Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δανίας προκρίθηκε στο Μουντιάλ του Κατάρ που θα διεξαχθεί το 2022 και επέλεξαν έναν ιδιαίτερο τρόπου προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι φίλαθλοι και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Αποφάσισαν ότι θα αντικαταστήσει τους χορηγούς στις φόρμες της με «μηνύματα κατά της εκμετάλλευσης» σε μια προσπάθεια για τα συνεχιζόμενα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κράτος της Μέσης Ανατολής.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Δανίας (DBU) επιβεβαίωσε ότι οι παραδοσιακοί χορηγοί «Danske Spil» και «Arbejdernes Landsbank» θα αντικατασταθούν από μηνύματα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, η Ομοσπονδία σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που θα ταξιδέψουν στο Κατάρ για το τουρνουά το 2022, επιθυμώντας να τονίσει πως βρίσκεται εκεί μόνο για το αθλητικό γεγονός και όχι για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που φιλοξενούν οι Καταριανοί.
Οι τρομερά σκληρές συνθήκες εργασίας, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα που επικρατούν στο Κατάρ είναι αυτό που έχει ευαισθητοποιήσει βαθιά όλο το επιτελείο της Σκανδιναβικής χώρας. Και όπως αναφέρει ο “Guardian”, στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν χάσει τη ζωή τους 2.711 εργάτες από την Ινδία, 1.641 από το Νεπάλ, 1.018 από το Μπανγκλαντές, 854 από το Πακιστάν και 557 από τη Σρι Λάνκα. Οι περισσότεροι θάνατοι αποδόθηκαν σύμφωνα με τη βρετανική σελίδα σε φυσικά αίτια, όπως προκύπτει από το εθνικό σύστημα υγείας της αραβικής χώρας.
Τόσο οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές όσο δημοσιογράφοι και θύματα, είχαν φέρει αρκετές φορές, μέχρι τη δημοσιοποίηση των δεδομένων αυτών, παρόμοια στοιχεία στη δημοσιότητα. «Η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι μέχρι και 7.000 μετανάστες εργάτες μπορούν να χάσουν τη ζωή τους στο Κατάρ μέχρι το ξεκίνημα του Μουντιάλ», έλεγε, μιλώντας αποκλειστικά στο Documento τον Μάιο του 2017, η Σάραν Μπάροου, πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Τότε, οι προβλέψεις της ίσως έμοιαζαν υπερβολικές. Τώρα, δείχνουν μετριοπαθείς. «Πρέπει να μιλήσουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές γι’ αυτό».