Κύθνος: Η αθόρυβη κυκλαδίτικη ομορφιά

270

Οι περισσότεροι από εμάς, την κλισέ φράση «διακοπές στις μαγευτικές Κυκλάδες», την έχουμε συνδυάσει με συγκεκριμένα νησιά, όπως για παράδειγμα, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Ίο, ακόμα και τη Μήλο. Πολλές φορές ξεχνάμε να συνυπολογίσουμε τα υπόλοιπα πανέμορφα νησιά του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος, με αποτέλεσμα να αγνοούμε την άγνωστη ομορφιά τους. Ένα αρκετά αδικημένο νησί, το οποίο με μικρά, αλλά σταθερά βήματα αρχίζει να προοδεύει στο κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, είναι η Κύθνος.

Γράφει ο Γιάννης Δημητρέλλος

ΤΟ ΝΗΣΙ

Σε απόσταση περίπου 56 ναυτικών μιλίων (104 χλμ.) από τον Πειραιά, η Κύθνος των 1.500 μόνιμων κατοίκων, είναι έτοιμη να σας υποδεχτεί και να σας καταπλήξει με την ομορφιά της. Η πρόσβαση στο νησί μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω του λιμανιού του Πειραιά, είτε μέσω του λιμένα του Λαυρίου. Αποβιβαζόμενοι από το πλοίο στο λιμάνι του Μέριχα (το μοναδικό λιμάνι του νησιού) θα αντιληφθείτε ευθύς αμέσως την κυκλαδίτικη αύρα που αποπνέει το μέρος. Η Κύθνος που για αρκετά χρόνια, ήταν αδίκως υποβαθμισμένη από τουριστικής άποψης, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά, τα τελευταία χρόνια βιώνει μία σημαντική ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μικρή απόσταση που τη χωρίζει από την πρωτεύουσα και στο γεγονός πως η πανδημία του Covid-19, άνοιξε νέους προορισμούς στους ταξιδιώτες με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού.

MUST SEE ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ (ΑΠΟΚΡΙΣΗ)

Ξεκινώντας την περιπλάνηση στις παραλίες του νησιού, πρώτη στάση θα πρέπει να γίνει στη παραλία της Απόκρουσης. Μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Μέριχα, θα συναντήσετε την πρώτη πανέμορφη παραλία του νησιού, η οποία με το «καλημέρα» θα σας αφήσει θετικές εντυπώσεις. Η παραλία διαθέτει και οργανωμένο beach bar, για εκείνους που επιθυμούν υψηλότερης έντασης «βουτιές».

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΛΩΝΑ

Σε απόσταση αρκετά κοντινή από τη παραλία της Απόκρουσης, συναντάμε εκείνη της Κολώνας. Αποτελεί με διαφορά την πιο γνωστή και κατά πολλούς την πιο όμορφη παραλία του νησιού. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει φιγουράρει σε τουριστικά περιοδικά του εξωτερικού ως η ομορφότερη κυκλαδίτικη παραλία. Αντικρίζοντάς την πρώτη φορά, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως αποτελεί έναν must προορισμό, όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Το σχήμα της παραλίας θα μπορούσε να μοιάζει με ένα κολονάτο ποτήρι κρασί. Στη μία άκρη το beach bar της παραλίας, στη συνέχεια η αμμουδιά της που απλώνεται και στις δύο μεριές της παραλίας σαν κολώνα και τέλος στο άλλο άκρο, ο μικρός λόφος με το εκκλησάκι του στη κορυφή. Η προσέγγιση στην παραλία γίνεται είτε μέσω σκάφους από το Μέριχα είτε μέσω Ι.Χ., διασχίζοντας ένα χωματόδρομο εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο. Προσωπικά, επειδή επέλεξα το δεύτερο, θα σας πρότεινα να προσεγγίσετε την παραλία με κάποιο όχημα 4χ4, για μεγαλύτερη διευκόλυνση και ασφάλεια.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Στην ανατολική πλευρά του νησιού και αντίκρυ των ακτών της Σύρου, συναντάμε την παραλία του Σκύλου. Ξεχασμένη στην έρημη μεριά του νησιού, δίχως μεγάλα χωριά τριγύρω, αποτελεί το κρυφό διαμάντι του νησιού. Η παραλία είναι πανέμορφη και καθαρή. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη, ακολουθώντας τις πινακίδες, όμως υπάρχει ένα μικρό ζήτημα. Στο σημείο που τερματίζει ο δρόμος και σταθμεύετε τα αυτοκίνητά σας για να προσεγγίσετε την παραλία, θα πρέπει να επιχειρήσετε κατάβαση αρκετών σκαλιών.

Προσωπικά, χρειάστηκα γύρω στα 10 λεπτά στην κατάβαση και άλλα 20 στην ανάβαση, για να απολαύσω το μπάνιο μου στην παραλία. Αποτελεί μία από τις πιο alternative παραλίες του νησιού και αξίζει να την επισκεφθείτε.

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΧΩΡΑ – ΔΡΥΟΠΙΔΑ

Όταν ταξιδεύουμε στις Κυκλάδες δε νοείται να μη περιλαμβάνει το ταξίδι μας περιπάτους σε γραφικές χώρες, χωριά, σοκάκια. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κύθνο. Αρχικά, ξεκινήστε τη περιήγησή σας από το χωριό της Δρυοπίδας. Κρυμμένο κάπου κοντά στο κέντρο του νησιού, ξέρει να διατηρεί τη παραδοσιακή ομορφιά του. Τα σοκάκια της τολμώ να πω πως συναγωνίζονται διάσημες κυκλαδίτικές χώρες. Αυτό το χωριό των 350 περίπου μόνιμων κατοίκων, σύμφωνα με την παράδοση, κατοικήθηκε από Κρητικούς πρόσφυγες και χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε να παραμένει κρυφό από τους πειρατές. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνεχίσετε τη περιήγησή σας στη χώρα της Κύθνου. Δεν μπορούμε να πούμε πως διαφέρει αρκετά από τη Δρυοπίδα, όμως η μαγεία παραμένει ίδια. Είναι όντως μία διαφορετική χώρα, που σου αποπνέει το συναίσθημα της χώρας που ποτέ δε μεγάλωσε.

Αμέτρητα σοκάκια, φιλόξενοι ντόπιοι, θα σας εξηγήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή την ιστορία κάθε κτίσματος. Γραφικά μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα και χειροποίητες κατασκευές σας περιμένουν, ώστε να προμηθευτείτε πανέμορφα σουβενίρ. Τέλος, γοητευτικά και ρομαντικά μπαράκια θα σας κάνουν να μη θέλετε να αποχωρήσετε από τη χώρα.

ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΘΝΟΥ

Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκονται τα θερμαινόμενα νερά του νησιού. Στον οικισμό Λουτρά συναντάμε στην άκρη της παραλίας μία μικρή λίμνη, η οποία σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπή παραλία, διαθέτει ζεστό νερό. Είναι ένα εξαιρετικά περίεργο φαινόμενο, καθώς μέσα σε 2 μέτρα η θερμοκρασία του νερού αλλάζει κατά κράτος. Στο σημείο εκείνο είναι πιθανό να συναντήσετε ορισμένους ανθρώπους, οι οποίοι εξασκούνται ή πραγματοποιούν θεραπείες, εξαιτίας της ευεργετικότητας των θερμών νερών.

ΤΙ ΦΑΓΗΤΟ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ?

ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ να παραλείψετε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές τυροκροκέτες της Κύθνου τα «σφουγγάτα». Πρόκειται στην ουσία για τυροκροκέτα με ξινό ντόπιο τυρί, τηγανισμένη. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της τοπικής γαστρονομίας και θα τη συναντήσετε σε όλα τα εστιατόρια – ταβέρνες. Επιπλέον, το νησί φημίζεται για τα εξαιρετικά και γευστικά αμνοερίφια.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ?

Τα μέρη που διαθέτουν καταλύματα στο νησί είναι αρκετά. Όμως, προσωπικά θα πρότεινα είτε την περιοχή του Μέριχα, δηλαδή το λιμάνι του νησιού, είτε την περιοχή της Κανάλας, ειδικά αν επιθυμείτε πιο ξεκούραστες και ήσυχες διακοπές, είτε τέλος, τη χώρα της Κύθνου. Οι τιμές σε γενικές γραμμές είναι προσιτές και λογικές.