Έρχονται αλλαγές στον take away καφέ: Με δικό του ποτήρι ο πελάτης

118

Ένα περιβαλλοντικό τέλος της τάξης των 0,05 ευρώ θα πληρώνει ο πελάτης στην καφετέρια για το πλαστικό ποτηράκι από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Εάν ζητήσει και καπάκι θα πληρώνει άλλα 0,05 ευρώ. Αυτό θα ισχύει είτε η παραγγελία γίνει delivery είτε παραγγελθεί δια ζώσης στο κατάστημα (take away).

Με δικό σου ποτήρι

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον» που τέθηκε προ ημερών σε διαβούλευση, ο πελάτης θα έχει την ευχέρεια να προσκομίζει δικό του ποτήρι προκειμένου να του βάζουν εκεί τον καφέ και ο καταστηματάρχης δεν θα έχει το δικαίωμα να το αρνηθεί.

Το σχέδιο νόμου ορίζει πάντως ότι «η επιχείρηση μπορεί να αρνηθεί να εξυπηρετήσει τον καταναλωτή στην περίπτωση που το επαναχρησιμοποιήσιμο προϊόν του, είναι προδήλως ακατάλληλο προς τη συγκεκριμένη χρήση».

Περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές συσκευασίες

Όπως συμβαίνει και με τις πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ, τα επιπλέον 10 λεπτά του ευρώ (5 για το ποτήρι και 5 για το καπάκι) θα καταλήγουν σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο ώστε να χρησιμοποιηθούν για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις πλαστικές συσκευασίες που σου βάζουν μέχρι σήμερα τις σαλάτες ή άλλα φαγητά. Θα χρεώνονται με περιβαλλοντικό τέλος 0,05 ευρώ αλλά εάν εσύ πας ένα τάπερ και ζητήσεις να στη βάλουν εκεί, δεν θα χρεωθείς το τέλος.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι από τις 3 Ιουλίου 2021 θα σταματήσει η πώληση πλαστικών μιας χρήσης από τα καταστήματα (π.χ. καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιατάκια, κ.λπ.) ενώ από τις αρχές του 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό ή αναψυκτικά σε πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα σύστημα επιστροφής των συσκευασιών όπου ο καταναλωτής είτε θα λαμβάνει χρήματα για τις συσκευασίες που επιστρέφει, είτε θα έχει κάποια έκπτωση στην αγορά της επόμενης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι στόχος είναι:

α) έως το έτος 2024 η κατανάλωση των εν λόγω πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης να μειωθεί κατ’ ελάχιστον στο τριάντα τοις εκατό (30%), σε σύγκριση με το έτος 2022,

β) έως το έτος 2026 η κατανάλωση των εν λόγω πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης να μειωθεί κατ’ ελάχιστον στο εξήντα τοις εκατό (60%), σε σύγκριση με το έτος 2022.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εδώ