Οι Μαλβίδες εκπέμπουν SOS – Κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στο τέλος του αιώνα

44

Οι χώρες με τις περισσότερες εκπομπές άνθρακα στον κόσμο δεν ακούνε τι συμβαίνει σε χώρες που αντιμετωπίζουν ακραίες καιρικές αλλαγές, δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος των Μαλδίβων, ένα νησιωτικό έθνος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η Ομάδα των 20 πλουσιοτέρων κρατών συμβάλλει στο 75% των παγκόσμιων εκπομπών, δήλωσε η Αμινάθ Σαούνα, υπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Τεχνολογίας στις Μαλδίβες, τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Αειφόρου Μέλλοντος του CNBC .

«Δεν έχουν μειώσει και μάλιστα, καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, το 2021 έχουμε δει αύξηση των εκπομπών κατά 5% από τον ανεπτυγμένο κόσμο», είπε. «Κανείς δεν ακούει… αυτό που βιώνουμε όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

«Δεν πιστεύω ότι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον ανεπτυγμένο κόσμο ακούνε πραγματικά την επιστήμη όταν ακούν τι συμβαίνει πραγματικά σε μικρές νησιωτικές χώρες όπως οι Μαλδίβες», πρόσθεσε η Αμινάθ Σαούνα.

Οι Μαλδίβες έχουν το χαμηλότερο έδαφος από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, γεγονός που καθιστά το αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού εξαιρετικά ευάλωτο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Αν δεν έχουμε άμεση άμεση και μεγάλης κλίμακας δράση, δεν θα είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου», είπε στο φόρουμ.

Νωρίτερα φέτος, η Αμινάθ Σαούνα είχε πει στο CNBC ότι ο δημοφιλής προορισμός διακοπών θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν ο κόσμος δεν ενεργήσει γρήγορα και με συνοχή για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επί του παρόντος, περισσότερο από το 80% των 1.190 νησιών της χώρας βρίσκονται μόλις ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ήδη, το 90% των νησιών στις Μαλδίβες έχουν αναφέρει πλημμύρες, το 97% έχουν δει διάβρωση των ακτών και το 64% έχουν υποστεί διάβρωση.

Ο Αμινάθ Σαούνα υπογράμμισε επίσης ότι για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, ο κόσμος πρέπει να δεσμευτεί για απαλλαγή από τον άνθρακα και να συμφωνήσει σε μηδενικές και ουδέτερες πολιτικές άνθρακα.

«Η διαφορά μεταξύ 1,5 [βαθμών Κελσίου] και δύο είναι πραγματικά, όπως είπε ο πρόεδρός μου … θανατική καταδίκη για εμάς. Βιώνουμε πράγματα που πιστεύαμε ότι θα συμβούν προς το τέλος του αιώνα », είπε.

πηγή: in.gr