Πλανητέρο: Το παραμυθένιο πλατανόδασος της Αχαΐας

1.309

Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος των πηγών του Αροάνιου ποταμού, το Πλανητερό είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει.

Βρίσκεται 25 χλμ. μακρυά από τα Kαλάβρυτα σε υψόμετρο 700 μέτρων και μπορεί να συναρπάζει με την ομορφιά του τους επισκέπτες του όλες τις εποχές του χρόνου…

Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός» και το μεγαλύτερο μέρος του πλατανόδασους ανήκει στο δασαρχείο Καλαβρύτων και στην ένωση Μύλων, Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρου.

Το υπέροχο πλατανόδασος και ο παραδοσιακός νερόμυλος

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι το πλατανόδασος και τα άφθονα νερά που το διατρέχουν. Το νερό ήταν κινητήριος δύναμη για τους νερόμυλους και τις νεροτριβές της περιοχής, που πλέον έχουν καταστραφεί. Ωστόσο υπάρχει ένας νερόμυλος ο οποίος έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο και με ακριβώς τον ίδιο παλιό μηχανισμό.

Στις ταβέρνες που λειτουργούν γύρω από τις πηγές θα φάτε κυρίως πέστροφα. Δύο από αυτές έχουν και δικά τους ιχθυοτροφεία. Απολαύστε παραδοσιακό, πεντανόστιμο φαγητό δίπλα στα πλατάνια και τις καρυδιές, ακούγοντας τα ορμητικά νερά από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού και όταν πια θα έχετε χορτάσεις ξεκινήστε το περπάτημα! Από το Πλανητέρο, ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, Μάζι (μισή ώρα) και Ντουρντουβάνα (6 ώρες). Eπίσης το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς (4 ώρες) και Καλάβρυτα (6,5 ώρες).

Ο Αροάπλατάνιανιος ποταμός

Σχηματίζεται στην περιοχή των χωριών Πλανητέρο και Άρμπουνα από νερά της λεκάνης του Φενεού που φθάνουν εδώ από καταβόθρες. Ενισχύεται από τα μικρότερα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι και ρέει με νότια κατεύθυνση ώσπου να συναντηθεί με το Λάδωνα ποταμό. Το μήκος του είναι περίπου 10 χιλιόμετρα.

Οι πήγες του Αροάνιου ποταμού στο χωριό Πλανητέρο και το δασός σε συνδυασμό με το υπέροχο φαγητό που θα γευθείτε εκεί καθιστούν την περιοχή ιδανική για μία μίνι απόδραση!

Πως θα πάτε στο Πλανητερό

Μέσω της Ολυμπίας Οδού, μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να φτάσετε στα Καλάβρυτα. Απο εκεί το Πλανητέρο θα το βρείτε 25 χλμ. μακρυά στον δρόμο που οδηγεί προς την Kλειτορία.