Κρητικό μπουρέκι χωρίς φύλλο: Καλοκαιρινό και πεντανόστιμο

241

Η πλούσια γαστρονομία και η παράδοση της Κρητικής κουζίνας δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει ποτέ. Ένα παραδοσιακό κρητικό μπουρέκι χωρίς φύλλο, που ψήνεται και λιγώνεσαι. Δοκιμάζεις και παραμιλάς. Εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, φτιάχνεις αυτή τη συνταγή, που μυρίζει καλοκαίρι.

Υλικά

  • 6 πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες (με μαντολίνο)
  • 6 κολοκύθια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες (με μαντολίνο)
  • 700 γραμ. φρέσκο ανθότυρο
  • 300 γραμ. ξινομυζήθρα
  • 4 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμ.
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη
  • 4 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τα λαχανικά πρέπει να είναι κομμένα σχεδόν σε διάφανες φέτες. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά για να φτιάξουμε το μπουρέκι χωρίς φύλλο.

  • Προσθέτουμε τα τυριά σε τρίμματα και το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
  • Τα στρώνουμε σε λαδωμένο μακρόστενο μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή στο ταψί της κουζίνας.
  • Κάνουμε μια στρώση την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον φρέσκο δυόσμο.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το γιαούρτι και το λάδι. Περιχύνουμε τα υλικά. Κουνάμε να πάει παντού το μείγμα.
  • Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το μπουρέκι για μια ώρα στους 180ºC στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
  • Ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε να ψηθεί για ακόμα 30′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Αν χρησιμοποιήσετε το μεγάλο ταψί της κουζίνας χρειάζεται λιγότερη ώρα ψησίματος μιας και η επιφάνεια του φαγητού είναι μεγαλύτερη.

Το κρητικό μπουρέκι χωρίς φύλλο, σερβίρεται κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλά και ζεστό έτσι όπως τρέμει είναι ακαταμάχητο.

συνταγή από argiro.gr