Μπουτίνο: Η Κεφαλονίτικη εκδοχή της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας

370

Το μπουτίνο ή πουτίνο το έφτιαχναν κυρίως τα πλούσια αστικά σπίτια κυρίως στο Αργοστόλι και σε  περιοχές της Κεφαλονιάς που υπήρχαν σχέσεις με τους Βρετανούς  ή τους Ενετούς καθώς δεν ξέρουμε την προέλευση του γλυκού.

Όπως διαβάζουμε στο kefaloniapress.gr, η συνταγή υπάρχει καταγραμμένη στα βιβλία της Νιόβης Καμπίτση σε δυο παραλλαγές: με μπαγιάτικο ψωμί και με σιμιγδάλι. Τα επιπλέον υλικά (ξηροί καρποί, φρουι γλασέ , γλυκά του κουταλιού) είναι στην ευχέρεια και την τέχνη της κάθε νοικοκυράς.

Η χειρόγραφη συνταγή είναι με σιμιγδάλι. Αν παρατηρήσετε το χαρτί έχει τίτλους στα Ιταλικά και μάλιστα είναι χαρτί συνταγογράφησης φαρμάκων…

Η συνταγή με μπαγιάτικο ψωμί

Θέλετε να γευθείτε από κοντά τις παραδοσιακές νοστιμιές της Κεφαλονιάς; Εύκολα και γρήγορα μπορείτε να πάτε οδικώς από την Αθήνα μέχρι την Κυλλήνη κι από εκεί να περάσετε απέναντι  με πλοίο της Levante Ferries. Διαβάστε εδώ τα έθιμα και τις παραδόσεις της Χριστουγεννιάτικης Κεφαλονιάς.