Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ’ εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα. Φολέγανδρος, Κίμωλος και Μήλος είναι τα νησιά που θα έχεις την δυνατότητα να την δοκιμάσεις σίγουρα!
Υλικά
- 1 1/2 κιλό καρπούζι (ψίχα του φρούτου) χωρίς τα κουκούτσια
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3/4 φλιτζάνι μέλι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι
Εκτέλεση
Λιώνουμε με τα χέρια την ψίχα του καρπουζιού, προσθέτουμε το ελαιόλαδο,τη ζάχαρη το μέλι και την κανέλα (προαιρετικά και το γαρίφαλο) και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Λαδώνουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε το μείγμα του καρπουζιού, το πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα το πολύ.