Η Ελλάδα στο επίκεντρο του Ορθόδοξου σχίσματος

42

Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του Ορθοδόξου σχίσματος λόγω της αναγνώρισης της ουκρανικής εκκλησίας. Η επιδείνωση μεταξύ της Ελλάδας και άλλων ορθοδόξων χωρών αποτελεί επικίνδυνο και θλιβερό αποτέλεσμα αυτού του διαχωρισμού. Το ορθόδοξο σχίσμα συνοδεύεται από ένα κύμα αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει μεγάλη επιρροή. Οι διαμαρτυρίες στο Μαυροβούνιο ήταν ιδιαίτερα ισχυρές. Στην Ουκρανία, όπου, μετά την παραλαβή της Διχοτόμησης, οι θρησκευτικές διαφορές έγιναν οξύτερες, δεν υπάρχει θρησκευτική ενότητα. Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 650 συγκρούσεις στην Ουκρανία, καταλαμβάνονται εκκλησίες, οι πιστοί δέχονται επιθέσεις, οι νεοφασιστικές οργανώσεις είναι ιδιαίτερα δραστήριες στην υποστήριξη της νέας εκκλησίας. Στην Ουκρανία, τα δικαστήρια συνεχίζουν να ασχολούνται με θρησκευτικά ζητήματα.

Στις 6 Μαρτίου 2019, τα μέλη της Πανελλήνιας Ορθόδοξης Ένωσης, κληρικοί και λαϊκοί, ζήτησαν από το δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση του Επισκοπικού Συμβουλίου των Επισκόπων για την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας λόγω παραβίασης του νόμου και αντιδημοκρατικής απόφασης, η οποία ελήφθη χωρίς ψηφοφορία. Η κοινωνία στην Ελλάδα ανησυχεί ότι η Τουρκία μπορεί να την χρησιμοποιήσει για δικό της συμφέρον. Γι ‘αυτό η υποστήριξη της δημοκρατίας είναι πραγματικά σημαντική στην Ελλάδα.

Με την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών, την τρομοκρατία, το κύμα προπαγάνδας και τον υβριδικό πόλεμο, οι θρησκευτικές εντάσεις γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Στις 5 Φεβρουαρίου του 2020, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη Συμμαχία για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (Συμμαχία IRF) και 27 χώρες εντάχθηκαν στη Συμμαχία. Αυτή η Συμμαχία έχει σαν στόχο να επιλύσει τέτοια θέματα όπως περιγράψαμε. Η Ουκρανία και η Ελλάδα αποτελούν επίσης μέρος αυτής της πρωτοβουλίας. Αλλά χωρίς την υποστήριξη του μη κυβερνητικού τομέα, αυτή η πολιτική δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Εξαιτίας αυτού, οι εμπειρογνώμονες πρότειναν να δημιουργηθεί ένας μορφότυπος για τον μη κυβερνητικό τομέα που θα συμβάλει στη σύσταση της Συμμαχίας IRF.

Ο Mikhail Morgulis , ο Επίτιμος Πρόξενος της Λευκορωσίας στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Πνευματικής Διπλωματίας (ΗΠΑ) σε συνεργασία με τη Mila Melnichuck, που εργάζεται επίσης στην Επιτροπή Προστασίας των Συνταγματικών Δικαιωμάτων (Ουκρανία) και στο Oυκρανικό κοινοβούλιο, πρότεινε να οργανώσει μία Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για την Κατανόηση της νέας αμερικανικής πολιτικής, η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 5-6 Μαρτίου. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης εμπειρογνωμόνων δημιουργήθηκε η αναλυτική πλατφόρμα IRTF.

Ο Ingo Mayr-Knoch, ο Πρόεδρος της WeBuildEurope THINK Initiative GmbH και ο Thinkplatform.ua (Αυστρία) και ο Alan Cafruny (Καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Hamilton College (ΗΠΑ) συμφώνησαν να είναι υπεύθυνοι για το δίκτυο εμπειρογνωμόνων και να διεξάγουν έρευνα, παρακολούθηση και γρήγορο έλεγχο της παραβίασης των δικαιωμάτων. Ο Javier Jurtado Mira, Πρόεδρος της Κοινότητας Νεολαίας των Δημοκρατιών της Ευρώπης – DEMYC (Βρυξέλλες) συμφώνησε ότι η πλατφόρμα του IRTF μπορεί να λειτουργήσει υπό τη μορφή συνασπισμού υπέρ της υπεράσπισης και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για την προαγωγή και την Προστασία της Ελευθερίας Θρησκείας ή Πεποιθήσεων.

Η υπέρβαση των προβλημάτων της σύνταξης του τρίτου σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (2020-2024) είναι ένας από τους στόχους της οικοδόμησης δικτύων της υπεράσπισης συσπείρωσης. Ο πρώην διπλωμάτης της Ουκρανίας Andriy Telizhenko και ο Rudolph Giuliani εξέφρασαν ένα όραμα για το πώς αυτή η αναλυτική πλατφόρμα IRTF μπορεί να συνεργαστεί με το Γραφείο Συμμαχίας IRTF.

Η αναλυτική πλατφόρμα IRTF μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο γέφυρας μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, των πλευρών των συγκρούσεων και των Κρατών Μελών παρέχοντας παρακολούθηση, εμπειρογνωμοσύνη και συλλογή στοιχείων σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων.

Η νέα αντίληψη των ΗΠΑ για τον παγκόσμιο αστυνομικό που είναι υπεύθυνος για τα θρησκευτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα της ελευθερίας έχει πολλές προκλήσεις. Αυτή η νέα προσέγγιση των ΗΠΑ μπορεί εύκολα να υπονομεύσει την πολιτική των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως εργαλείο του μέσου επιρροής στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Αλλά το πιο πιεστικό πρόβλημα είναι ότι η θρησκεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο Υβριδικού πολέμου.

Κατά την πρώτη σύνοδο, οι ειδικοί ανέλυσαν τη δημιουργία της Συμμαχίας IRFA ως το νέο κεντρικό σημείο της αμερικανικής πολιτικής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο επίκεντρο της προσοχής των εμπειρογνωμόνων ήταν η στρατηγική του μέλους, οι στόχοι και τα εργαλεία της πολιτικής τους, στην πραγματικότητα, το πιο ενδιαφέρον μέρος ήταν μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα Κράτη Μέλη θα καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα σε πρακτικά θέματα και με τον τρόπο εισαγωγής βασικών προκλήσεων στην κοινωνία.

Τα μέλη συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για βαθιά και ολοκληρωμένη κατανόηση και εμπειρογνωμοσύνη για τον τρόπο επίλυσης των θρησκευτικών συγκρούσεων.

Η κύρωση είναι βασικό μέσο της Συμμαχίας IRFA, αλλά δεν υπάρχει κατανόηση για το πώς και εναντίον ποιων μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός συνασπισμού συνηγορίας βασισμένου σε μια προσέγγιση παραβίασης.

Ο Alan Cafruny, ο καθηγητής των Διεθνών Υποθέσεων στην Σχολή Government, Hamilton College (ΗΠΑ), δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει τη δική της πολιτική.