Ισπανία: Eγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός μετατράπηκε σε εντυπωσιακό ξενοδοχείο

31

Αυτό που κάποτε ήταν ένας εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός τώρα είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Ο σταθμός Κάνφρανκ άνοιξε ως ένας πολυτελής σιδηροδρομικός κόμβος το 1928, με μια τελετή εγκαινίων στην οποία παρέστησαν τόσο ο βασιλιάς της Ισπανίας όσο και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Πλέον είναι ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται στην Ισπανία, αλλά όχι μακριά από τα γαλλικά σύνορα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Κανφράν έγινε μάρτυρας συλλήψεων, κατασκοπείας και λαθρεμπορίου χρυσού. Μέχρι το 1970, ο σταθμός είχε κλείσει τις πόρτες του.

Ο σταθμός παρέμεινε αδρανής για δεκαετίες, μέχρι που άρχισαν οι εργασίες για τη μετατροπή του ακόμα όμορφου, αλλά επί μακρόν παραμελημένου κτιρίου σε ξενοδοχείο που διαχειρίζεται ο όμιλος Barcelo Hotel Group. Μετά από χρόνια αναγέννησης, ο σταθμός του Κάνφρανκ υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του τον Ιανουάριο του 2023. Οι λάτρεις των σιδηροδρόμων και της ιστορίας έχουν επισήμως έναν νέο προορισμό στη λίστα των προτιμήσεών τους, ενώ ο δήμαρχος του Κανφράν, Φερνάντο Σάντσεθ Μοράλες λέει ότι οι ντόπιοι υποδέχθηκαν το άνοιγμα «με ενθουσιασμό». «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο σταθμός είναι και πάλι ζωντανός και φωτεινός», δήλωσε ο Σάντσεθ Μοράλες στο CNN travel.

Ακόμη και ως ερείπιο, το Κανφράν προσέλκυε επισκέπτες: Οι φωτογράφοι συνέρρεαν στο σταθμό, που σχεδιάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Φερνάντο Ραμίρεζ ντε Νταμπιέρε, θέλοντας να απαθανατίσουν ένα ξεχασμένο κομμάτι της ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής ιστορίας. Εκείνοι που βρίσκουν την ομορφιά στα εγκαταλελειμμένα κτίρια θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι το ξενοδοχείο ήταν πιο ελκυστικό σε αυτή την απόκοσμη, ερειπωμένη κατάσταση. Ωστόσο, ο σταθμός Κανφράν φαίνεται επίσης αρκετά εντυπωσιακός μετά την αναζωογόνηση και προσελκύει ήδη επισκέπτες του ξενοδοχείου.

Ο αρχιτέκτονας Θωμάς Ο’ Χέαρ έπεσε για πρώτη φορά τυχαία πάνω στον σταθμό Canfranc πριν από μερικά χρόνια. Όταν ανακάλυψε ότι ο εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός κόμβος επρόκειτο να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ο Ο’ Χέαρ ορκίστηκε να επιστρέψει μετά την ολοκλήρωσή του. Σήμερα, ο Ο’ Χέαρ, ο οποίος ζει στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, κάνει διακοπές στο ξενοδοχείο με την οικογένειά του. «Το εξωτερικό είναι πολύ μεγαλοπρεπές και σίγουρα δίνει την εντύπωση ταξιδιού από μια διαφορετική εποχή», λέει ο Ο’ Χέαρ στο CNN Travel.

Οι O’Hares περνούν τις ημέρες τους κάνοντας σκι στο Candanchu, ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ισπανίας, το οποίο γειτνιάζει με το ξενοδοχείο.

Προσεκτική ανακαίνιση

Το ανακαινισμένο εσωτερικό έχει ως στόχο να θυμίζει τη δεκαετία του 1920, ενώ παράλληλα παραπέμπει στο φυσικό τοπίο που περιβάλλει το ξενοδοχείο. Η νέα εκδοχή του σταθμού Κανφράν σκοπεύει να αναγνωρίσει και να διατηρήσει την ιστορία του σταθμού, ενώ παράλληλα ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο για τον σταθμό και την περιοχή. Η Μαρία Μπελόστα, διευθύντρια του ξενοδοχείου Κανφράν, δηλώνει στο CNN Travel ότι «δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια» του έργου αναγέννησης. Ήταν σημαντικό, πρόσθεσε η Μπελόστα, να μην χαθεί «ούτε ίχνος από την προσωπικότητα και την τεράστια κληρονομιά του».

Με αυτή την «τεράστια κληρονομιά» έρχεται «μια τεράστια πρόκληση», όπως το θέτει η Μπελόστα. Το κτίριο του 1928 έπρεπε να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στα πρότυπα και τις πολυτέλειες ενός σύγχρονου ξενοδοχείου, χωρίς να χάσει τον ιστορικό του χαρακτήρα. «Θέλαμε να διατηρήσουμε το DNA του, δηλαδή το διεθνές σιδηροδρομικό του πνεύμα», λέει η Μπελόστα.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του ξενοδοχείου, προϊόν του στούντιο σχεδιασμού Ilmiodesign με έδρα τη Μαδρίτη, στοχεύει να θυμίσει τη δεκαετία του 1920 μέσω των υφασμάτων, της διακόσμησης και των στολών του προσωπικού. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένες νύξεις σε αυτό που η Μπελόστα αποκαλεί «την ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική κληρονομιά του Κανφράν και τον ρόλο που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα».

Πηγή: newmoney.gr