Πώς επηρεάζει την αγορά του τουρισμού η κλιματική κρίση

9

Μέσα σε ένα χρόνο η κλιματική αλλαγή κατάφερε να κάνει αυτό που προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες: τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν. Στα σχέδια που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες για τη φετινή χρονιά υποστηρίζουν ότι θα αποφύγουν την περίοδο αιχμής ώστε να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές που προσφέρονται και να «γλιτώσουν» από τους καύσωνες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ξενοδοχείων Accor.

«Ένας στους τρεις ερωτηθέντες σε όλη την Ευρώπη (32%) λέει ότι θα κάνει σκόπιμα διακοπές πέραν της περιόδου αιχμής ώστε να επωφεληθεί τη μείωση του κόστους· ενώ ένας στους πέντε (19%) θα το κάνει για να αποφύγει τους καύσωνες», τονίζει η έρευνα. Τόσο οι περσινές υψηλές θερμοκρασίες όσο και οι δασικές πυρκαγιές δημιουργούν νέα δεδομένα στον τομέα της φιλοξενίας.

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία η ζήτηση για ταξίδια εντός Ιουλίου και Αυγούστου μειώνεται και τα year-round ταξίδια αυξάνονται.

Εταιρείες όπως η TUI κάνουν ήδη τα πρώτα βήματα τους, προσφέροντας διακοπές σε χώρες της νότιας Ευρώπης όλο το χρόνο, ωστόσο, αντιμετωπίζονται, επίσης, και διάφορες προκλήσεις στη διεύρυνση της χρονιάς. Απαιτείται οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε προορισμούς με εποχιακό τουρισμό να λειτουργούν όλο το χρόνο ενώ οι σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών είναι ένας παράγοντας που περιορίζει τη δυνατότητα των οικογενειών να απολαύσουν πιο ήσυχες διακοπές.

«Οι σχολικές διακοπές θα βάλουν ένα σημαντικό φρένο στα ταξίδια shoulder season (εκτός αιχμής), κάτι που μπορεί να ωθήσει τους παραθεριστές βόρεια προς πιο δροσερούς προορισμούς», προσθέτει η εταιρεία. Από τους νικητές της επέκτασης της σεζόν είναι η Αθήνα, η Σεβίλλη, η Λισαβόνα, η Νάπολι και η Φλωρεντία, προσθέτει η Accor.

Η φετινή χρονιά

Φέτος ξεκινάει πιο νωρίς από ποτέ η τουριστική χρονιά. Στη Θεσσαλονίκη άνοιξε νωρίτερα η σεζόν φέτος για την κρουαζιέρα, ενώ στη Ρόδο και την Κρήτη την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου προσγειώνονται οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές του κλάδου για το 2024, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, τονίζει ότι «από εδώ και πέρα τουριστικά τα πράγματα θα εξελίσσονται όλο και καλύτερα, αρκεί να καταφέρνουμε να γεμίζουμε τις άκρες της σεζόν, δηλαδή τον Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο. Αν και αυτούς τους μήνες καταφέρουμε να έχουμε υψηλό αριθμό αφίξεων, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά.»

«Τέλος Μαρτίου είναι το Πάσχα των Καθολικών. Οι πτήσεις ξεκινούν δειλά από τις αρχές Μαρτίου και από τις 20 του μήνα, πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα έχουμε τόσες πολλές πτήσεις, πρώτα απ’ όλα από τη Γερμανία και θα συνεχιστούν από τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες», σύμφωνα με τον ίδιο. Η αγορά των ΗΠΑ αναμένεται, επίσης, να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό φέτος, με τις υπερατλαντικές πτήσεις να ξεκινούν μέσα στην άνοιξη.

Η Delta Airlines, η American Airlines και η United Airlines βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης για εκκίνηση μέσα στον Μάρτιο για ορισμένα δρομολόγια από Αμερική, την στιγμή που η Emirates συνεχίζει την απευθείας σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στις νέες προσθήκες της φετινής χρονιάς για πτήσεις στη σύνδεση της Αθήνας με τις ΗΠΑ περιλαμβάνεται και η Norse Atlantic Airways, η οποία εντάσσει την ελληνική πρωτεύουσα στο πρόγραμμά της για το καλοκαίρι, από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο.

Πηγή businessdaily.gr