Ο νέος τουρισμός στην μετα – covid εποχή

134

Του Γιώργου Γιαννούλη Γιαννόπουλου*

Για τον τουρισμό θα επαναλάβουμε, όσο πιο πολύ ξεκαθαρίζουν τα πράγματα όπως ήδη αναφέραμε σε πρόσφατο σχετικό άρθρο από 8/4 (Κι όμως, η τουριστική σεζόν μπορεί να μην χαθεί για την Ελλάδα).

Συγκεκριμενοποιούμε:

Προϋπόθεση για να υπάρξει κάποιος θερινός τουρισμός φέτος, δεν είναι απλοϊκά να ανοίξουν οι υποδομές, χωρίς πελάτες .

Ποιος τουρίστας θα ταξιδέψει εάν δεν αισθάνεται ασφαλής ότι αν ασθενήσει εκεί που πάει θα έχει δυνατότητα περίθαλψης;

Άρα μόνο από χώρες σε χώρες με ελεγχόμενο ιό, με επαρκείς κλίνες νοσηλείας και ΜΕΘ , ευρωπαϊκές που καλύπτονται αυτόματα από την Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας (πλεονέκτημα για την Ελλάδα, αν πάει καλά ως τον Ιούνιο και βελτίωση του ΕΣΥ ικανή για να αντιμετωπίσει περιπτώσεις επισκεπτών) .

Υπηρεσίες και δομές social distancing, νέες προδιαγραφές σε καταστήματα εστίασης, αποστάσεις, σε υπαίθριους χώρους, παραλίες,, υγειονομικές και εστιατόρια, και έξυπνες προτάσεις δραστηριοτήτων φυσικών σε υπαίθριους χώρους. Κλαμπ και κλειστοί χώροι γιοκ. Αλλαγή μοντέλου.

Ακόμη κι έτσι όμως δεν αρκούν.

Χρειάζεται αξιόπιστο σύστημα τεστ ή βεβαίωση ΠΡΙΝ επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τον προορισμό και κάτι ακόμη :

Ποια χώρα θα δεχτεί πίσω τους πολίτες της χωρίς καραντίνα αν έχουν πάει και συγχρωτιστεί με άλλους χωρίς τεστ πριν μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής από την χώρα προορισμού, πχ την Ελλάδα, δηλαδή να επανεισάγει πιθανές εστίες μόλυνσης με μεγάλο κόστος για την οικονομία της; Αναγκαστικά θα τον υποχρεώσει σε 15μερη καραντίνα κατά οίκον. Και κανείς ταξιδιώτης δεν θα θέλει να ρισκάρει να του συμβεί αυτό.

Υπάρχουν δύο ακόμη σημαντικές προϋποθέσεις .

Μια επιστημονικο-οικονομική και μια διοικητική.

1. Πρέπει να υπάρξουν αξιόπιστα , φθηνά και γρήγορα τεστ μέχρι το τέλος Ιουνίου σε ικανές ποσότητες που θα επιβαρύνουν με ένα αποδεκτό οικονομικά κόστος 100-120 ευρώ το πολύ συνολικά για κάθε τουρίστα ή καλυμμένα εν μέρει ή στο σύνολο από τους προϋπολογισμούς των συστημάτων υγείας των κρατών ή μέσω πόρων των ταμείων της ΕΕ.

και

2. διακρατικές συμφωνίες ή ευρωπαϊκή ρύθμιση της διαδικασίας θα είναι δύσκολο. Εάν αυτές οι προϋποθέσεις (επιστημονική και διοικητική ) καλυφθούν ίσως γίνει ειδικά για τις αγορές που το έχουν σχετικά ελέγξει. Γερμανία , Κεντρική Ευρώπη, Σκανδιναβία (πλην Σουηδίας πιθανότατα και Ολλανδίας που ήδη ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της ότι δεν το θεωρεί δυνατό), και Βαλκάνια.

Σε αυτή την περίπτωση οι μόνοι διαθέσιμοι προορισμοί που θα υπάρχουν σε αυτό το σενάριο είναι Ελλάδα και Κροατία.

Οπότε μικρότερη μεν αγορά αλλά και ελάχιστες άλλες επιλογές για τους τουρίστες.

Επίσης η διαδικασία αυτή, εάν αυτές οι προϋποθέσεις γίνουν δυνατές, θα ευνοήσει σαφώς άλλες μορφές τουρισμού και μακρόχρονη παραμονή, μεσαίων και ανώτερων οικονομικά στρωμάτων, σε ένα μέρος της χώρας προορισμού που μπορεί να προσφέρει αυτά, χωρίς πολλές εσωτερικές μετακινήσεις. 10 – 20 μέρες σε μια περιοχή.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες, μεσήλικες η, οικογένειες, που μάλλον θα είναι και η πλειοψηφία οι προορισμοί που ενδεχομένως θα ωφεληθούν θα είναι η χερσόνησος και όχι τα νησιά με την δυσκολότερη πρόσβαση σε δομές υγείας.

Για κάποιους νεώτερους, όχι όμως αυτούς των κλαμπ και των πάρτι, αλλά της φύσης και του ανοιχτού χώρου, ίσως τα νησιά παραμείνουν ελκυστική επιλογή.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν .

Από τις οποίες, οι πρώτες εξαρτώνται από την συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για προσφορά νέων προϊόντων και έκδοση / εφαρμογή προδιαγραφών και στήριξη των επιχειρήσεων με τους αναπτυξιακούς πόρους της ΕΕ και του κράτους, προσαρμογής σε αυτές άμεσα. Η σύνδεση της σημαντικής και απαραίτητης στήριξης τους με την προσαρμογή τους σε αυτόν τον άμεσο σχεδιασμό, ήδη από τώρα, είναι το κλειδί.

Οι δεύτερες από την πρόοδο της επιστήμης στο θέμα των αξιόπιστων τεστ την μαζική παραγωγή και διαθεσιμότητά τους και τις διακρατικές συμφωνίες ή τη ευρωπαϊκή ρύθμιση της διαδικασίας ταξιδιού, που θα περιλαμβάνει και τις μεταφορικές εταιρείες για την οργάνωση και πιστοποίηση της χρήσης τους.

Το πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι ότι όλοι οι προορισμοί εκτός Ευρώπης για τους Ευρωπαίους είναι για φέτος ανύπαρκτοι. Ενώ εντός Ευρώπης στον τις χώρες του νότου πιθανότητα να λειτουργήσουν ως σημαντικοί προορισμοί έχουν μόνο η Ελλάδα και η Κροατία και ίσως εν μέρει η Πορτογαλία. Οι μεγάλες αγορές Ισπανία / Ιταλία θα είναι κλειστές.

Ένας νέος τουριστικός κόσμος γεννιέται, για δύο χρόνια τουλάχιστον. Άλλες αγορές, άλλες μορφές τουρισμού , άλλες προδιαγραφές, άλλες μορφές αγοράς.

Όποια χώρα και επιχειρήσεις το αντιληφθούν, οργανωθούν πρώτες και δράσουν έγκαιρα, ιδιαίτερα αυτές που έχουν το πλεονέκτημα να ξεκινούν από καλύτερη θέση λόγω της καλής εικόνας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της επιδημίας και της μικρής εξάπλωσης της, και διαθέτουν φυσικούς πόρους που επιτρέπουν την άπλα και απόσταση των ανθρώπων, θα βγουν κερδισμένοι ή έστω λιγότερο χαμένοι άμεσα.

Και θα είναι οι καθαρά πιο κερδισμένοι μεσοπρόθεσμα, από του χρόνου. Οι μόνες αγορές που ξεκινούν με φυσικό (παραλίες και φυσικό περιβάλλον με άπλετο χώρο) και υγειονομικό πλεονέκτημα, είναι για την ώρα η Κροατία και η Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα.

 

* Ο Γιώργος Γιαννούλης Γιαννόπουλος είναι ειδικός εμπειρογνώμονας, σύμβουλος, ερευνητής. Στρατηγική, μελέτη, σχεδιασμός και μάνατζμεντ πολιτικών και έργων σε θέματα περιφερειακής και βιώσιμης ανάπτυξης, επενδύσεων, στρατηγικής και business planning, καινοτόμων λειτουργικών προδιαγραφών και χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στους τομείς του τουρισμού, πολιτισμού, περιβάλλοντος και εκπαίδευσης.