Φοντάνα Ντι Τρέβι: Το μυστικό που κρύβεται κάτω από το διάσημο σιντριβάνι

181

Η Φοντάνα Ντι Τρέβι είναι ένα από τα διάσημα αξιοθέατα της Ρώμης. Βρίσκεται στην συνοικία Quirinale. Και καθημερινά πλήθος ταξιδιωτών επισκέπτονται το διάσημο σιντριβάνι για να κάνουν μία ευχή και να δουν από κοντά το σπουδαίο αυτό μνημίο. 

Ο μύθος της Φοντάνα Ντι Τρέβι

Ο μύθος, που ξεκίνησε το 1954 με την ταινία «Τρία νομίσματα στο σιντριβάνι, υποστηρίζει ότι αν ρίξετε ένα νόμισμα, θα επιστρέψετε στη Ρώμη. Αν πετάξετε δύο, θα ερωτευτείτε έναν ελκυστικό Ιταλό ή Ιταλίδα.

Αν πετάξετε τρία νομίσματα, θα παντρευτείτε ένα άτομο που γνωρίσατε. Για να πετύχουν οι ευχές, πρέπει να ρίξετε το νόμισμα με το δεξί σας χέρι πάνω από τον αριστερό ώμο. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ κέρματα λαμβάνονται από το σιντριβάνι κάθε χρόνο.

Από το 2007, μάλιστα, τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη φιλανθρωπικών σκοπών.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το ομορφότερο και το μεγαλύτερο σiντριβάνι της Ρώμης. ‘Eχει ύψος 25,9 μέτρων και πλάτους 49 μέτρων. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι.

Το όνομα Φοντάνα ντι Τρέβι σημαίνει «κρήνη στους τρεις δρόμους» (tre vie). Το σιντριβάνι αυτό σηματοδοτεί το τέλος του «σύγχρονου» Άκουα Βέρτζινε, του ανακαινισμένου Άκουα Βίργκο, ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου το οποίο υδροδοτούσε την αρχαία Ρώμη. Το 19 μ.Χ., οι Ρωμαίοι τεχνίτες εντόπισαν με την υποτιθέμενη βοήθεια μιας παρθένου μια πηγή καθαρού νερού περίπου 13 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. (Αυτή η σκηνή αναπαρίσταται στην πρόσοψη του σημερινού σιντριβανιού.) Ωστόσο, το μήκος του υδραγωγείου είναι 22 χιλιόμετρα, γιατί δεν έχει ευθύγραμμο σχήμα. Το Άκουα Βίργκο οδηγούσε το νερό στα μπάνια Λουτρά του Αγρίππα. Υδροδότησε τη Ρώμη τουλάχιστον για τετρακόσια χρόνια.

Το μυστικό κάτω από το σιντριβάνι

Μπορεί η Φοντάνα ντι Τρέβι να αποτελεί διάσημο αξιοθέατο, ωστόσο, πόσοι ξέρουν τι βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Λιγότερο γνωστή αλλά αρκετά συναρπαστική είναι η ύπαρξη ενός κόσμου ακριβώς από κάτω. Λίγα βήματα μακριά, σε βάθος περίπου εννέα μέτρων από το σημερινό επίπεδο του δρόμου, οι αρχαιολογικές έρευνες, που έγιναν μεταξύ 1999-2001, έφεραν στο φως ένα κτιριακό συγκρότημα που αποκαλύπτει τον αστικό ιστό της αρχαίας Ρώμης.

Φωτογραφία: vicuscaprarius

Το Vicus Caprarius, γνωστό ως Πόλη του Νερού, είναι ένα αρχαίο ρωμαϊκό συγκρότημα διαμερισμάτων που βρίσκεται κάτω από την περιοχή Τρέβι, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου σιντριβανιού της.

Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να κατευθυνθούν στον υπόγειο χώρο για να ρίξουν μια ματιά στα σπίτια των αρχαίων Ρωμαίων της ανώτερης τάξης.

Underground Rome: Vicus Caprarius - Mirabilia Urbis Tours

Στον χώρο υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ειδώλια, αγγεία, ψηφιδωτά πλακάκια και πάνω από 800 νομίσματα.

Φωτογραφία: vicuscaprarius