Σούνιο για ένα σύντομο road trip εντός της Αττικής

669

Αν και βρίσκεται μόλις 68 χιλιόμετρα από την Αθήνα είναι ένας πολύ αγαπημένος προορισμός καθώς συνδυάζει επίσκεψη στο μοναδικού κάλλους αρχαιολογικό χώρο και σαγηνευτική θέα στο απέραντο Αιγαίο Πέλαγος.

Αναμφισβήτητα η παραλιακή διαδρομή για Σούνιο είναι μια από τις πιο όμορφες διαδρομές του λεκανοπεδίου. Καθώς θα προχωράτε θα μπορέσετε να απολαύσετε όλες τις παραλίες που “αγκαλιάζουν” την Αττική από τη Γλυφάδα και τη Βούλα, μέχρι την Ανάβυσσο, τη Σαρωνίδα και τα Λεγρενά.

Ο ναός του Ποσειδώνα

Παράλληλα με την ανέγερση του Παρθενώνα, ξεκίνησε και αυτή του ναού του Ποσειδώνα, το 444 π.Χ. Σε τέσσερα μόλις χρόνια, το 440 π.Χ. ο ναός ήταν έτοιμος. Χωρίζεται σε τρία μέρη, τον πρόναο, το σηκό, με το λατρευτικό άγαλμα του θεού και τον οπισθόδομο, όπου φυλάσσονταν τα αφιερώματα και το “ποσειδωνιακό χρήμα” από τα μεταλλεία του Λαυρίου. Ο πρόναος και ο οπισθόδομος καταλήγουν σε δύο κίονες μεταξύ παραστάδων.

Επίσης ο πρόναος και ο οπισθόδομος χωρίζονται από το σηκό με τοίχο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού είναι η έλλειψη εσωτερικής κιονοστοιχίας στο σηκό. Το ύψος των κιόνων είναι 6,12 μ.. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελούν οι ραβδώσεις που είναι μόνο 16, αντί για είκοσι που ήταν το συνηθισμένο. Πάνω στα κιονόκρανα των κιόνων στηριζόταν το επιστύλιο και ακολούθως οι μετόπες και τα τρίγλυφα. Καμία από τις μετόπες δεν ήταν διακοσμημένη. Ανάγλυφη παράσταση υπήρχε στο εσωτερικό χώρο που σχηματιζόταν ανάμεσα στην είσοδο του προνάου και την εξωτερική κιονοστοιχία και καταλάμβανε και τους τέσσερις τοίχους. Τα γλυπτά ήταν κατασκευασμένα από παριανό μάρμαρο και είχαν ως θέμα τη Γιγαντομαχία, την Κενταυρομαχία και τους άθλους του Θησέα. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τα περισσότερα ανάγλυφα έχουν φθαρεί. Ό,τι έχει διασωθεί φυλάσσεται στο Μουσείο του Λαυρίου.

Extra Tip: Από τον επιβλητικό Ναό του Ποσειδώνα, μπορείτε να απολαύσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, της Αττικής!

Και για μπάνιο στα καλύτερα…

Βραχάκια, απόκρυμνοι κολπίσκοι, τιρκουαζ νερά… Κι όμως μπορείτε να τα βρείτε στην Αττική και στο Σούνιο!

Θυμάρι

Ψιλό χαλίκι, παρθένα παραλία και πεντακάθαρα νερά. Αν υπάρχουν αυτά τα τρία στην παραλία που είσαι, τότε βρίσκεσαι στο 55ο χλμ της λεωφόρου Σουνίου. Ο οικισμός του Θυμαριού, που πήρε το όνομά του από τις γεμάτες με θυμάρι πλαγιές του, αποτελεί μία από τις ομορφότερες περιοχές της Παλαιάς Φώκαιας αφού η μοναδική θέα στο Σαρωνικό, οι αρκετοί πνεύμονες πρασίνου αλλά και οι υπέροχες παραλίες, τον καθιστούν ιδανικό τόπο μόνιμης αλλά και παραθεριστικής κατοικίας.

ΚΑΠΕ

Λίγο πριν φτάσεις στα Λεγραινά, υπάρχει μια πινακίδα η οποία αναγράφει “Ιδιοκτησία ΚΑΠΕ”. Θα ακολουθήσεις τον χωματόδρομο και θα φτάσεις σε μια παραλία η οποία για χρόνια αποτελούσε το μεγάλο μυστικό των Αθηναίων εναλλακτικών κολυμβητών. Πλέον έχει πάψει να είναι μυστικό, αλλά παραμένει μία υπέροχη παραλία, με πεντακάθαρα νερά!  Στα αριστερά της παραλίας, πίσω από τα βράχια, κολυμπώντας θα ανακαλύψεις μια δεύτερη, μικρότερη αλλά εξίσου αμμουδερή, ερημική, μικρή παραλία.

Χάρακας

Αποτελεί την ιδανικότερη λύση για όσους αναζητούν μια εναλλακτική και σχετικά κοντινή παραλία. Με κατεύθυνση προς το Σούνιο και πλησιάζοντας τα όρια των Δήμων Λαυρίου και Κερατέας αρχίζεις να αναζητάς την ταμπέλα που γράφει «Παραδοσιακός οικισμός Χάρακα» και κάπου εκεί σταματάς. Αυτή η παραλία διαθέτει ψιλή άμμο και καθαρά νερά!

Τσίου

Εκεί, που τελειώνει το Σούνιο και αρχίζει το Λαύριο, υπάρχει μια ταμπέλα που γράφει Ακρωτήρι, εάν την ακολουθήσετε θα βρεθείτε σε αδιέξοδο. Αφήστε το αμάξι και περπατήστε το μονοπάτι που κατεβαίνει προς τη θάλασσα και θα βρεθείτε στη μικροσκοπική παραλία που είναι γνωστή ως «Τσίου». Απολαύστε την πραγματική ηρεμία, κολυμπώντας σε γαλάζια νερά και απολαμβάνοντας τη σκιά που κάνει βράχος. Σε αυτή την απόμερη γωνιά της Αττικής με την άγρια ομορφιά, δεν θα σας ενοχλήσει κανείς!

Παραλία ΚΑΠΕ

Ολοκληρώστε την εκδρομή σε μία από τις ψαροταβέρνες της περιοχής που φημίζονται για τους εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες, και νιώστε για λίγο την αιγαιοπελαγίτικη αύρα σαν να βρίσκεστε σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου!