Οι πατάτες σοφιγάδες είναι μια παλιά, απλή Κεφαλονίτικη συνταγή. Το απλό αυτό πιάτο που γίνεται σε 20’ και στην ουσία αποτελεί ανάμειξη τηγανητών κύβων πατάτας με μια σάλτσα ντομάτας, σκόρδου και μαϊντανού, με τη διαφορά ότι στο τέλος προστίθεται λεμόνι.
Η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της στην υπέροχη Κεφαλονιά για να δοκιμάσετε τις πατάτες σοφιγάδες αλλά και όλα τα πεντανόστιμα πιάτα της!
Υλικά (ως κύριο πιάτο για 4 άτομα)
6 πατάτες (καθαρισμένες ή με τη φλούδα τους) κομμένες σε κύβους των 2-3 εκ.
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
400 γρ. σάλτσα ντομάτας
50 γρ. ντοματοπελτέ
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γ. ζάχαρη
½ λεμόνι, τον χυμό
αλάτι, πιπέρι
2.κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τη σάλτσα
300 ml. περίπου, κλασικό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Παρασκευή
1. Βάζετε σε φριτέζα ή κατσαρόλα το λάδι για το τηγάνισμα να κάψει μέχρι να αρχίσει να αχνίζει (160ºC) και ρίχνετε τις πατάτες στεγνές για να τηγανιστούν σε δυνατή φωτιά.
2. Σε άλλη κατσαρόλα ή φαρδύ τηγάνι, βάζετε λίγο ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνετε το φιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί σε μεσαία φωτιά, ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά.
3. Μόλις το κρεμμύδι αρχίσει να μελώνει, προσθέτετε σταδιακά την σάλτσα ντομάτας, τον ντοματοπολτό, τη ζάχαρη, και το πολτοποιημένο σκόρδο. Τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας κάθε τόσο ώστε να πήξει κάπως η σάλτσα. Σβήνετε τη φωτιά και περιμένετε να γίνουν οι πατάτες.
4. Σε περίπου 15 λεπτά από τότε που μπήκαν οι πατάτες, όταν έχουν τηγανιστεί έχοντας κάνει ελαφριά κρούστα απέξω, τις προσθέτετε προσεκτικά μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τον μαϊντανό, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και τις αφήνετε για 5 λεπτά για να δέσουν οι γεύσεις.
(συνταγή από caruso.gr)