Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας προσκαλεί όλους να ανακαλύψουν το πρόγραμμά του για την εβδομάδα 20-26 Απριλίου, εγκαινιάζοντας τη νέα διαδικτυακή μουσική σειρά #snfccAtHome: music, στην οποία, κάθε Σάββατο, καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν συναυλίες, σε ζωντανή αναμετάδοση από εμβληματικούς χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Η αρχή γίνεται το Σάββατο 25 Απριλίου στις 21.00 με τον συνθέτη, performer και πολυοργανίστα Theodore στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ΚΠΙΣΝ τον Ιούλιο του 2017, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Music Escapades. Ο Theodore παρουσιάζει ατμοσφαιρικά, κινηματογραφικά κομμάτια, στα οποία η κλασική σύνθεση συνυπάρχει με τα ηλεκτρονικά στοιχεία. Ο ήχος του, ένα κράμα αντιθέσεων από ένα ευρύ ηχητικό πεδίο, ελίσσεται ανάμεσα στο μελαγχολικό, κλασικό και post-rock, αναμειγνύοντας αιθέριες μελωδίες με ψυχεδελικούς ήχους.
Παρακολουθήστε τη συναυλία live στο snfcc.org καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC.
Παράλληλα, όσο μένουμε σπίτι φροντίζουμε να παραμένουμε δραστήριοι και βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, ξεκινώντας τη μέρα με τα νέα διαδικτυακά προγράμματα του ΚΠΙΣΝ, Yoga, Pilates και Tai Chi. Τα αθλητικά προγράμματα, που σχεδιάζει και υλοποιεί η ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», είναι δωρεάν με ηλεκτρονική προεγγραφή στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ και πραγματοποιούνται τις ακόλουθες μέρες και ώρες:
Mat Pilates: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 09.00
Yoga: Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 09.00
Tai Chi: Κάθε Σάββατο στις 09.00
Από την Τετάρτη 22 Απριλίου θα πραγματοποιείται και διαδικτυακή προβολή από τη σελίδα του snfcc.org.
Την Τετάρτη 22 Απριλίου στις 19.00 συνεχίζεται η διαδικτυακή ηχητική σειρά του ΚΠΙΣΝ Αναγνώσεις με το περίφημο διήγημα του Εμμανουήλ Ροΐδη, Ψυχολογία Συριανού συζύγου και την ερμηνεία του Μανώλη Μαυροματάκη.
Η σειρά εγκαινιάστηκε στις 15 Απριλίου με την καθηλωτική ανάγνωση από την Άννα Κοκκίνου του Μοσκώβ Σελήμ, του σπουδαίου διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού.
Γραμμένη το 1894, η Ψυχολογία Συριανού συζύγου αποτελεί το αριστούργημα των διηγημάτων του Ροΐδη, μια μικρογραφία της κοινωνίας της Σύρου της εποχής, δοσμένη με το απαράμιλλο σκωπτικό ύφος του συγγραφέα. Γεννημένος στην Ερμούπολη της Σύρου, ο Ροΐδης (1836-1904) θεωρείται ένας από τους πιο πνευματώδεις συγγραφείς των ελληνικών γραμμάτων και από τους πρώτους που καθιέρωσαν προσωπικό ύφος στη νεοελληνική λογοτεχνία. Τα βασικά χαρακτηριστικά του συγγραφέα της Πάπισσας Ιωάννας ήταν η ανατρεπτικότητα, το χιούμορ και η ειρωνεία, ενώ υπήρξε και σπουδαίος στυλίστας της γραφής.
Το διήγημα διαβάζει ο Μανώλης Μαυροματάκης, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς, με εξαιρετική πορεία και διακρίσεις στο σινεμά και στο θέατρο ο οποίος, μένοντας πιστός στο πνεύμα των ημερών, πραγματοποίησε την ηχογράφηση στο σπίτι ενός αγαπημένου φίλου και γείτονά του, που του παραχώρησε ένα ήσυχο δωμάτιο.
Επίσης, μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου επεισοδίου της κυρίας Ζωγραφιάς Βλεφαρίδου με πάνω από 100.000 views στο facebook, όπου με απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι κατασκευάσαμε μια πασχαλινή κάρτα, οι περιπέτειες της κυρίας Βλεφαρίδου, συνεχίζονται, αυτή τη φορά με την κατασκευή ενός πασχαλινού λαγού, στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook@SNFCC.
Την Κυριακή 26 Απριλίου στις 19.00 στις Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, o Ορφέας Αυγουστίδης, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου, ζωντανεύει την καυστική σάτιρα του Νικολάι Γκόγκολ, Η μύτη.
Η αριστουργηματική νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ, ένα έργο σταθμός στην ιστορία της λογοτεχνίας, ζωντάνεψε στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ τον Δεκέμβριο του 2018. Τώρα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε την ηχογραφημένη ανάγνωση του έργου που διακωμωδεί τους μηχανισμούς του κράτους και σκιαγραφεί γλαφυρά τον παραλογισμό της κοινωνίας στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org.
Την Πέμπτη 23 Απριλίου στις 20.00 το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet, ένα μουσικό σύνολο με επιρροές από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική και αυτοσχεδιασμούς εμπνευσμένους από τη τζαζ και τη σύγχρονη μουσική, παρουσιάζει το άλμπουμ του Metamodal. H ιδιαιτερότητα του ήχου του κουαρτέτου του Σωκράτη Σινόπουλου χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό του αρχέγονου ήχου της λύρας με το πιάνο τρίο. Η συναυλία ηχογραφήθηκε στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ τον Μάιο του 2019.