3 + 1 προτάσεις για πεζοπορία στην Αθήνα

972

Αγαπάτε τα ειδυλλιακά δάση, τα γραφικά μονοπάτια και τη μυρωδιά από το βρεγμένο χώμα; Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για πεζοπορία δίπλα στην Αθήνα!

Πεντέλη: Και βουνό και καταρράκτης

Είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό του λεκανοπεδίου μετά την Πάρνηθα και υπάρχουν δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών που διατρέχουν όλο το βουνό. Μια από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε είναι η κυκλική διαδρομή που έχει αφετηρία την πλατεία Αμαδρυάδων στη Δροσιά, και καταλήγει πάλι εκεί, έχοντας περάσει από τα παλιά λατομεία του Διονύσου, ένα υπέροχο πευκοδάσος, τρία γραφικά ξωκλήσια και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Διονύσου. Επίσης στην Πεντέλη θα βρείτε και το ρέμα του Βαλανάρη είναι μια από τις τελευταίες άγριες ρεματιές που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Είναι επίσης γνωστό ως Λυκόρεμα, Βαθύρεμα και Μεγάλο Ρέμα.

Εξερευνώντας τον Υμηττό

Μια βόλτα στα χωμάτινα μονοπάτια που διατρέχουν τις κατάφυτες πλαγιές του Υμηττού με τις μυρωδιές του βρεγμένου χώματος να πλημμυρίζει τις διαδρομές σας, θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε μόλις 20 λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης. Απαραίτητες στάσεις στη διαδρομή, η περίφημη Μονή Καισαριανής, κτισμένη επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Δήμητρας, κίονες του οποίου στέκονται ακόμα στο προαύλιο της, το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο και ο βυζαντινός Πύργος της Ανθούσσας.

Βόλτα στην Πάρνηθα

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και συγκεκριμένα στην Πάρνηθα θα έχετε την ευκαιρία να ανανεώσετε μπαταρίες. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα ορεινά καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι, το παλιό σανατόριο, αλλά και το Πάρκο των Ψυχών. Οργανωμένες και μη οι πεζοπορίες στην Πάρνηθα γίνονται μέσα στα έλατα και τα πεύκα σε μια βατή διαδρομή από καλοσυντηρημένα μονοπάτια χωρίς απότομες κλίσεις και δύσβατα σημεία, που προτείνεται για αρχάριους και προχωρημένους.

Απόδραση στον Μαραθώνα

Στον Μαραθώνα υπάρχουν πολλές ερασιτεχνικές, αλλά και επαγγελματικές ομάδες πεζοπορίας που διοργανώνουν πεζοπορίες σε πολλά φυσικά μονοπάτια του Μαραθώνα, τα οποία συντηρούνται και διατηρούνται καθαρά και προσβάσιμα. Νιώστε τη μοναδική αίσθηση της συνεισφοράς στο περιβάλλον και τη φύση του Μαραθώνα και ακολουθήστε τις ομάδες στις διαδρομές τους. Μπορείτε, ακόμα, να βρείτε μόνοι σας κάποια από τα άριστα σηματοδοτημένα αρχαία μονοπάτια της περιοχής, για να γνωρίσετε ιστορικά μνημεία, αλλά και την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα του τόπου. Μάθετε περισσότερα εδώ.