Πάργα: Ταξίδι στην πριγκίπισσα της Ηπείρου με τη νησιωτική αύρα

295

Η Πάργα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Ολόκληρη η βορειοδυτική ακτογραμμή της Ηπείρου φημίζεται για τη θέα της και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Η πανέμορφη Πράγα μαζί με τα «εξωτικά» Σύβοτα αποτελούν ένα ακαταμάχητο δίδυμο με νησιωτική αύρα.

Πάμε να ανακαλύψουμε την εκπληκτική Πάργα!

Τι να δείτε/ να κάνετε στην Πάργα

Κάστρο της Πάργας

Το Κάστρο της Πάργας βρίσκεται πάνω σ’ έναν λόφο ακρωτήριο, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Η ανάγκη για προστασία της πόλης από τους επιδρομείς της θάλασσας, ώθησε τους εκάστοτε κατακτητές να κατασκευάσουν οχυρώσεις στο σημείο αυτό, που ωστόσο κατεδαφίστηκαν από τον Μπαρμπαρόσα το 1537. Στα χρόνια που ακολούθησαν το κάστρο ξαναχτίστηκε με τη βοήθεια των Ενετών, ωστόσο καταστράφηκε από τους Τούρκους πριν καν ολοκληρωθεί. Το 1792 χτίζεται για τρίτη και τελευταία φορά και πάλι με τη βοήθεια των Ενετών και μένει απόρθητο μέχρι το 1819, όταν η Πάργα πουλήθηκε στους Τούρκους και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο Αλή Πασάς το ενίσχυσε ακόμη περισσότερο. Το Κάστρο της Πάργας παρέμεινε απόρθητο και αποτέλεσε προπύργιο των Σουλιωτών και των Παργινών που μάχονταν για την ελευθερία. Έξω από το κάστρο υπήρχαν οκτώ πύργοι σε διάφορες θέσεις, με τρόπο που να είναι απυρόβλητοι από τη θάλασσα. Το κάστρο είναι προσβάσιμο από τα στενά δρομάκια και σκαλοπατάκια που οδηγούν σε αυτό από το λιμάνι. Εντός του λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και ένα καφέ-αναψυκτήριο, ενώ στα δύο κτίρια που έχουν ανακατασκευαστεί, συχνά φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις.

Το Κάστρο του Αλή Πασά

Λίγο βορειότερα της Πάργας, στο χωριό Ανθούσα, δεσπόζει το κάστρο του Αλή Πασά. Χτισμένο επίσης σε ψηλό λόφο, αντικριστά με το κάστρο της Πάργας, με θέα φαντασμαγορική και ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα στα νερά του Ιονίου. Το κάστρο είναι πολύ καλά διατηρημένο, σχεδόν ατόφιο και κάνοντας κάποιος περιήγηση σ’ αυτό μπορεί εύκολα με τη φαντασία του να αναπλάσει την ζωή των ανθρώπων μιας άλλης εποχής. Το έχτισε ο ίδιος ο Αλή Πασάς με τη βοήθεια του ιταλού μηχανικού Monteleone προκειμένου να εποπτεύει και να πολιορκεί με την άνεση του την Πάργα την οποία εποφθαλμιούσε από καιρό.

Νησάκι της Παναγίας

Το καταπράσινο αυτό νησάκι βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο λιμάνι της Πάργας, σε μία πολύ μικρή απόσταση, την οποία μπορείτε να διανύσετε ακόμη και κολυμπώντας. Το Νησάκι της Παναγίας οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Παναγίας με το χαρακτηριστικό της καμπαναριό, που βρίσκεται εκεί. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένα πανέμορφο Γαλλικό κάστρο, που χτίστηκε από τους Γάλλους κατακτητές το 1808 κατά την παραμονή τους εδώ (1797- 1814), προκειμένου να ελέγχουν τα μικρά πλοία στο λιμάνι, που δεν ήταν ορατά από το κάστρο. Από το κάστρο αυτό έχει διασωθεί ο περίβολος, η πύλη και το φρούριο, όλα πνιγμένα στο πράσινο του νησιού.

Ονειρικές βουτιές

Η διασημότερη παραλία της Πάργας, είναι αναμφισβήτητα ο Βάλτος, μία τεράστια αμμώδης παραλία που βρίσκεται πίσω από το Κάστρο, με οργανωμένες υποδομές και θαλάσσια σπορ και συγκεντρώνει την πλειονότητα των επισκεπτών. Για μία γρήγορη βουτιά ενδεικνύεται το Κρυονέρι, μία μικρή καθαρή αμμουδιά, λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο της Πάργας ενώ λίγο παρακάτω βρίσκεται η ήσυχη παραλία του Πίσω Κρυονερίου. Στα 3 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάργας βρίσκεται η παραλία Λίχνος, μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια, ιδανικά για εξερεύνηση και 3 χιλιόμετρα παρακάτω βρίσκεται ο κόλπος του Άη Γιαννάκη, όπου βρίσκεται μία υποβρύχια πηγή με γλυκό νερό. Το Σαρακίνικο στα 19 χιλιόμετρα από την Πάργα είναι μία οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά, που προσφέρεται για ήσυχες διακοπές. Το Αλωνάκι, ένας εξωτικός όρμος με νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και του τουρκουάζ και βράχια κατάφυτα από πεύκα που σχεδόν αγγίζουν το νερό, ξεχωρίζει για το κάλλος του.

Πως θα πάτε στην Πάργα

Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της Ολυμπίας Οδού κάνει τις διαδρομές μας με το αμάξι όχι μόνο ευχάριστες αλλά και γρήγορες! Έτσι, μπορούμε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να καταλήξουμε σε υπέροχα μέρη της Δυτικής Ελλάδας και να ξεκινήσουμε εξερεύνηση στην Ηπειρωτική Ριβιέρα!