το μνημείο, τους «αγκάλιασε για πάντα το κύμα».

Η μεγάλη σιδερένια άγκυρα έχει μαύρο χρώμα και είναι λιτή στην κατασκευή της, χωρίς αλυσίδες, εξαιρετικά αφιερωμένη στους ναυτικούς.

Το Άγαλμα του Οδυσσέα

Το άγαλμα του Οδυσσέα βρίσκετε στο “Μπαστούνι” της προκυμαίας της κεντρικής πλατείας στο Βαθύ. Η σύνθεση του αγάλματος απεικονίζει τον Οδυσσέα σε δυο μορφές. Στη μια όρθιο, νέο, αγέρωχο, να ατενίζει τη θάλασσα που τον πλάνεψε και τον μάγεψε. Στην άλλη μορφή, είναι σκυφτός, κατάκοπος, με το κουπί του σκάφους του στα χέρια, δαμάζοντας τα κύματα, με μοναδικό του σκοπό την επιστροφή στην γλυκιά πατρίδα του την Ιθάκη! Το συγκεκριμένο άγαλμα φιλοτέχνησε η Ιθακήσια γλύπτρια Κορίνα Κασσιανού.

Άγιος Αθανάσιος – Παλάτι του Οδυσσέα

Σε αυτή την τοποθεσία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και ευρήματα που δείχνουν ότι αυτοί οι τοίχοι με τις τεράστιες πέτρες ήταν τα ανάκτορα του Οδυσσέα. Χαμηλά στον λόφο μόλις πλησιάζεται τα πρώτα δείγματα των ανασκαφών βρίσκεται η Μελάνυδρος πηγή που όπως μας εξιστορεί ο Όμηρος, σε αυτήν κατέβαιναν οι υπηρέτριες της Πηνελόπης για να μαζέψουν  νερό. Στο χώρο θα δείτε απομεινάρια από αρκετά κτίσματα μυκηναϊκής εποχής καθώς και τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε πάνω με κομμάτια από το παλάτι. Θα δείτε λαξευμένα σκαλοπάτια, αίθουσες, τμήματα τειχών μυκηναϊκής εποχής που προκαλούν την απορία για το πως χτίστηκαν. Πριν την επίσκεψή σας στο χώρο καλό θα είναι δείτε την μακέτα από το παλάτι που έχει στηθεί στην πλατεία του Σταυρού και θα σας βοηθήσει να δείτε καλύτερα τον αρχαιολογικό χώρο.

Παναγιά Σπηλιώτισσα

Στο νότιο μέρος της Ιθάκης πάνω από τον όρμο Αντρι, σε μια δύσβατη περιοχή βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα εξωκλήσι σαν τα άλλα, αλλά για μια σπηλιά που το άνοιγμά της έχει κλειστεί, δίνοντας την εντύπωση της πρόσοψης μιας εκκλησίας. Γι’ αυτό το λόγο η Παναγία αυτή ονομάστηκε Σπηλιώτισσα.

Πριν από πολλά χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν πιο κοντά στη φύση, απολαμβάνοντας τα αγαθά της. Έτσι λοιπόν κάποτε οι οικογένειες Ζάβαρου και Αλευρά από το Περαχώρι, δούλευαν στην περιοχή κόβοντας ξύλα και φτιάχνοντας κάρβουνα. Μια μέρα ένα μικρό φως που ερχόταν μέσα από μια σπηλιά τράβηξε την προσοχή τους. Πλησίασαν αμέσως και βρέθηκαν μπροστά σε μια εικόνα της Παναγίας. Με πίστη και ευλάβεια μεγάλη πήραν την εικόνα και τη μετέφεραν στο Περαχώρι. Την άλλη μέρα η εικόνα εξαφανίστηκε από το χωριό και βρέθηκε πάλι μες στη σπηλιά. (Αυτό έγινε τρεις φορές).Τότε κατάλαβαν ότι έπρεπε να μετατρέψουν τη σπηλιά εκείνη σε εκκλησάκι, όπως και έγινε.

 Προστασία της Παναγίας. Παλιότερα η μεταφορά αυτή γινόταν από το Περαχώρι με τα πόδια. Σήμερα όμως, επειδή το παλιό εκείνο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν είναι πολύ δύσβατο, ακολουθείται άλλη διαδρομή: Μέχρι το Μαραθιά με αυτοκίνητα και από εκεί με τα πόδια από αρκετά βατό μονοπάτι.

Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο

Το 1996 ενέταξε στη συλλογή του μια σειρά από χαλκογραφίες του J.H.W. TISCHBREIN( 1751-1829) με μορφές του Ομήρου, προσφορά του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών.  Σκοπός του Μουσείου είναι ο καλύτερος συντονισμός των δραστηριοτήτων για τη διατήρηση, διάδοση και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού της Ιθάκης και συγκεκριμένα: η ανεύρεση, η διάσωση, η συντήρηση, η καταγραφή και παρουσίαση των αντικειμένων που αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες μιας άλλης εποχής που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον πολιτισμό του νησιού μας καθώς και η διαφύλαξη και προβολή της λαϊκής μας παράδοσης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και της αξιόλογης ναυτικής μας ιστορίας.

Το γραφικό Κιόνι

Το Κιόνι βρίσκεται 24 χλμ. από το Βαθύ και είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ιθάκης. Είναι χτισμένο σε ένα βαθύ κόλπο και το χωριό  έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο.  Προσφέρει υπέροχη θέα και όμορφες παραλίες, όπως τις Πλακούτσες. Η είσοδος του κόλπου κυριαρχείται από τρεις κατεστραμμένους  ανεμόμυλους. Πολύ εντυπωσιακά είναι τα καλά διατηρημένα παλιά σπίτια, τα περισσότερα εκ των οποίων, χτίστηκαν τον 16ο αιώνα και έχουν αντέξει όλα αυτά τα χρόνια τους καταστροφικούς  σεισμούς  που συγκλόνισαν τα Ιόνια νησιά. Το χωριό διαθέτει επίσης θρησκευτικό ενδιαφέρον, αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη.

Το παλαιότερο χωριό της Ιθάκης

Η Ανωγή είναι ένα ορεινό χωρίο που βρίσκετε 16χλμ βορειοδυτικά του Βαθυού και είναι το παλαιότερο χωρίο της Ιθάκης. Πάρα πολύ εντυπωσιακό είναι το προϊστορικό μεγαλιθικό μνημείο γνωστό και ως μενήρ με τον ψηλότερο βράχο τον «Αρακλή» με ύψος 8 Μέτρα. Στην περιοχή υπάρχουν απομεινάρια από την μεσαιωνική εποχή και στο χωρίο θα δείτε ένα βενετσιάνικο καμπαναριό. Στο χωρίο ακόμα υπάρχει ένα παραδοσιακό καφενείο όπου μπορείτε να απολαύσετε την τοπική κουζίνα και να θαυμάσετε την μαγευτική θέα του Ιονίου. Υπάρχει ακόμα η εκκλησίας της παρθένου Μαρίας, το Ιστορικό μοναστήρι των καθαρών και τον Ελικοδρόμιο του νησιού. Στην ανωγή μπορείτε να φθάσετε στο βουνό Νήριτος, το ψηλότερο βουνό της Ιθάκης και υπάρχουν και πολλές μη εξερευνημένες σπηλιές.

Από το χωριό της Αγωγής ξεκινάει μια υπέροχη διαδρομή που οδηγεί στο Κιόνι.

Φρίκες με το πανέμορφο λιμανάκι

Οι Φρίκες βρίσκοναι στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού, 13 χλμ. από το Βαθύ. Στο μικρό λιμανάκι θα δείτε δύο παραδοσιακούς ανεμόμυλους και μικρές πανέμορφες παραλίες που προσελκύουν πολλούς ανθρώπους.

 Οι Φρίκες παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς έχει ταυτιστεί με τον ομηρικό λιμάνι Ρείθρου.

Το όνομα Φρίκες είτε προέρχονται από τον αρχαίο θεό Φρίκον, ή από τον πειρατή Φρίκον, ο οποίος χρησιμοποιούσε το κόλπο σαν ορμητήριό του. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν υπερβαίνουν τα 100 άτομα με κύριες πηγές εισοδήματός την κτηνοτροφία, αλιεία και τον τουρισμό  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τι θα φάτε

Η τοπική κουζίνα της Ιθάκης χαρακτηρίζεται από την ποιότητα του ντόπιου λαδιού, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά όπως το δενδρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη και από σπιτικά σκεύη μαγειρέματος όπως το ταψί Τσερέπα. Μία από τις καλύτερες απολαύσεις του ταξιδιού σας στην Ιθάκη είναι να φάτε τα τοπικά τρόφιμα ώστε να απολαύσετε την παραδοσιακή κουζίνα της Ιθάκης. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γλυκά συκόπιτα και ροβανή, γαριδόπιτα και ψάρια σαρόβο.

(πληροφορίες από το ithacorama.com)

Και για μπάνιο…

Φιλιατρό

Είναι η πιο πολυσύχναστη και «κοσμική» παραλία της Ιθάκης. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα, περίπου 10 λεπτά απόσταση οδικώς από το Βαθύ. Πρόκειται για έναν απάνεμο κόλπο, με καταπράσινη θάλασσα, ενώ κολυμπώντας μπορείτε να φτάσετε κι άλλες δυο παραλίες στον ίδιο κόλπο. Η παραλία είναι οργανωμένη και στο μπαράκι διοργανώνονται συχνά beachparties.

Γιδάκι

Πολλοί τη θεωρούν ως την πιο όμορφη παραλία της Ιθάκης καθώς φημίζεται για τα εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα νερά της. Βοτσαλωτή παραλία, με μεγαλύτερα βότσαλα στη δυτική πλευρά της και ψιλότερα έως και άμμο προς τα ανατολικά. Ως εκεί θα φτάσετε είτε με το καραβάκι που ξεκινά από την πλατεία στο Βαθύ, είτε από μονοπάτι, με το περπάτημα να διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Η θέα της παραλίας από ψηλά, θα σας αποζημιώσει για την κούραση!

Αφάλες

Πρόκειται για έναν μεγάλο κόλπο στα βόρεια της Ιθάκης. Κρύβει στο βάθος του πολλές βοτσαλωτές παραλίες, ενώ στην μια του άκρη, προς τα ανατολικά βρίσκεται η Πλατιά Άμμος, η μόνη παραλία με ολόλευκη άμμο στην Ιθάκη, που είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος. Το τοπίο έχει μια άγρια ομορφιά με απόκρημνους, γυμνούς γκρεμούς στην μια άκρη και κατάφυτους στην άλλη. Τα δέντρα φτάνουν ως τη θάλασσα: ελιές, κυπαρίσσια, πεύκα, ψηλά πουρνάρια δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στο τοπίο και κάνουν τις Αφάλες μοναδικές.

Μνήματα

Είναι η πρώτη παραλία που συναντάμε από το Βαθύ προς τον κόλπο του Σκίνου, σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών με αυτοκίνητο. Τα ψηλά δέντρα, ευκάλυπτοι κυρίως που φτάνουν ως τη θάλασσα προσφέρουν άπλετη σκιά, τις περισσότερες ώρες της μέρας. Ως τα Μνήματα φτάνει ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ενώ σε μικρή απόσταση, που όμως από εδώ και κάτω είναι χωματόδρομος, ακολουθεί η παραλία του Σκίνου.

Πόλη

Βρίσκεται κάτω από τον Σταυρό, το κεφαλοχώρι της βόρειας Ιθάκης, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Εκεί θα βρείτε κι ένα μικρό λιμανάκι που φιλοξενεί μικρά καΐκια και βάρκες, των ψαράδων του χωριού. Τα καταπράσινα νερά, κατάφυτες πλαγιές, κυπαρίσσια και πουρνάρια συνθέτουν το τοπίο. Η παραλία της Πόλης είναι βοτσαλωτή και πετρώδης από την πλευρά που είναι οργανωμένη, ενώ από την άλλη πλευρά του μόλου, τα βότσαλα είναι πιο μικρά και λεία.

“Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να ναι μακρύς ο δρόμος…” λέει ο Καβάφης για να δείξει ότι τελικά σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι…

Μπορεί ο Οδυσσέας να δυσκολεύτηκε στο ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους “σύγχρονους” επισκέπτες του νησιού. Με το Fior Di Levante, της Levante Ferries μέσα σε 2,5 ώρες θα μπορείτε να απολαύσετε τις ομορφιές της Ιθάκης! Έτοιμοι;