Για πέμπτη ημέρα καίγεται ο ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς – Τοξικό νέφος έχει καλύψει το νησί

134

Εκτός από το πλήγμα στον τουρισμό εξαιτίας του covid19, η Κεφαλλονιά καλείται να αντιμετωπίσει ακόμα μία καταστροφή.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στον ΧΥΤΥ, κάτω από άγνωστες συνθήκες με αποτέλεσμα να καούν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Τεράστιες ποσότητες πλαστικού κάηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο τοξικό νέφος χημικής σύστασης με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες.

Μάλιστα για το γεγονός ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς εξέδωσε δελτίο τύπου το οποίο αναφέρει αναλυτικά:

Ιδιαίτερα σοβαρή για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζεται η πυρκαγιά στο χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλλοστή.

Το πρόβλημα των κατοίκων Αργοστολίου, Ληξουρίου και των γύρω περιοχών από την πυρκαγιά στο χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλλοστή δεν αφορά μόνο το μαύρισμα του ουρανού, ούτε την άσχημη μυρωδιά του καμένου, ούτε το τσούξιμο των ματιών ή τον ερεθισμό του λαιμού. Το πρόβλημα είναι ότι η Πυρκαγιά δημιούργησε ένα τοξικό νέφος που περιέχει μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιών που αιωρούνται στον αέρα και επικάθονται σε επιφάνειες.

Καλούμε όλους τους κατοίκους των περιοχών που εκτίθενται αναλόγως των μετεωρολογικών συνθηκών, προκειμένου να προστατευθούν να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να κρατούν κλειστά παράθυρα και να χρησιμοποιούν τη μάσκα όταν κυκλοφορούν σε ανοιχτούς χώρους. Ιδιαιτέρως, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και ευπαθείς ομάδες καθώς και παιδιά να παραμένουν όσο το δυνατόν στο σπίτι, έως ότου περιοριστεί το φαινόμενο.
Ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές αφενός να δράσουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει η έκλυση του νέφους και αφετέρου να γίνουν δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις που θα αφορούν τον προσδιορισμό διοξινών, πολυχλωριωμένων διφαινυλιών (PCBs), πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), οργανικού/στοιχειακού άνθρακα καθώς και πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) και λοιπών τοξικών ουσιών.

Τι αναφέρει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Σπύρου Ιωάννου και του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταυρου Τραυλού και η συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολίου και την ΕΔΑΚΙ, διαχειριστές μέχρι σήμερα του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την επιχωμάτωση ωστε να σταματήσει η διασπορά οργανικών ρύπων από τον αέρα.

Η Περιφέρεια επεσήμανε την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, διότι οι μελέτες δείχνουν πως οι επικίνδυνες ποσότητες επιβλαβών χημικών ουσιών παράγονται κατα την καύση απορριμμάτων (επικινδυνοτερες είναι οι διοξίνες) περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής και ελάχιστα μέσω της αναπνοής και κατάποσης της σκόνης και δεν διαπερνούν το δέρμα.

Κατόπιν συνεννόησης του Αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Ιωάννου με τον “Δημόκριτο” και συγκεκριμένα τον προϊστάμενο του Εργαστηρίου Φασμομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξίνων ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” Λεόντιο Λεοντιάδη, καλούνται οι Δήμοι και οι πολίτες να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς και να επιχωματωθεί ώστε να σταματήσει η διασπορά των οργανικών ρύπων από τον αέρα.

  1. Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς οι κάτοικοι των γειτονικών στο ΧΥΤΥ περιοχών καθώς και όλων των περιοχών στι οποίες το νέφος απο την καύση έγινε αισθητό να πλύνουν σχολαστικά τους εξωτερικούς χώρους των οικιών τους οπως αυλές, βεράντες, κλπ.

  1. Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης οπως οπωροκηπευτικά, φρούτα και λαχανικά δεν απορροφούν τους οργανικούς ρύπους αλλά αυτοί επικάθονται στην επιφάνεια τους. Απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο πριν την κατανάλωση των λαχανικών και των φρούτων από την περιοχή του ΧΥΤΥ.

  1. Να περιορισθούν στα μαντριά τους και να τρέφονται με ζωοτροφές ή όπου δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν πέραν των 5 χλμ τα αιγοπρόβατα και άλλα παραγωγικά ζώα που σταβλίζονται σε περίμετρο 5 χλμ από το ΧΥΤΥ.

  1. Να απαγορευτεί η ελεύθερη βοσκή των οικόσιτων πουλερικών και άλλων ζώων.

  1. Να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.

Στη συνέχεια μετα την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Εργαστήριο Διοξινών ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” θα συνεργαστούν για την εκπόνηση μελέτης επιβάρυνσης με διοξίνες και βαρέα μέταλλα κυρίως κτηνοτροφικών προϊόντων και των επιφανειακών υδάτων.

Ανάλογα με την έκταση της επιβάρυνσης θα συνταχθεί από το Εργαστήριο Διοξινών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σχέδιο αντιμετώπισης και παρακολούθησης.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τα αίτια της φωτιάς

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν ως προς το γεγονός του ξεσπάσματος πυρκαγιάς.  Η έκταση της φωτιάς ήταν τέτοια που δεν δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός “τυχαία”, δεδομένου του ότι ο χώρος φυλάσσεται. Οι κάτοικοι του νησιού οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά  με την ένταση, το μέγεθος και της αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς, τον βαθμό τοξικότητας του νέφους καθώς και απαντήσεις με τους λόγους που αυτή τέθηκε εκτός ελέγχου και εξαπλώθηκε.