Γρεβενά: Ταξίδι στην πόλη των μανιταριών

482

Βρίσκονται στη Μακεδονία και είναι η μεγαλύτερη πόλη του ομώνυμου νομού. Η άγρια φύση, η γοητεία των ορεινών παραδοσιακών οικισμών, και τα πέτρινα γεφύρια είναι μερικά από αυτά που σας προσκαλούν για να εξερευνήσετε την περιοχή!

Το 2007 ανακυρήχθηκε  “Πόλη των Μανιταριών” και ο επισκέπτης μπορεί να βρει πολλά διαφορετικά είδη και εστιατόρια που χρησιμοποιούν τα μανιτάρια ως τη βασική ύλη στα πιάτα τους.

Κάπως έτσι λοιπόν, όλα αυτά που ζητά κανείς σε έναν βουνίσιο προορισμό θα τα βρει συγκεντρωμένα εδώ, σε μια πραγματικά χαρισματική γωνιά της Ελλάδας.

Τι να δείτε στα Γρεβενά

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσα

Φυσικά από μία χειμερινή απόδραση στα Γρεβενά θα μπορούσε να λείπει το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας! Είναι ένα από τα γνωστότερα χιονοδρομικά κέντρα της βορείου Ελλάδας. Βρίσκεται 42 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Γρεβενών, επάνω στην οροσειρά της Πίνδου.

Διαθέτει πίστες όλων των δυσκολιών και πίστες για παιδιά, αναβατήρες και δρόμους για περιπάτους στο δάσος. Κάθε Σάββατο η πίστα κάτω από τον αναβατήρα Ελιμεία φωτίζεται και μπορείτε να κάνετε σκι μέσα στη νύχτα. Μπορείτε να νοικιάσετε εξοπλισμό από το χιονοδρομικό κέντρο και διατίθενται κάρτες ετήσιων εκπτωτικών καρτών.

Λίμνες Φλέγκα η αλλιώς Δρακόλιμνες

Βρίσκονται σε υψόμετρο 1960 και 1940 μέτρα η καθεμία στο όρος Μαυροβούνι. Το τοπίο στο υψόμετρο αυτό είναι αλπικό και διατηρούν τα νερά τους όλο το χρόνο. Οι λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς τα νερά της ψηλότερης λίμνης τροφοδοτούν τη χαμηλότερη λίμνη.

Στη λίμνη ζουν βάτραχοι και οι προστατευόμενοι, ως είδος, αλπικοί τρίτωνες, ένα σπονδυλωτό αμφίβιο που πιστεύεται ότι προέρχεται από την εποχή των δεινοσαύρων. Επίσης, υπάρχουν μονοπάτια που φτάνουν μέχρι τις λίμνες από διάφορες διαδρομές, περπατώντας μέσα στη Βάλια Κάλντα και απολαμβάνοντας τη φύση.

Στα Βλαχοχώρια

Τα Βλαχοχώρια των Γρεβενών βρίσκονται στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου και πρόκειται για τα Περιβόλι, Αβδέλλα, Σμίξη, Κρανιά και Σαμαρίνα.

Σαμαρίνα

Είναι ίσως το γνωστότερο από όλα τα χωριά της περιοχής. Είναι το ορεινότερο χωριό της Ελλάδας, χτισμένη σε υψόμετρο 1350 με 1650 μέτρων. Θεωρείται ότι το χωριό δημιουργήθηκε από κατοίκους του χωριού Πραιτώρι Θεσσαλίας. Το 1560 η Σαμαρίνα φαίνεται από έγγραφα να κατοικείται ήδη και σε έγγραφα του 16ου και 17ου αιώνα αναφέρεται ως Santa Maria de Praitoria. Η προέλευση του ονόματος έχει δύο εκδοχές. Η πρώτη θέλει να προέρχεται από τη λέξη σαμάρι, ενώ η δεύτερη, και πιο πιθανή, να προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων Santa Maria, που στα βλάχικα είναι Sta Maria, μετεξελίχθηκε σε Sta Marina και κατέληξε Σαμαρίνα. Είναι κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό και άκμασε στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τη Σαμαρίνα καταγόταν πλήθος αγωνιστών του 1821, και μάλιστα 120 άτομα από τη Σαμαρίνα συμμετείχαν στην αντίσταση του Μεσολογγίου, και μάλιστα ήταν στην εμπροστοφυλακή κατά την έξοδο, έχοντας και τα περισσότερα θύματα από τα πυρά των Οθωμανών. Μάλιστα για τους 33 που επέζησαν της εξόδου γράφτηκε το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι “Παιδιά της Σαμαρίνας”. Σήμερα στο χωριό θα βρείτε πλήθος ξενοδοχείων και εστιατορίων καθώς η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη όλο το χρόνο και κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου οι επισκέπτες φτάνουν μέχρι και τους 3000.

Η Σαμαρίνα

Εθνικός Δρυμός Πίνδου

Πρόκειται για μία δυσπρόσιτη περιοχή στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Είναι γνωστότερος ως Βάλια Κάλντα που στα βλάχικα σημαίνει ζεστή κοιλάδα και στα όριά της υπάρχουν τα χωριά Βωβούσα, Περιβόλι, Κρανιά Γρεβενών και Μηλέα Γρεβενών. Η συνολική της έκταση είναι 68.990 στρέμματα και εκτός από τη Βάλια Κάλντα μπορείτε να δείτε την κοιλάδα του Αρκουδορέματος, τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι, χειμάρρους, λίμνες, απότομους γκρεμούς και πυκνά δάση. Εκτός από το Αρκουδόρεμα υπάρχουν δύο μικρά ορεινά ρέματα, ο Σαλατούρας και το Ζεστό Ρέμα, όλα παραπόταμοι του Αώου. Η Βάλια Κάλντα είναι από τους τελευταίους φυσικούς βιοτόπους της καφέ αρκούδας, του λύκου και του αγριόγιδου. Η χλωρίδα του δάσους αποτελείται κατά κύριο λόγο από μαυρόπευκα και ρόμπολα. Τα είδη ζώων που ζουν στο δρυμό είναι πάρα πολλά, πολλά εκ των οποίων προστατευόμενα και μάλιστα στα ποτάμια ζουν δύο πολύ σπάνια είδη πέστροφας. Εάν ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε το δρυμό και να περπατήσετε, υπάρχουν πέντε μονοπάτια με συγκεκριμένες διαδρομές.

Στο εμβληματικό γεφύρι της Πορτίτσας

Στα Γρεβενά υπάρχουν πολλά πέτρινα γεφύρια περασμένων αιώνων, μιας και η γεωμορφολογία υποχρέωνε τους κατοίκους να βρίσκουν τρόπους να ξεπεράσουν τα υδάτινα εμπόδια των ποταμών. Ωστόσο, κανένα δεν έχει φωτογραφηθεί περισσότερο από αυτό της Πορτίτσας. Το 34 μέτρων πέτρινο γεφύρι στέκει μπροστά από δύο αντικριστούς κάθετους βράχους μεταξύ των οποίων κυλάει ο παραπόταμος του Αλιάκμονα, Βενέτικος.

Που θα μείνω στα Γρεβενά

Μέσα σε ένα δάσος με βελανιδιές, πεύκα και έλατα, το Milionis Forest Hotel βρίσκεται στην εθνική οδό Γρεβενών-Καλαμπάκας. Προσφέρει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με μπαλκόνι και διαθέτει μπαρ.

Το Ziakas Rooms βρίσκεται στο χωριό Ζιάκα και προσφέρει καταλύματα με θέα στην οροσειρά της Πίνδου  Περιλαμβάνει παραδοσιακή ταβέρνα και απέχει 25χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. Aποτελεί επίσης ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, καθώς και τα πολλά πέτρινα γεφύρια της περιοχής.

Το Valia Nostra Escape Hotel βρίσκεται στο χωριό Σμίξη και είναι χτισμένο σύμφωνα με την τοπική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Προσφέρει ένα εστιατόριο και ένα κέντρο σπα και ευεξίας. Το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας είναι 8χλμ. μακριά.

Που θα φάω στα Γρεβενά

Αυλαίς. Σ’ ένα χώρο από πέτρα και ξύλο στο κέντρο της πόλης θα βρείτε την μοναδική μανιταροταβέρνα της Ελλάδας, με υπέροχα φρέσκα μανιτάρια Γρεβενών!

Στο καφέ – ψησταριά Αετοφωλιά της Πίνδου, πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας και στον εθνικό δρυμό της Πίνδου Βάλια Κάλντα, μπορείτε απολαύσετε τον καφέ σας ή το φαγητό σας ανάμεσα σε κέδρους και πεύκα εκατοντάδων χρόνων, σε μία μοναδικά ευνοημένη από τη φύση τοποθεσία. Παραδοσιακά, ψητά στα κάρβουνα, παραδοσιακό κρασί και τσίπουρο.

Το εστιατόριο Τράπεζα Γεύσεων στα Γρεβενά, ένας πανέμορφος και πρόσφατα ανακαινισμένος χώρος που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία των Γρεβενών. Η διακόσμηση του είναι λιτή και κομψή και σας υποδέχεται για να γευτείτε τους παραδοσιακούς θησαυρούς της Γρεβενιώτικης κουζίνας και όχι μόνο.

Ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Και μη ξεχνάτε! Εάν σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε αυτό το roadtrip με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η ΔΕΗ blue σας προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης. Με πάνω από 480 σημεία φόρτισης συνολικά, διαθέτει το πιο εκτεταμένο γεωγραφικά δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους παρόχους και το σημαντικότερο, επενδύει σταδιακά και στην ενίσχυση του δικτύου ταχυφορτιστών που κρίνονται απαραίτητοι για την άμεση φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ανακαλύψτε τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue για τα Γρεβενά ΕΔΩ

Αν λοιπόν αγαπάτε τη φύση, τα ταξίδια και τα…μανιτάρια, ετοιμάστε βαλίτσες!

Πληροφορίες από Taxidologio.gr