Μέτσοβο: Xειμωνιάτικο παραμύθι στις πλαγιές της Πίνδου

314

Αυτός ο παραδοσιακός οικισμός, στέκει αναλλοίωτος στο χρόνο και είναι ικανός να μαγέψει όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως τον χειμώνα. Το παραδοσιακό χρώμα της αρχιτεκτονικής του, τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια του, η κουζίνα του αλλά και το μεγαλείο της φύσης καθιστούν το Μέτσοβο top χειμερινό προορισμό.

Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, αγκαλιά στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Μέσω της Ολυμπίας Οδού, θα βρεθείτε εύκολα στη Δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο και στο γοητευτικό Μέτσοβο!

Τι να δείτε στο Μέτσοβο

Μια επίσκεψη σας αξίζουν σίγουρα, το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία.

Στην κωμόπολη θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα)το οποίο λειτουργεί από το 1955. Περιλαμβάνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850. (Περισσότερα ΕΔΩ)

Πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, αποτελούν και τα 2 οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Καρακόλι και Πολιτσιές).

Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. (Περισσότερα ΕΔΩ)

Ο Αβερώφειος Κήπος, μια πράσινη όαση 10 στρεμμάτων, φυτεμένη με όλα τα ενδημικά είδη δέντρων της Πίνδου, θα μας χαρίσει όμορφες εικόνες και ανάσες βουνίσιου αέρα, χαλαρώνοντας στο παγκάκι πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί θα φτάσετε μέσω του κεντρικού δρόμου της πλατείας Μετσόβου.

12 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο θα βρείτε την υπέροχη Μηλιά! Βρίσκεται μία ανάσα από τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα και συγκαταλέγεται στα βλαχοχώρια της Πίνδου, με μόνιμο πληθυσμό 450 κατοίκους. Σήμερα, ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός. Οι κάτοικοι του χωριού, συντηρούν τα παλαιά πετρόκτιστα σπίτια ή κτίζουν καινούργια, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο κτισίματος.

Εκδρομή στη λίμνη των πηγών του Αώου. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις μισής ώρας από το Μέτσοβο και συνδυάζει με τρόπο μοναδικό ένα μοναδικό λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και εκτεταμμένων ορεινών λιβαδιών που σφύζουν από ζωή.

Τι να φάτε στο Μέτσοβο

Η Ήπειρος συνδυάζει βουνό και θάλασσα, και έτσι αυτή η ιδιομορφία του εδάφους της προσφέρει αμέτρητα γευστικά πιάτα, που θα κάνουν την επίσκεψή σας εκεί, μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία!

Ιδιαίτερα ονομαστά είναι και τα τυριά που παράγονται στην περιοχή και ιδιαίτερα το μετσοβόνε, η μετσοβέλα, το μπατζίσιο και γραβιέρα.

Αν βρεθείτε στο Μέτσοβο μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, ντόπια κρέατα, χειροποίητες πίτες, τραχανά, λουκάνικο Μετσόβου, κοντοσούβλι, γίδα βραστή, αλλά και τις διάσημες χυλοπίτες! Μάθετε τα πάντα για την Ηπειρώτικη γαστρονομία εδώ.

Εκτός από τα τα τυριά και τα φαγητά, το Μέτσοβο έχει μακρά παράδοση και στην οινοποιία. Ήδη από το 1732 η ετήσια παραγωγή κρασιού ξεπερνούσε τα 500.000 μπουκάλια, ενώ μετά από πολλά χρόνια αγρανάπαυσης, τα αμπέλια της περιοχής «ζωντάνεψαν» ξανά, χάρη στον Ευάγγελο Αβέρωφ Τοσίτσα, που στα τέλη της δεκαετίας του 1950, φύτεψε στις πλαγιές της Πίνδου τους πρώτους στην Ελλάδα κλώνους της ποικιλίας Cabernet Sauvignon, και εμφιάλωσε στο κατώγι του σπιτιού του το κρασί που πήρε το όνομα Κατώγι Αβέρωφ.