Όλυμπος: Το ορεινό στολίδι της Καρπάθου με τη σπάνια ομορφιά

803

Ένας οικισμός ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους βρίσκεται στο νησί της Καρπάθου σε υψόμετρο 310 μέτρων.

Η Όλυμπος ή Έλυμπος, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία και αυτό γιατί ο χρόνος δεν κατάφερε ακόμα να αγγίξει το χωριό αυτό. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της απομόνωσής του από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, οι κάτοικοι της Ολύμπου διατήρησαν ανόθευτη, τόσο τη φυσιογνωμία του χωριού τους, όσο και τις παραδόσεις τους, μετατρέποντας τον τόπο τους κυριολεκτικά σε ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και σήμερα, οι περισσότεροι από τους κατοίκους ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες τους και μιλάνε την τοπική τους διάλεκτο – αρκετά δυσνόητη για τους επισκέπτες της περιοχής – η οποία διατηρεί πολλά δωρικά στοιχεία.

Τα τελευταία χρόνια, το χωριό επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι τουρίστες, οι οποίοι γοητευμένοι από τη μοναδικότητά του, σπεύδουν να το γνωρίσουν, να περπατήσουν στα σοκάκια του, να μιλήσουν με τους φιλόξενους κατοίκους και να ζήσουν για λίγο στη μυστηριώδη ατμόσφαιρα που αποπνέει αυτός ο ξεχωριστός τόπος.

Εκτός από τα παλιά καλοδιατηρημένα σπίτια, θα σας εντυπωσιάσουν οι γραφικοί πέτρινοι ανεμόμυλοι και οι παλιές εκκλησίες, όπως, της Παναγίας που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, του Αγίου Ονούφριου και της Παναγίας της Χρυσοβαλάντου.

Επιπλέον μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο του Λαϊκού καλλιτέχνη Βασιλείου Χατζηβασίλη, αλλά και την τοποθεσία της Αρχαίας Βρυκούς, όπου σώζονται τα ερείπια του 4ου αιώνα.

Δύο χιλιόμετρα από την Ολυμπο βρίσκεται η Αυλώνα, ο πιο παραδοσιακός αγροτικός οικισμός της Ελλάδος. Εδώ θα γυρίσετε το χρόνο πίσω… Θα δείτε πως ζούσαν και πώς δούλευαν τη γη οι αγρότες της Καρπάθου.

Πληροφορίες από το karpathos.gr