Η παραδοσιακή κρεατόπιτα που μας ταξιδεύει… στα Χανιά

88

Πρόκειται για μια πίτα που φτιάχνουν στα Χανιά και τα γύρω χωριά με πλαστό φύλλο γεμισμένη με κομμάτια αρνιού ή κατσικιού, στακοβούτυρο και το ντόπιο τυρί «μαλάκα», ένα φρέσκο μαστιχωτό τυρί, το οποίο μπορείτε να αντικαταστήσετε με ανθότυρο.

Υλικά

Για την ζύμη:

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι περίπου χλιαρό νερό
  • αλάτι

Για την γέμιση:

  • 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλα, σε μερίδες
  • 350γρ. τυρί «μαλάκα» ή ανθότυρο ολόπαχο
  • 350γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι στακοβούτυρο ή αιγοπρόβειο βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 2 κουτ. σούπας αποξηραμένο
  • λίγη κανέλα (προαιρετικά)
  • σουσάμι για πασπάλισμα
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα της επιφάνειας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το βράζετε σε μια κατσαρόλα με νερό. Όταν μαλακώσει, το σουρώνετε και το κόβετε σε κυβάκια.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το φύλλο: Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Τα ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να έχετε μια ζύμη σφιχτή και ελαστική. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε δύο χοντρά φύλλα, το ένα -της βάσης- μεγαλύτερο από το άλλο. Λαδώνετε το ταψί και το στρώνετε με το φύλλο της βάσης. Απλώνεται από πάνω το μισό τυρί κομμένο σε λεπτές φέτες και το μισό βούτυρο. Πασπαλίζετε με δυόσμο και, αν βάλετε, κανέλα. Μοιράζετε από πάνω το βρασμένο κρέας. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το υπόλοιπο τυρί και το βούτυρο. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Αλείφετε ολόγυρα το φύλλο με νερό και διπλώνετε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης, πιέζοντας ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα και να καλυφθεί εντελώς η γέμιση. Η κρεατότουρτα θα μοιάζει με καρβέλι.

Αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Πηγή: olivemagazine.gr