Κακοκαιρία: Προβλήματα στις μετακινήσεις – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

41

Προβλήματα στα ορεινά δίκτυα της Βόρειας Ελλάδας προκάλεσε η κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και τις κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις.

Αρκετοί δρόμοι έκλεισαν λόγω χιονιού ή καθιζήσεων, πλοία έμειναν δεμένα στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων ενώ αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σήμερα στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται και στα ορεινά της Κρήτης. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές των νότιων και νοτιοανατολικών ηπειρωτικών, του Αιγαίου και της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στο νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Παρασκευής.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Λαμίας

Όπως ανακοίνωσε η Νέα Οδός, με απόφαση της Τροχαίας διακόπηκε λόγω της κακοκαιρίας η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (προς Λαμία από Α/Κ Καλυφτάκη και προς Αθήνα από την περιοχή της Θήβας).

Στην ανακοίνωσή της η Νέα Οδός σημειώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των έντονων καιρικών φαινομένων και υπενθυμίζει ότι στη διάρκεια εκδήλωσής τους πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Λόγω της  χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κλειστό είναι το τμήμα της από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414, και στα δύο ρεύματα.

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία οπού αρκετές σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές σήμερα λόγω της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται από το 12ο έως 17ο χλμ της δημοτικής οδού Νάουσας -Τριών Πέντε Πηγαδίων, στη δημοτική οδό Νάουσας -Σελίου,από 12ο έως 17ο χλμ στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Βέροιας -Κοζάνης μέσω Καστανιάς και στις επαρχιακές οδούς Βέροιας -Σελίου και Βέροιας -Δασκίου.
Στο οδικό δίκτυο του νομού Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας-χιονοδρομικού κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ έως το χιονοδρομικό και στον δρόμο Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο «Βόρας».

Στις Σέρρες, αλυσίδες απαιτούνται για τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Σερρών -Χιονοδρομικού Κέντρου Λαιλιά, Σερρών -Άνω Βροντούς και Νιγρίτας -Σοχού.

Στην Χαλκιδική αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να έχουν οι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού από το 65ο έως το 74ο χλμ., από το 54ο έως το 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στους επαρχιακούς δρόμους Αρναίας -Στανού, Νεοχωρίου -Βαρβάρας -Ολυμπιάδας και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ταξιάρχη.

Στην Πιερία, η κίνηση διεξάγεται με αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελατοχωρίου προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, ενώ στο νομό Κιλκίς αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας -Λιβαδίου.

Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην Π.Ε. Φλώρινας, μετά από απόφαση των δήμαρχων, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Φλώρινας, τον Δήμο Αμυνταίου και των Δήμο Πρεσπών.

Επίσης στην Π.Ε. Κοζάνης τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στο Δήμο Εορδαίας ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9.15 πμ στο Δήμο Βοΐου.

Στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς και στο δήμο Γρεβενών τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9.15 πμ.