Πανέμορφες παραλίες, γραφικά χωριά και οικισμοί, πλούσια ιστορία, πλήθος δραστηριοτήτων. Η Τήνος, το νησί της Μεγαλόχαρης, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα γειτονικά νησιά. κάθε καλοκαίρι βρίσκεται ψηλά στην προτίμηση των ταξιδιωτών.
Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί των Κυκλάδων και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα λατρείας της Παναγίας στην Ελλάδα. Το “νησί του Αιόλου”, όπως αλλιώς την αποκαλούν, μπορεί και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ο Τσικνιάς στα 685μ., από τη μια μεριά, να δεσπόζει ως μια άλλη κατοικία του Αίολου, και από την άλλη οι αμέτρητες ακτές, τα ακρωτήρια και οι παραλίες. Πάμε να την εξερευνήσουμε!
Τι να δείτε στην Τήνο
Παναγία της Τήνου
Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου
Βρίσκεται στον κεντρικό δρόµο που οδηγεί στο ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας. Στο µουσείο αυτό μπορεί να βρει κανείς αγγεία και άλλα αντικείμενα από διάφορες περιόδους,αμφορείς,συλλογές από αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα. Ιδιαίτερη εντύπωση θα σας κάνουν οι περίφηµοι αποθηκευτικοί πίθοι που ανακαλύφθηκαν στο ξακουστό ιερό της ∆ήµητρας και Κόρης στους πρόποδες του Ξώµπουργου,καθώς και διάφορα εκθέματα από κομμάτια του ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Το αντίτιμο που που καταβάλει ο επισκέπτης για την είσοδο στο χώρο του μουσείου είναι συμβολικό.
Περιστεριώνες της Τήνου
Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της Τήνου. Μπορεί να μην είναι εξακριβωμένο πότε ακριβώς άρχισαν να χτίζονται οι Περιστεριώνες στην Τήνο, είναι όμως εξακριβωμένο μέσα από τον θαυμασμό κάθε επισκέπτη, ότι πρόκειται για μοναδικά μνημεία λαϊκής τέχνης κι αρχιτεκτονικής. Επιβλητικά λιθόκτιστα διώροφα οικοδομήματα, οι αμέτρητοι Περιστεριώνες είναι κτισμένοι σε ανοιχτά μέρη, σε πλαγιές και ρεματιές ώστε να διευκολύνονται τα περιστέρια και να προστατεύονται από τους ανέμους. Παρόλο που στο εσωτερικό τους είναι δομημένοι πανομοιότυπα, εξωτερικά οι Περιστεριώνες είναι διαφορετικοί, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό διάκοσμο. Η εκτροφή περιστεριών ξεκίνησε κατά την Ενετοκρατία και συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική άνθηση του νησιού.
Το μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Το νεοσύστατο αυτό μουσείο, που δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυµα Οµίλου Πειραιώς, αποτελεί το πιο σύγχρονο µουσείο του νησιού και το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο χωριό Πύργος, δίπλα στην περίφηµη Σχολή Καλών Τεχνών, και στεγάζεται σε ένα µοντέρνο, σύµφωνο µε τις σύγχρονες απαιτήσεις του κοινού κτίριο και εναρµονισµένο µε το τηνιακό τοπίο. Εδώ, ο επισκέπτης µπορεί να περιπλανηθεί και να ξεναγηθεί στον κύκλο ζωής του µαρµάρου. Για τις ανάγκες του µουσείου εκτίθενται και διάφορα αυθεντικά παραδοσιακά µαρµαρόγλυφα του νησιού.
Βώλαξ Τήνου
Το παραδοσιακό χωριό Βώλαξ βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο με υψόμετρο 300 μέτρα, που περιτριγυρίζεται από πελώριους, λείους, γρανιτόλιθους. Αντικρίζοντας κανείς το χωριό Βώλαξ, έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα σεληνιακό τοπίο, διάσπαρτο από πέτρες και βράχια, τεράστιους στρογγυλούς – γρανιτένιους όγκους που δίνουν την αίσθηση ότι έπεσαν από τον ουρανό. Χάρη σε αυτούς τους στρόγγυλους ογκόλιθους, το χωριό πήρε την ονομασία Βώλαξ – Βώλακας στη διάλεκτο του χωριού – από αυτά τα στρόγγυλα “βόλια γης” που οι ντόπιοι θεωρούν πως είναι μετεωρίτες που έπεσαν από τον ουρανό. Σύμφωνα βέβαια με τους γεωλόγους, οι γρανίτες αυτοί, που με τη διάβρωση έχουν αποκτήσει περίεργες μορφές ζώων ή πουλιών, είναι ηφαιστειογενές πέτρωμα ηλικίας είκοσι περίπου χιλιάδων χρόνων. Για τους λάτρεις της μυθολογίας, υπάρχει και η εξήγηση ότι το περίεργο αυτό θέαμα που αντικρίζουν τα μάτια του επισκέπτη δεν είναι άλλο παρά τα τελευταία απομεινάρια της προαιώνιας μάχης μεταξύ Γιγάντων και Τιτάνων. Αξίζει επίσης να επισκεφθεί κανείς το ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο του τόπου, αλλά και να αγοράσει τα φημισμένα καλάθια που πλέκουν ακόμη οι ντόπιοι, διατηρώντας την παράδοσή τους σε πείσμα των σύγχρονων καιρών. Ένα υπαίθριο μικρό θέατρο συμπληρώνει το τοπίο. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο αναρριχητικό ενδιαφέρον, μιας και οι τεράστιοι γρανιτένιοι όγκοι συνιστούν μια απέραντη αναρριχητική πίστα υψηλών προδιαγραφών. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τα τοπικά προϊόντα και φαγητά στα δύο ταβερνάκια του χωριού. Το πανέμορφο αυτό χωριό, σημείο αναφοράς πλέον για το νησί της Τήνου, απέχει από το λιμάνι 12 χιλιόμετρα.
Ο βράχος του Εξωμβούργου
Βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μ. και δεσπόζει στο κέντρο του νότιου τμήματος του νησιού. Αποτελεί σίγουρα το σήμα κατατεθέν της Τήνου. Δοκιμάστε τις δυνάμεις και τις αντοχές καθώς ο βράχος προσφέρεται για ορειβασία. Σήμερα το Ξώμπουργο, στο οποίο θα βρείτε και τα ερείπια από το κάστρο της Τήνου, προσελκύει τους επισκέπτες και τους προκαλεί να περπατήσουν στους ιστορικούς και ξεχασμένους του δρόμους.
Και για κολύμπι…
Κολυµπήθρα
Μετά από ευχάριστη διαδροµή µέσα από το λιβάδι της Τήνου καταλήγουµε στις παραλίες της Κολυµπήθρας. Πρόκειται για θαλάσσια φυσική λεκάνη, µε το ∆ρακονήσι να δεσπόζει στο µέσο του κόλπου. Το µέρος έχει χαρακτηριστεί βιότοπος, αφού από εδώ περνούν διάφορα σπάνια είδη πτηνών. Η µεγαλύτερη ακρογιαλιά είναι ήσυχη, καθώς δε συνωστίζεται πολύς κόσµος, αλλά και λόγω των ρευµάτων που δηµιουργούνται µε το Βοριά. ∆ίπλα της υπάρχει λιµνούλα µε πάπιες, χελώνες και άλλα είδη ζώων. Η µικρότερη παραλία είναι και η δηµοφιλέστερη. Απάνεµη, βαθαίνοντας απότοµα, ιδανική για σπορ στην άµµο, µε ξαπλώστρες και οµπρέλες, αποτελεί αγαπηµένο προορισµό κάθε είδους επισκέπτη. Οι ψαροταβέρνες πάνω στο κύµα αλλά και πάνω από την παραλία προσφέρουν φιλοξενία στους λουοµένους.
Άγ. Φωκάς
Πρόκειται για τη µεγαλύτερη παραλία και µια από τις οµορφότερες του νησιού. Απέχει µόνο λίγα λεπτά πεζή από τη Χώρα και συγκεντρώνει ό, τι µπορεί να έχει µια παραλία. Σε άλλα σηµεία υπάρχει µόνο άµµος, σε άλλα βότσαλα ή και τα δυο, ενώ πεύκα και αρµυρίκια προσφέρουν τη σκιά τους κατά µήκος της ακτής. Εστιατόρια, καφετέριες, ενοικιαζόµενα δωµάτια, οµπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και beach bar µε θαλάσσια σπορ ικανοποιούν όλα τα γούστα. Το κάµπινγκ και το ελικοδρόµιο του νησιού βρίσκονται εδώ. Ο Άγιος Φωκάς είναι ιδανικός για κολύµπι, τζόκινγκ αλλά και περίπατο ως τον αρχαίο βράχο του Βρυοκάστρου µε θέα τη ∆ήλο.
Άγ. Σώστης
Λίγα χιλιόµετρα ανατολικά της Χώρας υπάρχει µια σειρά από δηµοφιλείς αµµώδεις παραλίες, µε εκπληκτική θέα στη Μύκονο, και πρώτη αυτή του Αγίου Σώστη. Η όµορφη εκκλησία που χρονολογείται το 19ο αιώνα δεσπόζει πάνω στο βράχο. Η απάνεµη αυτή ρηχή παραλία µε µώλο ιδανικό για βουτιές προσελκύει από οικογένειες έως µοναχικούς τουρίστες.
Άγ. Ιωάννης Πόρτο
Ανατολικότερα της παραλίας της Αγίας Κυριακής συναντούµε τον κόλπο του Αγ. Ιωάννη Πόρτο, που παλαιότερα υπήρξε και λιµάνι της Τήνου. Πρόκειται για µια από τις δηµοφιλέστερες και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού στον οµώνυµο ανεπτυγµένο οικισµό. Η όµορφη αµµουδιά, η ρηχή θάλασσα, τα σκιερά δέντρα και το γραφικό εκκλησάκι στην άκρη της παραλίας καθιστούν αυτήν ιδανικό προορισµό. Καφέ-µπαρ και οµπρέλες προσφέρουν ανέσεις στους λουοµένους.
Λιβάδα
Πρόκειται για µια ξεχωριστή παραλία, στην οποία πηγαίνει κανείς συνεχίζοντας το δρόµο Στενής-Μυρσίνης. Το φυσικό τοπίο µαγεύει κάθε επισκέπτη, καθώς, εκτός από το ποτάµι που εκβάλλει εδώ και τις λιµνούλες που σχηµατίζονται, τα πελώρια βράχια έχουν λάβει κάθε φανταστικό σχήµα από τον αέρα και τα κύµατα. Η παραλία που είναι ιδανική µε άπνοια έχει βότσαλα που συνεχίζονται και στη θάλασσα, η οποία βαθαίνει απότοµα. Μάλιστα, όπως και στην Κολυµπήθρα, όταν φυσάει βοριάς τα κύµατα σηκώνονται µανιασµένα και θυµίζουν εξωτικές εικόνες. Η περιοχή είναι ιδανική για εξερεύνηση, αφού ο περιηγητής µπορεί να περπατήσει στη ρεµατιά, δίπλα στο ποτάµι και στις βελανιδιές, να φωτογραφήσει το τοπίο και να καταλήξει στο ταβερνάκι.
Άγ. Ρωµανός
Βρίσκεται στο νότιο τµήµα του νησιού µε µικρό αναπτυσσόµενο οικισµό και ανεµπόδιστη θέα στο πέλαγος και τη Σύρο. Πρόκειται για µεγάλη παραλία µε άµµο και σκιερά δέντρα. Στην άκρη της υπάρχει µικρό λιµανάκι µε το οµώνυµο εκκλησάκι. Μια ταβέρνα φιλοξενεί τους επισκέπτες. ∆υτικά του Αγ. Ρωµανού φαίνεται η πανέµορφη ερηµική παραλία της Απηγανιάς µε τα καταπράσινα νερά. Για να πάει κανείς εκεί πρέπει να κατηφορίσει ένα παλιό µονοπάτι, ενώ καλό θα είναι να έχει προµηθευτεί νερό ή οµπρέλα.
Πάνορµος
Παλιό λιµάνι της Τήνου, επίνειο του Πύργου, µε το νησάκι τού Πλανήτη να δεσπόζει στο κέντρο του. Εδώ, γύρω από το λιµάνι υπάρχουν διάφορες όµορφες ακρογιαλιές. Αυτή που είναι µέσα στον όρµο µε λιµνούλα µε πάπιες, χελώνες και άλλα ζώα, προσελκύει κόσµο λόγω και αυτής της ιδιαιτερότητας, αλλά και γιατί βρίσκεται µέσα στον οικισµό µε τα κάτασπρα σπίτια, τις ψαροταβέρνες και τις βάρκες να λικνίζονται στα ήσυχα νερά. Αριστερά του Πανόρµου υπάρχει σειρά από πανέµορφες παραλίες, µε οµορφότερη αυτή της «Αγίας Θάλασσας». Με την υπέροχη αµµουδιά της, αποτελεί ιδανικό προορισµό, όταν φυσά Βοριάς, από τον οποίο είναι προστατευµένη. ∆εξιά του Πανόρµου και σε απόσταση 1χλµ συναντάµε την παραλία «Ρόχαρη». Πρόκειται για ένα µεγάλο όρµο µε καθαρή άµµο, γαλάζια νερά και αρµυρίκια που προσφέρουν σκιά. Ένα beach bar και ντους εξυπηρετούν τους λουοµένους.
Για τους εναλλακτικούς…
Εκτός από τα ιστορικά κατάλοιπα, τις παραδόσεις και την πολιτιστική δραστηριότητα, η Τήνος έχει να προβάλει και άλλες δυνατότητες που καλύπτουν ακόµα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Ψάρεμα
Το νησί, όπως και κάθε Κυκλαδονήσι, προσφέρεται για ψάρεµα. Αυτό µπορεί να γίνει υποβρυχίως µε ψαροντούφεκο για πιο οργανωµένους ψαράδες, αλλά και από τη στεριά µε καλάµι ψαρέµατος ή «καθετή». Τα ψάρια που ποικίλλουν σύµφωνα µε τις εποχές και τις περιοχές, ως επί το πλείστον είναι σαργοί, µελανούρια, µπαλάδες, ροφοί, χριστόψαρα, σκορπίνες, κάθε είδους πετρόψαρα, αλλά και καλαµάρια.
Καταδύσεις
Στο νησί λειτουργεί Σχολή καταδύσεων. Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να ενηµερωθούν πού µπορούν να καταδυθούν νόµιµα. Άλλωστε, η Τήνος διαθέτει πολλές θαλάσσιες σπηλιές, αλλά και ναυάγια (πχ. Στενό), τα οποία αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να εξερευνήσει.
Κυνήγι
Ανάλογα µε την εποχή, ποικίλλουν και τα θηράµατα. Έτσι, ένας κυνηγός στην Τήνο µπορεί να κυνηγήσει πέρδικες, λαγούς, αγριοκούνελα, αλλά και τρυγόνια και ορτύκια. Στο νησί υπάρχει Κυνηγετικός Σύλλογος που φροντίζει για την ενίσχυση των θηραµάτων µε εκτροφή αυτών (πχ. πέρδικες) και καλλιέργεια χωραφιών, ώστε να βρίσκουν τροφή, ενώ υπάρχουν χώροι που απαγορεύεται το κυνήγι.
Αναρρίχηση
Τα βουνά και τα λαξευµένα από τον άνεµο βράχια του νησιού προσφέρονται για αναρριχήσεις. Έτσι, τα πιο δηµοφιλή µέρη αυτού του σπορ είναι ο βράχος του επιβλητικού Ξώµπουργου, αλλά και οι τεράστιοι γρανιτόλιθοι στα τοπία της Βωλάξ και της Λιβάδας.
Πεζοπορία
Απολαύστε την πεζοπορία στην Τήνο, χάρη στα πολλά μονοπάτια του νησιού. Εντεκα είναι τα συντηρημένα μονοπάτια για πεζοπορία στην Τήνο, με συνολικό μήκος 120 χιλιόμετρα. Σήμερα το νησί επισκέπτονται πολλοί πεζοπόροι, ειδικά την Άνοιξη, όταν ο καιρός είναι περισσότερο κατάλληλος για πεζοπορία.
Κάποτε τα μονοπάτια ήταν ο μοναδικός τρόπος μετάβασης από χωριό σε χωριό. Υπολογίζεται ότι παλιότερα υπήρχαν στο νησί μονοπάτια με συνολικό μήκος 300 χιλιόμετρα, αλλά σήμερα πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί λόγω εγκατάλειψης.
Όλα αυτά και άλλα πολλά θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στη Τήνο! Είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε τα υπόλοιπα;
Πληροφορίες από taxidologio, tinos360.gr