Τζουμέρκα: O «Μύλος Κλίφκης» μετατρέπεται σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού

9

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ενέκρινε τη διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας εκμίσθωσης για 25 χρόνια του δημοτικού ακινήτου «Μύλος Κλίφκης» στη δημοτική Κοινότητα Καλεντζίου, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος εστίασης, αναψυχής και ανάπτυξης δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού.

Το δημοτικό ακίνητο έκτασης 7.200,17 τ.μ., συμπεριλαμβάνει τον παλιό υδρόμυλο Κλίφκης, 43,42 τ.μ, τις παλιές ερειπωμένες νεροτριβές και ένα ερημωμένο οίκημα που χρησιμοποιούνταν ως οικία του εκάστοτε μυλωνά 29,50 τ.μ.. Πρόκειται για ακίνητα που ανήκαν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλεντζίου ο οποίος δεν υφίσταται πλέον και με απόφαση του 2012 του αποφάσισε τη λύση της λειτουργίας του και επιπλέον, τα περιουσιακά του στοιχεία να περιέλθουν στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων που με εκτέλεση δικαιοπρακτικών διαδικασιών αποτελεί πλέον τον νόμιμο διάδοχο και ιδιοκτήτη της ακίνητης περιουσίας του πρώην Συνεταιρισμού.

Η συντήρηση και ανάδειξη των εγκαταλελειμμένων κτιρίων θα συμβάλλουν στη γνωριμία των επισκεπτών με το προβιομηχανικό σύστημα υδροκίνησης (άλεσης των δημητριακών στον νερόμυλο, λειτουργία των νεροτριβών και τη χρήση τους στη διαδικασία επεξεργασίας του μαλλιού). Ταυτόχρονα η συντήρηση και ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών και θέσεων αναψυχής θα αποτελέσουν ένα αξιόλογοι σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και «οικολογικής συμφιλίωσης» με το φυσικό περιβάλλον της Κλίφκης.

Η διατήρηση των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών και της ιδιαίτερης οικολογικής ισορροπίας στην περιοχή, καθώς και η αποφυγή επεμβάσεων που μπορεί να οδηγήσουν στην υποβάθμισή τους ,είναι επιβεβλημένη, καθώς όλα τα παραπάνω υπαγορεύονται επιπλέον από το γεγονός της θεσμοθετημένης προστασίας της περιοχής, αφού αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου.