Η Ευρώπη των μουσείων και οι νέες προοπτικές: Συνέδριο στη Αθήνα

Η Ευρώπη των Μουσείων
24

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, έγινε η έναρξη των εργασιών του διήμερου Ευρωπαϊκού συνεδρίου που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Το θέμα του συνεδρίου, «Η Ευρώπη των Μουσείων. Νέος ορισμός-νέες προοπτικές: Ταυτότητα, αξιοπιστία, βιωσιμότητα» ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές που καθόρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, στο Σχέδιο Στρατηγικής για την εξαετία 2023-2028.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Καθώς βαίνουμε πλέον προς τη συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου του 21ου αιώνα, τα Μουσεία είναι πλέον πολύ διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν, όχι μόνο το μακρινό, αλλά και το πιο πρόσφατο. Ως ζωντανοί οργανισμοί αναπτύσσονται και μεταλλάσσονται, μαζί με την κοινωνία στην οποία ανήκουν και την οποία υπηρετούν, διατηρώντας μια αμφίδρομη σχέση. Το αντικείμενο, η οργάνωση, τα πρότυπα, οι αρχές λειτουργίας, η οπτική και οι στόχοι τους εξελίσσονται ανταποκρινόμενα στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ο ρόλος τους δεν είναι μονοσήμαντος και στατικός, αλλά αντιθέτως πολύπλευρος και δυναμικός. Όπως έχω και στο παρελθόν επισημάνει, τα Μουσεία, είναι κάτι πολύ περισσότερο από το φυσικό κέλυφος και τις συλλογές τους. Διαθέτουν όλα τα εχέγγυα ώστε να καταστούν στρατηγικοί κοινωνικοί εταίροι, με υψηλή συνεισφορά στην παγκόσμια προσπάθεια επίτευξης των στόχων της καθολικής, πράσινης, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, όπως αυτοί περιγράφονται στα σχετικά ψηφίσματα του ICOM. Η εμβέλεια και η επίδρασή τους, ωστόσο, συνδέεται άμεσα με το βαθμό της οργανικής τους ένταξης στην καθημερινή την πολιτιστική και πνευματική ζωή, καθώς και στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες και αλληλεπιδράσεις, στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, στη συμμετοχή σε κοινά οράματα και προσδοκίες, για το παρόν και το μέλλον. Προς τούτο τα Μουσεία οφείλουν να είναι καθολικά ανοικτά, προσβάσιμα και φιλόξενα, να εμπνέουν, όσο και να εκπαιδεύουν το κοινό, να προκαλούν συναισθήματα και ενσυναίσθηση διαχέοντας τη γνώση, απευθυνόμενα στην ψυχή και στο μυαλό».

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, θα διερευνηθούν οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Μουσεία μετά την πανδημία, αλλά και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται, οι οποίες και θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία τους στο άμεσο μέλλον. Ανάμεσα στους εισηγητές διακεκριμένοι και έμπειροι του χώρου των Μουσείων και της πολιτιστικής διαχείρισης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η κ. Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ο κ. Γιώργος Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ο κ Αντρέας Γιακουμακάτος, Ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και καθηγητής της Universita degli Studi di Firenze, η κα Marie-Clarté O’Neil, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής ICOM /CECA, ο κος Alberto Garlandini, Πρόεδρος του ICOM Foundation και η κ. Juliette Raoul Duval, Πρόεδρο του ICOM Europe.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και οργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση ICOM–Europe και τα Εθνικά Τμήματα του ICOM Γαλλίας και Κύπρου, καθώς και με την υποστήριξη των Εθνικών Τμημάτων του ICOM Γερμανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ρουμανίας, Γεωργίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και της Διεθνούς Επιτροπής για την Εκπαίδευση και Πολιτιστική Δράση στα Μουσεία (ICOM/CECA).