Παραδοσιακά ωτία: Η ποντιακή εκδοχή των ντόνατς

318

Το παραδοσιακό αυτό γλυκό προσφέρονταν, συνήθως, σε γάμους και βαπτίσεις και γενικότερα σε γιορτές.

Υλικά

  • 4 αυγά
  • 1 γιαούρτι
  • 1/2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/3 φλ. σπορέλαιο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες (ή ξύσμα 1 πορτοκαλιού)
  • 2-3 πρέζες αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι γ.ο.χ. οσο πάρει (περίπου 4 φλ.)
  • λάδι για τηγάνισμα
  • επιπλέον αλέυρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • κανελοζάχαρη ή μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για τα ποντιακά ωτία, φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη ζύμη.

Σε ένα μπολ, βάζουμε βάζουμε τα 7 πρώτα υλικά. Αυγά, γιαούρτι, γάλα, σπορέλαιο, ζάχαρη, βανίλιες και αλάτι. Με μίξερ χειρός ή με σύρμα, χτυπάμε τα υλικά να ενωθούν και να λιώσεικαλά η ζάχαρη.

Κρατάμε 1/2 φλ. αλεύρι στην άκρη  και κοσκινίζουμε το υπόλοιπο με το μπέικιν και τη σόδα.

Ρίχνουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει  στα χέρια. Λίγο λίγο, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ.

Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρό ρολό. Κόβουμε σε 5 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε σχήμα σφαιρικό. Ακουμπάμε σε ένα φαρδύ αλευρωμένο μπολ. Ελαφρά πατάμε τη ζύμη να πλατύνει. Αφού τα φτιάξουμε όλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν το λιγότερο για 30′.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό φύλλο με πάχος περίπου 1 εκατ. Με ροδάκι ζύμης, κόβουμε κάθετες λωρίδες με φάρδος περίπου 2 εκατ. Κάθε λωρίδα, την κόβουμε διαγώνια σε ρόμβους με μήκος περίπου 5-6 εκατοστά.

Με μαχαίρι, κόβουμε τρύπα στην μέση κάθε ρόμβου. Πιάνουμε τη μια άκρη της ζύμης και την περνάμε μεσα από την τρύπα. Έτσι, σχηματίζουμε τα ωτία, που μοιάζουν με αυτάκια. Τα αραδιάζουμε όλα πάνω σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα, σε μπόλικο καυτό λαδί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις μπουν στο λαδί φουσκώνουν και παίρνουν χρυσό χρώμα. Κατά το τηγανίσματά πιέζουμε  με τρυπητή κουτάλα να βυθιστούν στο καυτό λαδί. Σε 2′ είναι έτοιμα. Μόλις πάρουν ελαφρά ρόδινο χρώμα τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα.

Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη και κανέλα ή μέλι.

Extra tips

-Δεν τα τηγανίζουμε πολύ να σκουρύνουν γιατί θα πικρίσουν.

-Η θερμοκρασία στο λάδι, πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή για να φουσκώσουν σωστά να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανά.  Αν η φωτιά είναι χαμηλή θα πέσει ο όγκος της ζύμης και θα ρουφήξουν πολύ λαδί. Αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή θα καούν γρηγορά απ’ έξω και δεν θα ψηθούν σωστά μέχρι μέσα.

-Ξεκουράστε καλά την ζύμη.

-Αν ξεκινήσετε να ανοίξετε το φύλλο κι αυτό μαζεύει και συρρικνώνεται, αφήστε ακόμα για 10′ να ξεκουραστεί η ζύμη και συνεχίστε μετά.

Πηγή: argiro.gr