«Είναι πολύ πρώιμο ακόμη να μιλήσουμε για τον τουρισμό στο νησί και τον όποιο αντίκτυπο μπορεί να υπάρξει στην επερχόμενη θερινή σεζόν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών». Αυτό δηλώνουν οι τουριστικοί φορείς της Σαντορίνης, τονίζοντας παράλληλα ότι παρακολουθούν και αυτοί στενά τις ανακοινώσεις της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στον προορισμό, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τουρισμού, έχοντας κλείσει μάλιστα την περυσινή χρονιά με θετικό πρόσημο, με αντίστοιχα θετικές τις προσδοκίες για την επερχόμενη θερινή σεζόν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Αντώνης Παγώνης δηλώνει στο newmoney.gr ότι σε αυτή τη φάση «τουριστική απώλεια δεν υπάρχει καμία, δεν έχουμε ακυρώσεις, ακούμε πολύ προσεκτικά τις ενημερώσεις των ειδικών και είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους φορείς, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος». Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς, είναι νωρίς για τον τουρισμό στο νησί και σε επίπεδο προ-κρατήσεων είναι οι συνήθεις για την περίοδο αυτή, ακολουθώντας τους ίδιους ρυθμούς όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν δηλαδή εμφανιστεί η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Εστω κι αν το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ενημερώνοντας τους Βρετανούς ταξιδιώτες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα από συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά γραφεία στο εξωτερικό σχετιζόμενο με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Το νησί, αντίθετα με τον έτερο premium προορισμό της χώρας τη Μύκονο που δέχθηκε πιέσεις πέρυσι, διατηρεί θετικό πρόσημο όσον αφορά την τουριστική του κίνηση, έχοντας κλείσει το 2024 με άνοδο: Με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου, υπό τη διαχείριση της FRAPORT Greece, το σύνολο της επιβατικής κίνησης (εσωτερικού- εξωτερικού) άγγιξε το 2024 τα 2,9 εκατ. ταξιδιώτες, στο +3,7% έναντι του 2023. Από αυτούς το μεγαλύτερο μέρος αφορά την κίνηση εξωτερικού, φτάνοντας πέρυσι τα 1,54 εκατ. επιβάτες με άνοδο κατά 1,8%. Σημειωτέον ότι οι Βρετανοί ήταν πέρυσι η πρώτη ξένη εθνικότητα στο νησί με ένα σύνολο επιβατικής κίνησης (αφίξεις- αναχωρήσεις) σχεδόν στις 453 χιλιάδες για το 2024 και ακολουθούν με 294 χιλιάδες οι Ιταλοί κι εν συνεχεία με 248 χιλιάδες οι Γάλλοι. Οι Ελληνες ξεπέρασαν πέρυσι τα 1,33 εκατ. όσον αφορά την επιβατική κίνηση.
Με δεδομένη τη θετική πορεία του τουρισμού στο νησί, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι μεταξύ των τεσσάρων αεροδρομίων, όπου (μετά τον πρώτο κύκλο επενδύσεων που ακολούθησε τη σύμβαση παραχώρησης το 2017) έχει δρομολογηθεί τώρα νέος κύκλος με επιπλέον επενδύσεις από τη FRAPORT Greece για την αύξηση της φέρουσας ικανότητας μαζί με τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Κέρκυρας και της Κω.
Επισημαίνεται εδώ ότι oι δύο εγχώριες αεροπορικές, η AEGEAN και η SKY express έχουν προσθέσει από χθες έκτακτες πτήσεις για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, πέραν και των τακτικών, προγραμματισμένων καθημερινών πτήσεων που εκτελούνται με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε χθες τόσο η Blue Star Ferries, όσο και η ATTICA Group προσθέτοντας έκτακτο δρομολόγιο. Σε σχέση με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν περί αυξήσεων στα εισιτήρια λόγω αύξησης της κίνησης, όλες οι πλευρές, τόσο στα αεροπορικά όσο και από στα ακτοπλοϊκά, επισημαίνουν ότι δεν έχουν προβεί σε διαφοροποίηση των ναύλων.
πηγή: newmoney.gr