«Πληρώνω όσο πετάω»: Έρχεται τέλος απορριμμάτων με βάση το βάρος τους

23

Στο σχέδιο για εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω», αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που παρουσίασε χθες στο υπουργικό Συμβούλιο. 

Συγκεκριμένα, η πρόθεση του υπουργείου είναι να θεσπίσει οικονομική επιβάρυνση ανάλογα με το βάρος των απορριμάτων, η οποία θα ενσωματωθεί στα δημοτικά τέλη με στόχο οι πολίτες να αποθαρρύνονται να λειτουργούν χωρίς όριο» στην παραγωγή σκουπιδιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σήμερα υπάρχουν επισήμως 28 ανεξέλεγκτες χωματερές και άλλες περίπου δέκα που δεν λειτουργούν πλέον αλλά επίσης δεν έχει αποκατασταθεί ο χώρος στον οποίο βρίσκονται.

«Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 22 να έχουν κλείσει όλες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι δήμοι που πετούν σκουπίδια με ανεξέλεγκτες χωματερές, επιβαρύνονται με παραπάνω τέλη προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δήμαρχοι να κάνουν μια σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων.

«Νόμιζα όταν πήγα στο υπουργείο, ότι το σοβαρότερο πρόβλημά μου θα είναι η ΔΕΗ. Τελικά κατάλαβα ότι είναι τα απορρίμματα γιατί δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Είπε πως η Ελλάδα έχει μόνο πέντε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και στόχος είναι φέτος να δημοπρατηθούν 17.