Ποιος είπε ότι η Αράχωβα είναι μόνο για τον χειμώνα;

452

Λένε ότι είναι η Μύκονος του χειμώνα. Χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σε μέσο υψόμετρο 960 μέτρων, η Αράχωβα είναι σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας.

Η γραφικότητά της, η κοσμοπολίτικη αύρα της καθώς και η κοντινή της απόσταση από την Αθήνα, (μόλις 160 χιλιόμετρα) την καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητή. Ποιος είπε όμως ότι είναι μόνο για τον χειμώνα; Πάμε να την ανακαλύψουμε και να δούμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε μέσα σε 3 μέρες στην Αρχόντισσα του Παρνασσού.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν καταλαβαίνετε ότι αξίζει να αφιερώσετε την 1η μερα σας στο να εξερευνήσετε την Αράχωβα.

Τι θα δείτε / τι θα κάνετε:

Βόλτα στον Αγ. Γιώργη

Στην κορυφή της Αράχωβας βρίσκεται ο επιβλητικός ναός του Αγίου Γεωργίου ο οποίος εντυπωσιάζει και κεντρίζει τα βλέμματα των επισκεπτών της.

Για να φτάσετε στον περίβολο του ναού πρέπει να ανεβείτε τα 264 σκαλοπάτια στα οποία σύμφωνα με την παράδοση πραγματοποιήθηκαν καθοριστικά τμήματα της ιστορικής μάχης της Αράχωβας το 1826.

Τα σκαλοπάτια που οδηγούν στον Αγ.Γεώργιο

Θα φωτογραφίσετε τον βράχο με το ρολόι

Είναι το σήμα κατατεθέν της Αράχωβας, ο πέτρινος πύργος του Ρολογιού, αλλιώς «Η Ώρα» για τους ντόπιους, χτισμένο πάνω σ’ ένα απόκρημνο βράχο στην είσοδο της πόλης. Το Ρολόι κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί ως κωδωνοστάσιο της παρακείμενης μητρόπολης της Αράχωβας, του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Το Ρολόι

Ξεκούραση στη Λάκκα

Η πλατεία Λάκκα της Αράχωβας, είναι πλέον το κεντρικό σημείο συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών. Κάντε μια βόλτα εκεί, διάλεξε το μαγαζί που σας ταιριάζει περισσότερο, απόλαυσε τον καφέ ή το τσιπουράκι σας.

Επιπλέον, μην παραλείψετε να κάνετε μία χαλαρή βόλτα στα στενάκια, τα πετρόχτιστα σπίτια με τις παραδοσιακές αυλές και να αντικρίσετε την πραγματική μαγεία που κρύβει αυτός ο ορεινός οικισμός.

Την 2η μέρα αφού απολαύσετε το καφεδάκι σας και το πρωινό σας στην Αράχωβα ξεκινήστε για τους Δελφους.

Η Αράχωβα οφείλει «κομμάτι» της αίγλης της στους Δελφούς, που ήταν παγκοσμίως γνωστοί μιας και εκεί λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Ορδές τουριστών διαχρονικά, με πέρασμα το χωριό, και τελικό προορισμό τους Δελφούς, έφταναν εδώ για να αντικρίσουν ένα από τα πιο συγκλονιστικά τοπία του κόσμου. Γνωστοί και ως «ομφαλός της γης», αποτελούν το σημείο που ιδρύθηκε και άκμασε το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας.

Τι θα δείτε / τι θα κάνετε:

Σίγουρα θα αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να εξερευνήσετε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και ίσως να μην τα προλάβετε όλα. Προσοχή όμως στο να μην παραλείψετε κάτι από τα παρακάτω:

Το Ναό του Απόλλωνα: Το σημαντικότερο μνημείο στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ο Ναός του Απόλλωνα, δέσποζε στο κέντρο, ενώ το εσωτερικό του κοσμούσαν αγάλματα και αφιερώματα προς το θεό. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Πυθία, καθώς σε μια καταπακτή του εκείνη ερχόταν σε έκσταση. Σύμφωνα με σύγχρονους μελετητές μάλιστα, υποστηρίζεται πως η Πυθία αναμασούσε φύλλα δάφνης αναπνέοντας αναθυμιάσεις από τη καύση βοτάνων.

Την Ιερά Οδό: Ο δρόμος που ξεκινούσε από την είσοδο του τεμένους του Απόλλωνα και κατέληγε στο βωμό των Χίων και το ναό, είναι γνωστός ως η Ιερά Οδός των Δελφών. Είναι ο δρόμος που ακολουθούσαν κάθε φορά που επισκέπτονταν τους Δελφούς οι θεοπρόποι (εκείνοι που απευθύνονταν στο μαντείο για να ζητήσουν κάποιο χρησμό), έτσι ώστε να πάρουν προτεραιότητα για τη μαντεία της Πυθίας. Για να γίνει, αυτό, ωστόσο έπρεπε πρώτα να προβούν σε κάποια θυσία στο βωμό, που εντοπιζόταν στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού. Από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνταν οι πολίτες των πόλης και κάποιοι ιδιώτες, όπως Κορίνθιοι, Νάξιοι, Θηβαίοι κ.ά.

Το Αρχαίο Στάδιο Δελφών και το Αρχαίο Θέατρο: Από τα καλύτερα διατηρημένα αξιοθέατα του είδους, το αρχαίο στάδιο Δελφών εντοπίζεται στο ψηλότερο σημείο πάνω από το ιερό του Απόλλωνα, βορειοδυτικά του θεάτρου. Για να κατευθυνθείτε προς την είσοδό του, πρέπει να πάρετε το ανηφορικό μονοπάτι που θα συναντήσετε στην αριστερή πάροδο του θεάτρου. Εδώ, αιώνες πριν χιλιάδες θεατών παρακολουθούσαν αθλητικά αγωνίσματα.

Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών

3η μέρα αφιερωμένη στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού

Η περιήγηση τους Δελφούς δεν είναι εύκολη υπόθεση, λόγω της σημαντικότητας του αρχαιολογικού χώρου, και ίσως να σας κούρασε λίγο παραπάνω. Έτσι την 3η μέρα αφιερώστε χρόνο σε κάτι πιο χαλαρό όπως στο να κάνετε μία βόλτα στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού.

Έχει έκταση 36.000 στρέμματα, ιδρύθηκε το 1938 και μαζί με αυτόν του Ολύμπου, αποτελούν τους πιο παλιούς Εθνικούς Δρυμούς της χώρας. Είναι τοποθετημένος στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας, ανάμεσα στους Δελφούς, την Αράχωβα και την Αγόριανη. Στον χώρο του Δρυμού υπάρχουν εντυπωσιακές καταβόθρες, σπήλαια και βραχώδεις κορυφές με πυκνή βλάστηση και με κύριο δέντρο το έλατο, αλλά και κέδρους, μαυροπεύκα, αγριοκορομηλιές και άλλα. Επίσης υπάρχουν σπάνια ενδημικά φυτά που την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού κατακλύζουν το βουνό σε μεγάλα υψόμετρα, όπως το τσάι Παρνασσού και η παιώνια η παρνασσική.

Το βουνό επίσης φιλοξενεί πολλά είδη άγριων ζώων όπως λύκους, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουρους, αετούς, γύπες, γεράκια, αγριογούρουνα, φίδια και πολλά άλλα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικου Δρυμού Παρνασσού ΕΔΩ

 

Πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού

Και μία πρόταση για όσους αγαπούν τον θρησκευτικό τουρισμό…

Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, αξίζει να κάνουν μία επίσκεψη την Ιερά Μονή του Όσιου Λουκά, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Είναι μια ιστορική περιτειχισμένη μονή που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Διστόμου και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της μεσοβυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Ιερά Μονή Οσίου Λουκά