Open House Thessaloniki 2021: Ανακαλύπτοντας 10 εμβληματικά κτήρια της πόλης

24

Πεντακόσιοι εθελοντές του Open House Thessaloniki 2021 θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 δέκα θεματικές διαδρομές σε ολόκληρη την πόλη, συστήνοντας στο κοινό, μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής, τα επίπεδα ιστορίας της μακραίωνης και άλλοτε πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης.

Μπορεί κάθε χρόνο το Open House Thessaloniki να ξεναγεί το κοινό σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αλλά φέτος οι διοργανωτές αποφάσισαν, λόγω πανδημίας, να αποφύγουν τους κλειστούς χώρους και προσκαλούν το κοινό σε βόλτες στην πόλη.

Σημείο εκκίνησης για τη διαδρομή 2,5 χλμ «Δυτική Θεσσαλονίκη- Η βιομηχανική κληρονομιά» θα είναι η Βίλα Πετρίδη και στον περίπατο αυτό θα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την εξέλιξη της πόλης από την εποχή που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά κι εμπορικά κέντρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από τη διασταύρωση Έβρου και Ακρίτα θα ξεκινήσει η διαδρομή 3,2 χλμ «Δυτικά Τείχη- Στα μονοπάτια της ιστορίας», με στόχο να γνωρίσουν οι επισκέπτες την οχύρωση- οριοθέτηση στα δυτικά της πόλης, όπως αυτή δομήθηκε από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι και σήμερα.

Από τη συμβολή των οδών Οπλοποιού και Κατούνη στα Λαδάδικα ξεκινούν «Οι δρόμοι του εμπορίου», μια διαδρομή 1,2 χλμ που αποσκοπεί στην ανάδειξη του εμπορικού χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και τη γνωριμία με ιστορικούς χώρους ποικίλων μορφών εμπορίου.

Στο Άγαλμα Βενιζέλου είναι το σημείο συνάντησης για τη διαδρομή 1,8 χλμ «Μέσα από τις στάχτες- Η αναγέννηση μετά την πυρκαγιά», μέσα από την οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν τον ρόλο που έπαιξε η πυρκαγιά στην εξέλιξη της πόλης, να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της ανοικοδόμησης που ακολούθησε, αλλά και να πάρουν μια γεύση από το μεγαλεπήβολο σχέδιο Εμπράρ.

Τα επί μέρους τμήματα του Γαλεριανού Συγκροτήματος, τη μεταξύ τους σύνδεση, αλλά και την ειδοποιό διαφορά τους, καθώς και τη θέση τους μέσα στον σύγχρονο αστικό ιστό θα αντιληφθούν όσοι ακολουθήσουν τη διαδρομή 1,4 χλμ. «Γαλεριανό Συγκρότημα- Από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στον χρυσό αιώνα», με σημείο εκκίνησης τη Ροτόντα, ενώ έξω από το Αλατζά Ιμαρέτ θα ξεκινήσει η διαδρομή 3,4 χλμ «Το μωσαϊκό των θρησκευμάτων», σε ένα «ταξίδι» στις διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες και πως διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

Μια όμορφη και ήσυχη βόλτα 3,1 χλμ στην «Άνω Πόλη- Η γειτονιά του χθες», θα ξεκινήσει από τη Μονή Βλατάδων και από το Επταπύργιο εκκινεί η βόλτα 3,6 χλμ στα «Ανατολικά Τείχη-Θέα θάλασσα». Τα Ανατολικά Τείχη αποτελούν τμήμα ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Μεγάλο μέρος τους σώζεται μέχρι σήμερα in situ (στην ίδια θέση) και έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Η διαδρομή 2,6 χλμ στη «Συνοικία των Εξοχών- Η άγνωστη πλευρά» θα ξεκινήσει απέναντι από το Στρατηγείο στη Λ. Στρατού για βόλτα στην κοσμοπολίτικη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας τα ίχνη των διασωθέντων κτιρίων με κατάληξη τις διάσημες επαύλεις της Βασ. Όλγας. Στα κτίρια που διατηρούν ακόμη αυτή την κοσμοπολίτικη αίγλη της αριστοκρατίας θα επικεντρωθεί η διαδρομή 2,8 χλμ «Συνοικία των Εξοχών- Οι πύργοι της αριστοκρατίας», με σημείο εκκίνησης το Λαογραφικό Μουσείο.

Όλες οι ξεναγήσεις θα ξεκινούν από τις 11.00 και θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (εκκίνηση περίπου ανά 15′) μέχρι τις 16.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

   Διαγωνισμός φωτογραφίας

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Instagram και είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, είναι εμπνευσμένο από τον χορηγό της δράσης, Lazaridis Ceramics είναι το «Bricks of History».

Οι συμμετέχοντες ανεβάζουν από τις 23 έως τις 31 Οκτωβρίου τις φωτογραφίες τους από δημόσιο προφίλ, χρησιμοποιώντας το hashtag #LazaridisCeramics_oht2021. Οι τρεις φωτογραφίες που θα διακριθούν βραβεύονται με έπαθλα φωτογραφικές μηχανές Fujifilm. Στην επιλογή των νικητών συμμετέχει και το κοινό, καθώς στην τελική φάση καλείται να ψηφίσει ανάμεσα στους φιναλίστ.

   Galileo Galilei open vote

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα «τρέχει» και ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού. Οι επισκέπτες της δράσης ψηφίζουν την αγαπημένη τους διαδρομή και παίρνουν μέρος στην κλήρωση για μια υποτροφία σπουδών στα τμήματα γλώσσας του Ινστιτούτου Galileo Galilei.

Το έπαθλο αφορά πλήρη υποτροφία ενός ακαδημαϊκού έτους (χειμερινά ή θερινά τμήματα) και ισχύει για ιταλικά, ισπανικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, γαλλικά, για το επίπεδο αρχαρίων, μεσαίο και ανώτερο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι εν ισχύ η υποτροφία είναι η συνέχιση της φοίτησης και την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο.

To OPEN HOUSE Thessaloniki 2021 θα ολοκληρωθεί με ένα online event, το οποίο προγραμματίζεται στα τέλη Νοεμβρίου, κατά το οποίο οι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν online ξεναγήσεις σε κατοικίες με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, συνεντεύξεις από αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης κι ένα livestream event με προσκεκλημένους ομιλητές.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ