Η Εθνική Λυρική Σκηνή συστήνει την όπερα στα σχολεία ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα

38

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε, από τα σχολεία της Αττικής, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τηςΕθνικής Λυρικής Σκηνής και των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων με τίτλο «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», το οποίο θα συνεχίσει με επισκέψεις σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο διήμερο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης όπερας του Κορνήλιου Σελαμσή «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» καθώς και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν. Τη διήμερη επίσκεψη της ΕΛΣ ολοκλήρωσε η παρουσίαση της παράστασης με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε αυτήν.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Την πρώτη μέρα, οι μαθητές υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την ομάδα του προγράμματος και είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τους μαέστρους της παραγωγής, τους μονωδούς και τους μουσικούς, ενώ παράλληλα έλαβαν μέρος σε βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια μουσικής, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης, τα οποία στόχευαν στη γνωριμία τους με τον κόσμο του λυρικού θεάτρου. Στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος, συνδημιούργησαν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό, που εντάχθηκε στη ροή της παράστασης.

Τη δεύτερη μέρα, το μαθητικό κοινό σε ατμόσφαιρα γιορτής παρακολούθησε την παράσταση συμμετέχοντας σε αυτήν. Η μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή, που παντρεύει την πολυαγαπημένη κωμική οπερέτα «Η Ωραία Ελένη του Ζακ Όφενμπαχ» με ένα νέο δικό του έργο, το σύγχρονης γλώσσας λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, η φρέσκια σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Καλαβριανού, τα σκηνικά και κοστούμια και το βίντεο-animation του Πέτρου Τουλούδη, που δένουν την τέχνη της όπερας με το σήμερα των ψηφιακών μέσων, υπηρετούν με τον πλέον ιδανικό τρόπο τον πρωταρχικό στόχο του εκπαιδευτικού προγράμματος, που αποτελεί τη δημιουργική επαφή και τη διάδραση των εφήβων με την όπερα.

Lyriki_sxoleia_4
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχει επισκεφτεί το 1ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Κερατσινίου (17 & 18 Ιανουαρίου), το 1ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού (19 & 20 Ιανουαρίου), το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Περιστερίου (23 & 24 Ιανουαρίου) και το 2ο Γυμνάσιο Χολαργού (25 & 26 Ιανουαρίου), το 2ο Γυμνάσιο Βούλας (2 & 3 Φεβρουαρίου), το 3ο Γυμνάσιο Πειραιά (6 & 7 Φεβρουαρίου), το 1ο Γυμνάσιο Ταύρου (8 & 9 Φεβρουαρίου), το 1ο και το 2οΓυμνάσιο Μαρκόπουλου (13 & 14 & 15 Φεβρουαρίου), το 3ο Γυμνάσιο Ασπρόπυργου (16 & 17 Φεβρουαρίου) και το 1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης (20 & 21 Φεβρουαρίου).
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί σε 45 ακόμη σχολεία μέχρι τον Ιούνιο του 2023.