Πεντανόστιμη ρεβυθάδα με καταγωγή από τη Σίφνο

93

Με μεγάλη μαγειρική παράδοση, η Σίφνος έχει να περηφανεύεται για αρκετές εκλεκτές τοπικές συνταγές. Ανάμεσα σε αυτές, η απλή μα πεντανόστιμη ρεβυθάδα, που παραδοσιακά φτιαχνόταν στη σκεπασταριά (πήλινο σκεύος με σκέπασμα, φτιαγμένο από ντόπιους αγγειοπλάστες και προορισμένο για την παρασκευή της φουρνιστής ρεβυθάδας).

Μπορείτε να τη φτιάξετεε σε γάστρα, πήλινη ή άλλη, κατά προτίμηση με βαρύ καπάκι για να μη διαφεύγουν εύκολα οι υδρατμοί. Η ρεβυθάδα είναι πιάτο παντός καιρού και τρώγεται κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° – 150° C.
  2. Ξεπλένουμε τα ρεβύθια καλά. Τα βάζουμε σε μια γάστρα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λάδι, τα δαφνόφυλλα, αλάτι και νερό ίσα να σκεπάζει τα υλικά.
  3. Σκεπάζουμε το σκεύος και βάζουμε τα ρεβύθια να ψηθούν για περίπου 4 ώρες, μέχρι να γίνουν και να χυλώσουν. Παρακολουθούμε μήπως κατά το ψήσιμο χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η γάστρα δεν κλείνει πολύ καλά και οι υδρατμοί διαφεύγουν. Αν χρειαστεί, λοιπόν, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.
  4. Ξεφουρνίζουμε τα ρεβύθια, διορθώνουμε το αλάτι και τα αφήνουμε, ιδανικά, να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
  5. Σερβίρουμε στα πιάτα, με λίγο χυμό λεμονιού.

συνταγή από gastronomos.gr